Τι είναι η νόσος Χ; Πώς προετοιμάζονται οι επιστήμονες για την επόμενη πανδημία

Ακούγεται σαν κάτι που ο Έλον Μασκ θα μπορούσε να έχει επινοήσει για κάποια από τις εταιρείες του: «Νόσος Χ». Στην πραγματικότητα, ο όρος επινοήθηκε πριν από χρόνια ως ένας τρόπος να πειστούν οι επιστήμονες να εργαστούν σε ιατρικά αντίμετρα για άγνωστες μολυσματικές απειλές – νέους κορονοϊούς όπως αυτός που προκαλεί Covid-19, για παράδειγμα – αντί για γνωστούς, όπως ο ιός Έμπολα.

Η ιδέα ήταν να ενθαρρυνθεί η ανάπτυξη τεχνολογιών πλατφόρμας, συμπεριλαμβανομένων εμβολίων, φαρμακευτικών θεραπειών και διαγνωστικών δοκιμών, που θα μπορούσαν να προσαρμοστούν και να αναπτυχθούν γρήγορα ως απάντηση σε μια σειρά μελλοντικών εστιών με επιδημικές ή πανδημικές δυνατότητες.

Τι είναι η «Νόσος Χ;»

Είναι το μυστηριώδες όνομα για μια ασθένεια που προκαλείται από μια επί του παρόντος άγνωστη, αλλά σοβαρή μικροβιακή απειλή. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πρόσθεσε τη νόσο Χ το 2017 σε μια σύντομη λίστα παθογόνων παραγόντων που θεωρούνται κορυφαία προτεραιότητα για την έρευνα, μαζί με γνωστούς θανατηφόρους ιούς όπως το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS) και ο Έμπολα.

Ο Covid-19, που προκλήθηκε από έναν νέο κορονοϊό, ήταν ένα παράδειγμα νόσου Χ όταν έπληξε τον πλανήτη στα τέλη του 2019. Η τεράστια δεξαμενή ιών που κυκλοφορούν στην άγρια ​​ζωή θεωρείται πιθανή πηγή περισσότερων τέτοιων ασθενειών. Αυτό οφείλεται στη δυνατότητά τους να διαχυθούν και να μολύνουν άλλα είδη, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων, προκαλώντας μια μόλυνση έναντι της οποίας οι άνθρωποι δεν θα έχουν ανοσία.

Ποιο είναι το νόημα της μελέτης της νόσου Χ;

Όπως το θέτει ο ΠΟΥ, πρόκειται να «επιτρέψει την εγκάρσια ετοιμότητα» για μια άγνωστη ασθένεια, όσο μπορεί να επιτευχθεί για κάτι άγνωστο. Η ανθρωπιστική κρίση που πυροδότησε η επιδημία του Έμπολα το 2014-2016 στη Δυτική Αφρική ήταν μια κλήση αφύπνισης. Παρά τις δεκαετίες έρευνας, δεν υπήρχαν προϊόντα έτοιμα να αναπτυχθούν εγκαίρως για να σώσουν περισσότερες από 11.000 ζωές, που τελικά χάθηκαν.

Σε απάντηση, ο ΠΟΥ δημιούργησε ένα Σχέδιο Ε&Α για να επιταχύνει την ανάπτυξη μιας σειράς εργαλείων για «ασθένειες προτεραιότητας». Η τρέχουσα λίστα περιλαμβάνει τις εξής:

  • COVID-19,
  • Αιμορραγικός πυρετός Κριμαίας-Κονγκό,
  • Νόσος του ιού Έμπολα και νόσος του ιού Marburg,
  • Πυρετός Lassa,
  • Αναπνευστικό σύνδρομο Μέσης Ανατολής (MERS) και SARS,
  • Νίπα και ιογενείς ασθένειες,
  • Πυρετός της κοιλάδας Rift,
  • Ζίκα,
  • Νόσος Χ

Πώς πάει η έρευνα για την επόμενη πανδημία;

Χρειάστηκαν μόλις 326 ημέρες από την απελευθέρωση της γενετικής αλληλουχίας του ιού SARS-CoV-2 έως την έγκριση του πρώτου εμβολίου για τον Covid, εν μέρει χάρη στην εργασία που έγινε από το 2017 ως προετοιμασία για τη νόσο Χ.

Τώρα ομάδες όπως η Coalition for Epidemic Preparedness Innovations, ή CEPI, υποστηρίζει πλατφόρμες εμβολίων ταχείας απόκρισης που θα μπορούσαν να αναπτύξουν νέους εμβολιασμούς εντός 100 ημερών από την εμφάνιση ενός ιού με δυνατότητα πανδημίας στο πλαίσιο ενός σχεδίου 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Άλλες προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη περιλαμβάνουν:

  • Επικαιροποίηση των Διεθνών Κανονισμών Υγείας και ανάπτυξη μιας νέας παγκόσμιας συμφωνίας για την προστασία του κόσμου από μελλοντικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
  • Νέο ταμείο, εγκεκριμένο από την Παγκόσμια Τράπεζα, για την πρόληψη, την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση της πανδημίας.
  • Ένα κέντρο πληροφοριών του ΠΟΥ για πανδημία και επιδημία στο Βερολίνο που στοχεύει στην επιτάχυνση της πρόσβασης σε βασικά δεδομένα και στην ανάπτυξη αναλυτικών εργαλείων και μοντέλων πρόβλεψης για την αξιολόγηση πιθανών απειλών.
  • Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Virome που στοχεύει στην ανακάλυψη ζωονοσογόνων ιικών απειλών και να σταματήσει τις μελλοντικές πανδημίες.
  • Μια πρωτοβουλία της κυβέρνησης των ΗΠΑ 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανάπτυξη εμβολίων και θεραπειών επόμενης γενιάς για τον Covid-19, που ονομάζεται Project NextGen.
  • Χρηματοδότηση 262,5 εκατομμυρίων δολαρίων για ένα εθνικό δίκτυο των ΗΠΑ για τον εντοπισμό και την αποτελεσματικότερη απόκριση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία.
  • Ίδρυση παγκόσμιου κέντρου θεραπείας πανδημίας.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ