Προβόπουλος: Αρκούν τα διαθέσιμα του ΤΧΣ για τις τράπεζες

Προβόπουλος: Αρκούν τα διαθέσιμα του ΤΧΣ για τις τράπεζες

 

Το τοπίο έχει πλέον αλλάξει επισήμανε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, αναφερόμενος στις τραπεζικές εξελίξεις, προσθέτοντας ότι τα διαθέσιμα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, (περίπου 8 δισ. ευρώ) επαρκούν, για να καλύψουν τυχόν κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Προβόπουλος εκτίμησε ότι και το 2104 οι δυνατότητες πιστωτικής επέκτασης (αύξησης των δανείων) θα παραμείνουν για μία σειρά από λόγους περιορισμένες.

Πρώτον, διότι οι καθαρές εισροές καταθέσεων παραμένουν χαμηλές.

Δεύτερον, διότι ο λόγος των δανείων προς τις καταθέσεις είναι ανάγκη να διατηρείται σε συντηρητικό επίπεδο.

Τρίτον, διότι η συσσώρευση δανείων σε καθυστέρηση αποθαρρύνει την χορήγηση νέων πιστώσεων.

Τέταρτον, διότι η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τη ρευστότητα που χορηγεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παραμένει υψηλή.

Παρά ταύτα προέτρεψε τις τράπεζες να αναπροσανατολίσουν την πολιτική τους, ώστε να αποφευχθούν οι τάσεις που παρατηρήθηκαν κατά την προηγούμενη δεκαετία, όταν ένα μεγάλο μέρος των πιστώσεων κατευθύνθηκε προς επενδύσεις σε κατοικίες και κατανάλωση.

Οι νέες πιστώσεις θα πρέπει να κατευθύνονται πλέον σε δυναμικές επιχειρήσεις με υψηλό βαθμό εξωστρέφειας και προοπτικές ανάπτυξης.

Η περιορισμένη ρευστότητα θα πρέπει, δηλαδή, να κατευθύνεται στην πραγματική οικονομία με τρόπο που μεγιστοποιεί τις αναπτυξιακές της δυνατότητες. Θα ήταν ανώφελο και επικίνδυνο, είπε χαρακτηριστικά, αδύναμες και μη βιώσιμες επιχειρήσεις και κορεσμένοι κλάδοι να αφεθούν να λειτουργούν με όρους του παρελθόντος.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ