• Υπ.Εργασίας: «συνήθης πρακτική» τα μέιλ της τρόικας

  11:27 πμ, Τετάρτη 03 Δεκ 2014 11:27 πμ, Τετάρτη 03 Δεκ 2014

  Υπ.Εργασίας: «συνήθης πρακτική» τα μέιλ της τρόικας

  Αργά χθες το βράδυ ενημερώθηκαν για το περιεχόμενο του ηλεκτρονικού μηνύματος της τρόικας στο υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με πηγές που υποστηρίζουν ότι είναι «συνήθης πρακτική» στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης η αποστολή μέιλ.

  Με αυτό τον τρόπο οι πηγές του υπουργείο Εργασίας επιθυμούν να υποβαθμίσουν τη σημασία της επιλογής του συγκεκριμένου τρόπου επικοινωνίας από τους τροϊκανούς ενώ εκφράζουν αισιοδοξία για την πορεία της διαπραγμάτευσης.

  Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν περισσότερες διευκρινίσεις, σε ότι αφορά την ποσοτικοποίηση των μέτρων που προτείνει το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να βοηθήσει στην κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του υπουργείου Οικονομικών.

  Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, έχει προτείνει προς την τρόικα, συγκεκριμένα μέτρα για τον περιορισμό των δαπανών.

  Συγκεκριμένα, έχει προτείνει, μεταξύ άλλων, τον έλεγχο των οικογενειακών επιδομάτων που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι και των συντάξεων λόγω θανάτου οι οποίες χορηγούνται στους επιζώντες.

  Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου, από τον έλεγχο των επιδομάτων, το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι από το 2015 θα εντοπισθεί η παραβατικότητα που εκτιμάται στο 5% των 664.862 δικαιούχων και θα εξοικονομηθούν τουλάχιστον 25.000.000 ευρώ ετησίως. Η συνολική δαπάνη των οικογενειακών επιδομάτων που λαμβάνουν συνταξιούχοι ανέρχεται σήμερα στα 462.500.000 ευρώ.

  Αντίστοιχα, το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι θα επιτύχει την εξοικονόμηση ακόμη 100.000.000 ευρώ από τις διασταυρώσεις των συντάξεων θανάτου, και την πλήρη εφαρμογή του ασφαλιστικού νόμου. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το άρθρου 13 του ν. 3863/2010 προβλέπεται «η χορήγηση σύνταξης λόγω θανάτου στον επιζώντα σύζυγο για μια τριετία. Μετά την πάροδο της τριετίας, ο επιζών σύζυγος, εφόσον εργάζεται ή αυτοαπασχολείται ή λαμβάνει σύνταξη από οποιαδήποτε πηγή, η σύνταξη θανάτου περιορίζεται στο 50% της δικαιούμενης σύνταξης θανάτου, έως τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας, και μετά τη συμπλήρωση του ορίου αυτού λαμβάνει το 70% της σύνταξης».

  Η εξοικονόμηση που μπορεί να επιτευχθεί, φθάνει στα 120.000.000 ευρώ ετησίως.

  Υπενθυμίζεται ότι ένα χρόνο πριν, ανάλογα μέτρα, τα οποία πρότεινε το υπουργείο Εργασίας όπως η σύνδεση της επιστροφής φόρου με τις οφειλές στα ασφαλιστικά Ταμεία και τις μηνιαίες αυτόματες διασταυρώσεις των δηλωθεισών εισφορών, με την υποβολή των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ), οδήγησαν στην εξοικονόμηση 500.000.000 ευρώ ετησίως.

  Σε ότι αφορά το συνταξιοδοτικό το υπουργείο Εργασίας έχει προτείνει, σύμφωνα με πληροφορίες την καθιέρωση του 62ου έτους σαν βάση για τη χορήγηση των συντάξεων λόγω γήρατος και τη σταδιακή κατάργηση έως το 2020, των ειδικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, με εξαίρεση τις πρόωρες συντάξεις τις οποίες λαμβάνουν ασφαλισμένοι σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

  Ακόμη, την αύξηση των ελάχιστων ενσήμων που απαιτούνται για τη χορήγηση της κατώτατης σύνταξης, από τα 4.500 (15αετία), στα 6.000 (20αετία) ένσημα.

  Κατά την εφαρμογή του μέτρου, προβλέπεται η σταδιακή προσαρμογή των ασφαλισμένων οι οποίοι έχουν γεννηθεί μετά την 1-1-1975, ενώ σε βάθος χρόνου οι αλλαγές οδηγούν στην σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με τις μελλοντικές παροχές (συντάξεις).

  Διαβάστε επίσης

  ΒΙΝΤΕΟ-Τρόικα στον Χαρδούβελη: έχεις mail...

  ΒΙΝΤΕΟ-Παπαδημούλης: Η τρόικα θεωρεί την κυβέρνηση τελειωμένη

  Παπαδημούλης: Μετά το μέιλ, θα έλθει και η τρόικα

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα