Τα 5 συμπληρώματα που μειώνουν την κορτιζόλη και βοηθούν στην απώλεια βάρους, σύμφωνα με ειδικούς

Το χρόνιο στρες είναι μία κοινή αιτία για την αύξηση των επιπέδων κορτιζόλης στο αίμα. Ωστόσο αρκετοί άλλοι παράγοντες μπορεί να παίξουν ρόλο.

Σύμφωνα με ειδικούς η έντονη άσκηση, ο ελλιπής ύπνος, η αυξημένη κατανάλωση καφεΐνης και οι διακυμάνσεις του ζαχάρου στο αίμα. Τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης έχουν συνδεθεί με αύξηση του βάρους και με ασθένειες όπως, διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση, μυϊκή αδυναμία και οστεοπόρωση.

Αρκετά συμπληρώματα μπορεί να βοηθήσουν στη διατήρηση υγιών επιπέδων κορτιζόλης και στη διαχείριση του στρες αλλά και την απώλεια βάρους.

Τα 5 συμπληρώματα που μειώνουν την κορτιζόλη και βοηθούν στην απώλεια βάρους:

1. Βότανο Ασβαγκάντα (Αshwagandha)
2. Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα
3. Ροδιόλα
4. Βιταμίνη C
5. Μαγνήσιο

Βότανο Ασβαγκάντα

Το βότανο έχει συνδεθεί με χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης και καλύτερη διαχείριση του στρες.

Μία μελέτη διαπίστωσε ότι η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων του βοτάνου μείωσε σημαντικά τα επίπεδα κορτιζόλης ενώ παράλληλα βελτίωσε τη συνολική ποιότητα του ύπνου. Σε άλλη έρευνα αναφέρθηκε ότι με την κατανάλωση του βοτάνου μειώθηκαν τα επίπεδα του άγχους και τα άτομα παρουσίασαν ψυχολογική ευεξία και βελτιωμένη μνήμη.

Ωμέγα-3 Λιπαρά Οξέα

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων κορτιζόλης. Συγκεκριμένα βοηθούν μείωση της φλεγμονής που παράγεται ως απάντηση στο στρες.

Ροδιόλα

Είναι ένα βότανο που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων κορτιζόλης και στη βελτίωση της απάντησης του σώματος στο στρες. Η ροδιόλα χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια για την μείωση της κόπωσης, ενώ ενισχύσει τόσο την πνευματική όσο και τη σωματική απόδοση.

Βιταμίνη C

Είναι ένα αντιοξειδωτικό που υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στην καταπολέμηση του στρες. Η λήψη συμπληρωμάτων της βιταμίνης βοηθάει με την μείωση της κορτιζόλης και των επιπτώσεων του στρες.

Μαγνήσιο

Είναι ένα απαραίτητο μέταλλο που χρειάζεται σε αρκετές σωματικές λειτουργίες, όπως στην αντίδραση στο στρες. Η ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία του σώματος στο στρες. Στη συνέχεια το άγχος μπορεί να αυξήσει τις απώλειες μαγνησίου, με αποτέλεσμα έναν φαύλο κύκλο.
Η έρευνα δείχνει ότι τα συμπληρώματα μαγνησίου μπορεί ενδεχομένως να συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων κορτιζόλης.

Συμπέρασμα

Τα συμπληρώματα διατροφής μπορεί να είναι ευεργετικά για την υγεία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όμως, δείχνουν νοσήματα ή ιατρικές καταστάσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Εάν έχετε καλή διατροφή, λαμβάνετε συμπληρώματα και κάποια συμπτώματα επιμένουν ίσως να χρειάζεται να συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ