Θα μπορούσε η υψηλή αρτηριακή σας πίεση να σχετίζεται με την αφυδάτωση; Τι απαντούν ειδικοί

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ανησυχεί ότι οι Αμερικανοί δεν κάνουν αρκετά πράγματα για να διαχειριστούν τις περιπτώσεις υψηλής αρτηριακής πίεσης.

«Όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα της αρτηριακής σας πίεσης, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για άλλα προβλήματα υγείας, όπως καρδιακή πάθηση, έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο», αναφέρει το CDC. Παρά την προειδοποίηση αυτή, το CDC επισημαίνει ότι οι άνθρωποι δεν κάνουν ακόμα ό,τι μπορούν για να διατηρήσουν την υψηλή αρτηριακή πίεση, γνωστή και ως υπέρταση, υπό έλεγχο, καθώς περίπου ένα εκατομμύριο Αμερικανοί συνεχίζουν να πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρδιακή πάθηση και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Μεταξύ των μεθόδων για τη διαχείριση των προβλημάτων που έχουν να κάνουν με την αρτηριακή πίεση, βρίσκεται ψηλά στη λίστα η βελτίωση της ενυδάτωσης του οργανισμού.

Μειώνει το νερό την αρτηριακή πίεση γρήγορα;

Ενώ το πόσιμο νερό δεν μειώνει άμεσα την υπέρταση, μπορεί να κάνει τη διαφορά. Επειδή το νερό αποτελεί περίπου το 73% της ανθρώπινης καρδιάς, η διατήρηση της ενυδάτωσης παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον, η αφυδάτωση έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί υψηλότερα από τα φυσιολογικά επίπεδα νατρίου στο αίμα, ενώ το αλάτι αυξάνει την αρτηριακή πίεση.

Επιπλέον, μια μελέτη του 2019 που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Heart Association δείχνει ότι το πόσιμο νερό εμπλουτισμένο με μέταλλα μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Η κατανάλωση νερού μπορεί επίσης να αυξήσει την αρτηριακή πίεση;

Η διατήρηση της αρτηριακής πίεσης δεν έχει να κάνει μόνο με το μην είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα. «Όλα τα όργανά μας εξαρτώνται από την καλή ροή του αίματος», λέει η Shaline Rao, MD, καρδιολόγος στο Νοσοκομείο NYU Langone, του Long Island. «Η αρτηριακή μας πίεση δεν πρέπει να είναι πολύ υψηλή, ούτε πολύ χαμηλή, αλλά ακριβώς όπως πρέπει»

Αυτό συμβαίνει επειδή η χαμηλή αρτηριακή πίεση, γνωστή ως υπόταση, αποτελεί επίσης πρόβλημα. «Η αρτηριακή πίεση σχετίζεται με τον όγκο του αίματος», εξηγεί ο John Whyte, MD, Αρχιιατρός του WebMD και συγγραφέας του βιβλίου “Take Control of Your Heart Disease Risk”. Αν κάποιος είναι αφυδατωμένος, λέει ο Whyte, «αυτό μειώνει τον όγκο του αίματος, με αποτέλεσμα να πέφτει η αρτηριακή πίεση, και καθώς η αρτηριακή πίεση πέφτει, ο καρδιακός ρυθμός πρέπει να αυξηθεί για να φτάσει περισσότερο αίμα στα όργανά σας».

Επιπλέον, επειδή το αίμα αποτελείται κατά περίπου 90% από νερό, «αν δεν έχετε αρκετό νερό, ο όγκος του αίματός σας δεν είναι αρκετός για να κάνει τη δουλειά που πρέπει για να τροφοδοτήσει το σώμα σας”, λέει ο Rao. Αυτό μπορεί να οδηγήσει, μεταξύ άλλων, σε αίσθημα ζαλάδας ή λιποθυμίας.

Τα καλά νέα είναι ότι η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι που πάσχουν από χαμηλή αρτηριακή πίεση μπορούν να την αυξήσουν (και να μειώσουν τις περιπτώσεις ίλιγγου!) απλά πίνοντας περισσότερο νερό. «Η πτώση της αρτηριακής πίεσης μπορεί να αντιμετωπιστεί με την κατανάλωση κατάλληλων ποσοτήτων νερού και την τήρηση των οδηγιών που υπάρχουν στα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση» λέει η Malissa Wood, MD, αναπληρώτρια καθηγήτρια καρδιολογίας για τη διαφορετικότητα και την ισότητα στην υγεία στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.

Πόσο νερό πρέπει να πίνετε εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση;

Πόσο νερό λοιπόν πρέπει να πίνετε; Το CDC προειδοποιεί ότι πολλοί άνθρωποι δεν πίνουν αρκετό νερό και έχει αρκετές προτάσεις για να αυξήσετε την πρόσληψη νερού. Αυτές περιλαμβάνουν να έχετε ένα ποτήρι ή ένα μπουκάλι γεμάτο και πάντα εύκαιρο, να επιλέγετε το νερό αντί για τα ζαχαρούχα ποτά και τη σόδα και να πίνετε νερό κατά τη διάρκεια των γευμάτων.

Επιπλέον, επειδή χάνετε περισσότερο νερό όταν ιδρώνετε, είναι σημαντικό να προσέχετε την ενυδάτωσή σας όποτε αυξάνεται η θερμοκρασία. «Όταν μπαίνουμε στους πιο ζεστούς μήνες του χρόνου, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα άτομα με χαμηλή αρτηριακή πίεση να περιορίσουν την κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης και να πίνουν περισσότερο νερό», συμβουλεύει ο M. Scott Dawson, MD, καρδιολόγος στο Inspira Medical Group Cardiology.

«Μια λογική ποσότητα υγρών για τα άτομα με υγιή καρδιά και νεφρά μπορεί να είναι 2,5 έως 3,5 λίτρα την ημέρα», προτείνει ο Rao, «αλλά αυτή η ποσότητα προσαρμόζεται στο κάθε άτομο με βάση τους κινδύνους που υπάρχουν. Συζητήστε με τον γιατρό σας για τις καλύτερες παραμέτρους που πρέπει να ακολουθείτε».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ