Πώς πρέπει να κοιμάστε εάν έχετε πόνο στη μέση;

Περισσότεροι από 600 εκατομμύρια άνθρωποι βιώνουν πόνο στη μέση σε όλο τον κόσμο και η δυσκολία στον ύπνο είναι συχνά ένα κύριο παράπονο μεταξύ αυτής της ομάδας. Ο τρόπος με τον οποίο είναι τοποθετημένο το σώμα σας ενώ κοιμάστε μπορεί να συμβάλει —και να επιδεινώσει— τον πόνο στην πλάτη σας, ενώ παράλληλα διακόπτει τον ύπνο σας.

Ευτυχώς, οι ειδικοί έχουν εντοπίσει μερικούς από τους πιο ωφέλιμους τρόπους για να ευθυγραμμίσετε το σώμα σας καθώς αποκοιμηθείτε για να σας βοηθήσουν να αποφύγετε τον πόνο στην πλάτη σας.

Η σχέση ύπνου και πόνου στη μέση

Η έρευνα επισημαίνει ενδιαφέρουσες σχέσεις μεταξύ προβλημάτων ύπνου και πόνου στην πλάτη.

Έχοντας πόνο στη μέση (ή οποιοδήποτε είδος πόνου) μπορεί να δυσκολευτείτε να νιώσετε άνετα, να αποκοιμηθείτε και να παραμείνετε κοιμισμένοι. Αλλά επιπλέον, ο συνήθης τρόπος που τοποθετείτε το σώμα σας στον ύπνο μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητές σας να ξυπνήσετε με πόνο στην πλάτη. Και επιπροσθέτως, όταν ο πόνος στην πλάτη διακόπτει τον ύπνο σας, η έλλειψη ύπνου που χρειάζεται το σώμα σας μπορεί με τη σειρά του να κάνει τον πόνο στην πλάτη σας να αισθάνεται ακόμα χειρότερος.

Για πολλούς ανθρώπους, αυτή η περίπλοκη σχέση μπορεί να μετατραπεί σε έναν κύκλο περισσότερου πόνου στην πλάτη – και λιγότερου ύπνου.

Θέσεις ύπνου και πόνος στη μέση

Αν και δεν είναι απαραιτήτως ασυνήθιστο να αισθάνεστε δύσκαμπτοι ή να νιώθετε κάποιον ήπιο πόνο στην πλάτη το πρωί, οτιδήποτε συμβαίνει πιο συχνά μπορεί να οφείλεται τουλάχιστον εν μέρει στη θέση ύπνου σας.

Μια καλά ευθυγραμμισμένη θέση ύπνου μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από κάθε άγχος ή ένταση στη σπονδυλική στήλη, ενώ μια λανθασμένη θέση ύπνου μπορεί να προσθέσει οποιονδήποτε πόνο ή δυσκαμψία στην πλάτη που ήδη αντιμετωπίζετε.

Έτσι, όπως μπορεί να στοχεύετε να έχετε ευθεία, ευθυγραμμισμένη στάση ενώ στέκεστε, είναι επίσης σημαντικό να διατηρήσετε αυτήν την ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης του λαιμού, της μέσης της πλάτης και του κάτω μέρους της πλάτης όσο το δυνατόν περισσότερο ενώ κοιμάστε.

Για άτομα με πόνο στην πλάτη, οι θέσεις ύπνου στο πλάι μπορεί να είναι το καλύτερο στοίχημα για την ανακούφιση της δυσφορίας, ενώ οι θέσεις ύπνου στο στομάχι μπορεί να είναι πιο πιθανό να αυξήσουν τον πόνο το πρωί.

Πώς να κοιμάστε ανάσκελα με πόνο στη μέση

Με την πρώτη ματιά, ο ύπνος ανάσκελα μπορεί να φαίνεται σαν ένας καλός τρόπος για να διατηρήσετε τον λαιμό, τους ώμους και την πλάτη σας ευθυγραμμισμένα στη σωστή θέση απέναντι στο στρώμα. Όμως, ενώ μπορεί να είναι ευεργετικό για μερικούς ανθρώπους, να έχετε κατά νου ότι ο ύπνος στην πλάτη μπορεί επίσης να αυξήσει τον πόνο στη μέση, ειδικά όταν οι φυσικές καμπυλότητες της σπονδυλικής σας στήλης δημιουργούν κενά μεταξύ του σώματός σας και του στρώματος.

Αν λοιπόν ο ύπνος ανάσκελα είναι η θέση της επιλογής σας, οι ειδικοί προτείνουν να τοποθετήσετε ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατά σας για να τα ανασηκώσετε ελαφρώς. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση τυχόν πίεσης στο κάτω μέρος της πλάτης και να υποστηρίξει περαιτέρω την καμπυλότητα της σπονδυλικής σας στήλης για να διατηρήσει την ευθυγράμμιση.

Πώς να κοιμάστε στο πλάι με πόνο στη μέση

Οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να κοιμούνται στο πλάι, κάτι που μπορεί να είναι καλό αν αντιμετωπίζετε πόνο στη μέση. Αυτό συμβαίνει επειδή ο ύπνος στο πλάι μπορεί πραγματικά να βοηθήσει να διατηρήσετε τη σπονδυλική σας στήλη ισορροπημένη και να υποστηρίζεται, αν και τα άτομα με προβλήματα στη μέση μπορεί να χρειαστεί να εξετάσουν μερικές προσαρμογές.

Για όσους κοιμούνται στο πλάι, οι ειδικοί συνιστούν να κουλουριαστούν σε μια θέση που μοιάζει με έμβρυο και να τοποθετήσετε ένα μικρό μαξιλάρι ή τυλιγμένη πετσέτα ανάμεσα στα γόνατα.  Όχι μόνο μπορεί αυτό να βοηθήσει να μην τρίβονται οι αρθρώσεις των γονάτων μεταξύ τους, αλλά ο ελαφρύς διαχωρισμός μεταξύ των ποδιών επιτρέπει στη σπονδυλική στήλη να πέσει στη φυσική της ευθυγράμμιση—ανακουφίζοντας την πίεση και αφήνοντας τους μύες στην πλάτη σας να χαλαρώσουν πλήρως και να αποκατασταθούν ενώ εσείς ύπνος.

Πώς να κοιμάστε στο στομάχι με πόνο στη μέση

Οι μελέτες ύπνου υποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται με το στομάχι τους είναι πιο πιθανό να αισθάνονται πόνο στην πλάτη και στον αυχένα.

Καθώς κοιμάστε στραμμένα προς τα κάτω, το σώμα σας εγκαθίσταται βαθιά μέσα στο στρώμα —πράγμα που μπορεί να αναγκάσει τη σπονδυλική σας στήλη να μην ευθυγραμμιστεί. Επιπλέον, όταν πρέπει να γυρίσετε το κεφάλι σας προς τη μία πλευρά, ο λαιμός σας – και η υπόλοιπη σπονδυλική σας στήλη – βγαίνει από τη θέση του.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εάν αντιμετωπίζετε πόνο στη μέση, γενικά συνιστάται να προσπαθήσετε να αποφύγετε τον ύπνο με το στομάχι σας – ή τουλάχιστον να χρησιμοποιείτε ένα πιο λεπτό μαξιλάρι για να ακουμπάτε το κεφάλι σας. Εάν αυτό σας φαίνεται τρομακτικό, έχετε κατά νου ότι είναι δυνατό να «εκπαιδεύσετε» τον εαυτό σας σε μια άλλη θέση ύπνου, οπότε ίσως αξίζει να γυρίζετε στο πλάι ή στην πλάτη σας για μια ή δύο νύχτες για να δείτε αν ο πόνος σας ανακουφίζεται.

Συμπέρασμα

Η θέση ύπνου σας μπορεί να προκαλέσει ή να συμβάλει στον πόνο στη μέση. Οι ειδικοί γενικά συμφωνούν ότι ο ύπνος με το στομάχι είναι η λιγότερο υποστηρικτική θέση για κάποιον που αντιμετωπίζει πόνο στην πλάτη, ενώ ο ύπνος στο πλάι μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου στην πλάτη υποστηρίζοντας καλύτερη ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης.

Εκτός από την αλλαγή της θέσης ύπνου σας—οι επιλογές στρώματος, η διάταξη των μαξιλαριών και η κίνηση ή το ήπιο τέντωμα μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση της ήπιας ενόχλησης. Οποιοσδήποτε πόνος στη μέση που είναι έντονος ή συχνός θα πρέπει να ελέγχεται από πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ