Νέα έκθεση ΔΝΤ: Επιμήκυνση χρέους για 60 χρόνια

Ουάσιγκτον, του Θανάση Τσίτσα

Την επικαιροποιημένη έκθεση για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους προτίθεται να δώσει στη δημοσιότητα το επόμενο διάστημα το ΔΝΤ. Η έκθεση θα καλύπτει το χρονικό διάστημα από τις 29 Ιουνίου, ημέρα που έκλεισαν οι τράπεζες, μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr, η ανάλυση των τεχνοκρατών του Ταμείου εμφανίζει την σχέση χρέους με το ΑΕΠ να χειροτερεύει και να απαιτούνται άμεσες λύσεις και στην οποία τώρα προβλέπεται επιμήκυνση 60 ετών

Χθες η Κριστίν Λαγκάρντ από τις Βρυξέλλες έκανε μία ενημέρωση προς τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου χωρίς να δώσει πολλές λεπτομέρειες κάτι που θα κάνει στη συνέχεια, αφού αποφάσισε να αναβάλλει την επίσκεψη της στην Αιθιοπία, όπως είχε προγραμματίσει, και να επιστρέψει στην Ουάσιγκτον.

Η Γαλλίδα αξιωματούχος στην ενημέρωσης της επικεντρώθηκε στο ρόλο του ΔΝΤ, αναφέροντας ότι θα συνεχιστεί η εμπλοκή του στο ελληνικό ζήτημα, καθώς το ζήτησαν όλες οι πλευρές και ότι θα παράσχει τεχνική και χρηματοδοτική βοήθεια.

Η επικεφαλής του Ταμείου παρέθεσε όλες τις απόψεις που κατατέθηκαν στις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες για το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους. Η ίδια δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες για το ποια λύση θα προκριθεί, αλλά τόνισε ότι το θέμα θα μας απασχολήσει στο κοντινό μέλλον

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις δήλωσε ότι το Ταμείο είναι έτοιμο να βοηθήσει την Ελλάδα και τους εταίρους της στην Ευρώπη, αναφερόμενος στην προσπάθεια, όπως τονίζει, που ανέλαβε η Ε.Ε. μετά τη συμφωνία που επετεύχθη με τη χώρα μας.

Ο κ. Ράις δήλωσε ότι η κ. Λαγκάρντ ενημέρωσε ήδη τα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ταμείου για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι “μετά από αυτό, το ΔΝΤ είναι έτοιμο να συνεργαστεί με τις ελληνικές αρχές και τους ευρωπαίους εταίρους της, για να βοηθήσει να προωθηθεί αυτή η σημαντική προσπάθεια”.

Ο Λευκός Οίκος χαιρέτησε τη συμφωνία

Ο Λευκός Οίκος διαμέσου του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, χαιρέτισε τη συμφωνία και τόνισε ότι θα έχει θετικές επιπτώσεις για την Ελλάδα, την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία.

«Η σημερινή συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Μάλιστα, προστίθεται: «Η συμφωνία παρέχει τη βάση για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των μερών και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια πορεία της Ελλάδας προς τα εμπρός εντός της ευρωζώνης, η οποία είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας, της Ευρώπης και της παγκόσμιας οικονομίας. (Η συμφωνία) υπογραμμίζει τη δέσμευση της Ελλάδας να κάνει βαθιές και δύσκολες δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, και αντικατοπτρίζει τη δέσμευση από τους πιστωτές της να παράσχει οικονομική στήριξη και να συμβάλει στη δημιουργία μιας πορείας της Ελλάδας για να επιστρέψει στην ανάπτυξη, και να επιτευχθεί η βιωσιμότητα του χρέους».

Πηγή: real.gr

Δείτε επίσης:

Βερολίνο – Ικανοποίηση για τη σκληρή γραμμή Μέρκελ-Σόιμπλε

ΔΝΤ: Η Ελλάδα δεν κατέβαλε τα 456 εκατ. ευρώ ως όφειλε

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ