Πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά»: 2.000 γυναίκες έχουν διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο με καρκίνο του μαστού

Ο θεσμός του προσωπικού γιατρού προχωράει και ήδη έχουν εγγραφεί στο σύστημα 4,5 εκατομμύρια πολίτες , συμμετέχουν 3.400 γιατροί και έχουν υλοποιηθεί 1.100.000 ραντεβού, ανέφερε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, σε συνέντευξή  στην ΕΡΤ1. Παραδέχθηκε ότι οι πολίτες αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην Αττική λόγω έλλειψης γιατρών στο σύστημα, με αποτέλεσμα η κάλυψη της Αττικής να είναι στο 50%.

Σύμφωνα με τον υπουργό με την είσοδο νέων ιατρικών ειδικοτήτων μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, οι μισοί από τους 1.000 γιατρούς, που χρειάζονται ακόμη για να έχουμε πλήρη κάλυψη του πληθυσμού, θα υπάρξουν.

“Μπαίνουν οι ειδικότητες και παράλληλα θα μπούνε και άλλοι γιατροί. Έχουμε έναν προγραμματισμό μέχρι τέλη Νοεμβρίου”, ανέφερε, τονίζοντας ότι ο θεσμός λειτουργεί πιλοτικά μέχρι 31/12, “άρα, ήπια  θα λειτουργήσει ο θεσμός”.

Ξεκαθάρισε ότι μέχρι  το τέλος του χρόνου δεν πρόκειται να εφαρμοστεί το μέτρο της αυξημένης συμμετοχής που είναι ως κύρωση για όποιον δεν εγγράφεται.

Έμφαση στην πρόληψη

Το μοντέλο του προσωπικού γιατρού σε όλα τα συστήματα υγείας είναι να προσπαθούμε να κρατήσουμε τον πολίτη υγιή, είπε ο υπουργός.  Το βασικό πλεονέκτημα αυτού του θεσμού , είναι ότι δεν απευθύνεται σε ασθενείς. Απευθύνεται στον κάθε πολίτη ώστε να έχει έναν γιατρό δωρεάν που του πληρώνει το κράτος από τη μικρή ηλικία, να κάνει τις προληπτικές εξετάσεις, να κάνει ό,τι χρειάζεται προκειμένου να παραμένει υγιής.

Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα  “Φώφη Γεννηματά”  για τον έλεγχο του καρκίνου του μαστού, λέγοντας ότι  “ήδη από τις εξετάσεις οι οποίες έχουν γίνει περίπου 2 χιλιάδες γυναίκες έχουν διαγνωστεί σε τόσο πρώιμο στάδιο που δε θα χρειαστεί να κάνουν είτε μαστεκτομή, είτε άλλης φύσεως θεραπείας”.

Δηλαδή, πρόσθεσε,  “γυρνώντας στην πρόληψη και δίνοντας λεφτά στην πρόληψη αυτές όλες οι γυναίκες άμα δεν έκαναν οι ίδιες μία πρωτοβουλία, τώρα πήγε η πολιτεία και τους βρήκε, τους είπε να κάνουν τη μαστογραφία. Αν οι ίδιες δεν είχαν την επιμέλεια να την κάνουν, κάποιες από αυτές μπορεί να πήγαιναν να την κάνουν, κάποιες άλλες να μην την κάνανε και θα βρίσκαμε καρκίνους σε ένα επόμενο στάδιο με ότι αυτό θα σήμαινε για την υγεία των ιδίων των γυναικών”.  Άρα ο προσωπικός γιατρός με τις προληπτικές εξετάσεις καλύπτει αυτό, κατέληξε.

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ