Γερμανία-Γαλλία με διαφορετικές ταχύτητες στην ευρωζώνη

Σε επίπεδα ρεκόρ ανήλθε η αξία των γερμανικών εξαγωγών και εισαγωγών τον Ιούλιο, αλλά η αναταραχή από την Κίνα υποδηλώνει χειρότερες επιδόσεις τους επόμενους μήνες.

Η εξαγωγική μηχανή της Γερμανίας έδειξε υψηλή ζήτηση από το εξωτερικό για προϊόντα της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας.

Το εμπορικό πλεόνασμα έφτασε σε ρεκόρ, ωστόσο την ίδια ώρα διευρύνθηκε το εμπορικό έλλειμμα της Γαλλίας, καταδεικνύοντας τις διαφορετικές ταχύτητες στην ευρωζώνη που κρατιέται στο χείλος της ύφεσης χάρη στη Γερμανία.

Όμως αναλυτές αναφέρουν πως η κρίση στην Κίνα και το απότομο «φρένο» σε εισαγωγές και εξαγωγές που σημειώθηκε θέτουν σε αμφισβήτηση την  ανθεκτικότητα του «εξαγωγικού» μοντέλου της Μέρκελ το ερχόμενο χρονικό διάστημα.

Οι εποχικά προσαρμοσμένες εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,4% σε μηνιαία βάση στα 103,4 δισ. ευρώ ενώ οι εισαγωγές κατέγραψαν ενισχύθηκαν κατά 2,2% στα 80,6 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τις υψηλότερες τιμές από τότε που ξεκίνησε η συλλογή των στοιχείων αυτών το 1991, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιοποίησε σήμερα η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία.

Οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν αύξηση των εξαγωγών κατά 0,7% και αύξηση των εισαγωγών κατά 0,5%. Ωστόσο, προειδοποίησαν ότι δικαιολογείται κάποια επιφυλακτικότητα, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Η έναρξη του δεύτερου εξαμήνου του έτους φαίνεται εξαιρετική, αλλά υπάρχουν πολλά ερωτηματικά για το μέλλον. Τον Αύγουστο, ξεκίνησε η αναταραχή στα νομίσματα πολλών αναδυόμενων αγορών και στις κινεζικές χρηματιστηριακές αγορές», σχολίασε ο Στέφαν Σίλμπε, οικονομολόγος στην HSBC Trinkhaus.

«Κατά συνέπεια, οι γερμανικές εξαγωγές δεν θα συνεχίσουν να αυξάνονται με αυτό το ρυθμό. Αυτό υποδηλώνουν, για παράδειγμα, οι πρόδρομοι δείκτες. Ο εξαγωγικός κλάδος θα έχει χειρότερες επιδόσεις τους επόμενους μήνες», πρόσθεσε.

 

Δείτε επίσης

Bloomberg: Ποιος ποντάρει τώρα τις προοπτικές του στην Κίνα;

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ