Στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης 420.000 αντιγριπικά εμβόλια

Στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης έφτασε η πρώτη παρτίδα των 210.000 αντιγριπικών εμβολίων από τα 420.000 που έχουν παραγγελθεί.

Σύμφωνα με στοιχεία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), το 50% των εμβολίων που παραγγέλθηκαν έχει ήδη παραληφθεί, ενώ το υπόλοιπο 50% θα παραληφθεί το αργότερο έως τις 10 Οκτωβρίου. Πρόκειται για εξελιγμένα τετραδύναμα εμβόλια που καλύπτουν περισσότερα στελέχη του ιού της γρίπης κι έχουν ένδειξη για ενήλικες και παιδιά ηλικίας άνω των έξι μηνών , χορηγούνται δωρεάν από τα ασφαλιστικά Ταμεία και μόνο με ηλεκτρονική ιατρική συνταγή, ενώ η λιανική τιμή τους κυμαίνεται από 10,72 έως 13,73 ευρώ.

Την εκτίμηση ότι φέτος η ζήτηση των αντιγριπικών εμβολίων θα αυξηθεί κατά περίπου 15% έκανε ο γραμματέας του ΦΣΘ, Γιώργος Κιοσές.

«Πέρυσι η ζήτηση ήταν χαμηλή με το ποσοστό των αδιάθετων εμβολίων στα φαρμακεία και τις φαρμακαποθήκες του νομού Θεσσαλονίκης να εκτιμάται στο 30%. Αιτία ήταν κυρίως η προτεραιότητα που δόθηκε στον εμβολιασμό κατά της Covid-19. Ωστόσο οι εκτιμήσεις για τη φετινή περίοδο είναι ότι θα υπάρχει αύξηση της ζήτησης κατά περίπου 15%. Ήδη προσέρχονται στα φαρμακεία πολίτες που θέλουν να εμβολιαστούν, εκ των οποίων οι περισσότεροι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου», επισήμανε ο κ. Κιοσές.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του ΦΣΘ,  ήδη υπάρχει αυξημένη ζήτηση για αντιγριπικά εμβόλια , κυρίως από πολίτες που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός αρχίζει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου και διαρκεί έως και τα μέσα Νοεμβρίου, ώστε τα εμβόλια να μπορέσουν να δράσουν τους μήνες κατά τους οποίους εμφανίζεται η γρίπη. Συνήθως η περίοδος της εποχικής γρίπης είναι από τον Οκτώβριο έως και τον Απρίλιο, με πιθανή έξαρση μεταξύ Δεκεμβρίου και Μαρτίου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ