Παγκόσμια Ημέρα Αυγού: Η διατροφική αξία του

Η μοναδική συνεισφορά των αυγών στην διατροφή δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο γιορτάζεται την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου. Η Παγκόσμια Ημέρα Αυγού, γιορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Παρασκευή του Οκτωβρίου και το μήνυμα της είναι “τρώμε αυγά για να έχουμε καλύτερη ζωή”.

Το αυγό συγκαταλέγεται στις πιο θρεπτικές τροφές στον πλανήτη, καθώς ένα αυγό προσφέρει στον οργανισμό 13 βασικές βιταμίνες και μέταλλα, και 6 γραμμάρια πρωτεΐνης. Πολλά από τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στα αυγά συνήθως δεν τα καταναλώνουμε μεμονωμένα σε επαρκείς ποσότητες, παρότι είναι απαραίτητα ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Γι’ αυτό και η κατανάλωση αυγών είναι το τέλειο «πακέτο» υγιεινής και οικονομικής διατροφής για άτομα κάθε ηλικίας.

Στα βασικά θρεπτικά συστατικά που περιέχουν τα αυγά περιλαμβάνονται η χολίνη, που υποστηρίζει την ανάπτυξη και τη λειτουργία του εγκεφάλου, η βιταμίνη Α για την υγεία των ματιών, το υγιές δέρμα και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, και η βιταμίνη D, η οποία παίζει ουσιαστικό ρόλο στην υγεία των οστών. Τα αυγά είναι επίσης γεμάτα με πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας, απαραίτητη για την υγεία και την αποκατάσταση των μυών και των ιστών.

Παράλληλα με τη θρεπτική τους αξία, τα αυγά είναι η πιο περιβαλλοντικά βιώσιμη και προσιτή πρωτεΐνη ζωικής προέλευσης, που βοηθά στη διατροφική υποστήριξη των οικογενειών σε όλο τον κόσμο.

Ειδικά για την Ελλάδα, η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Αυγού είναι ευκαιρία για διπλή γιορτή, καθώς συμπίπτει με την αναγνώριση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αυγού και Προϊόντων Αυγού (ΕΔΟΑΠΑ), όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΕΔΟΑΠΑ.

Μεταξύ των στόχων της ΕΔΟΑΠΑ είναι η ενίσχυση της παραγωγής στις υφιστάμενες μονάδες και η προσέλκυση νέων παραγωγών, η ανάπτυξη μεθόδων και μέσων για την βελτίωση των προϊόντων σε όλα τα στάδια παραγωγής και εμπορίας, η ανάληψη κάθε δυνατής δράσης για την προάσπιση και προστασία της ελληνικής παραγωγής, όλων των ειδών εκτροφής, η ανάληψη πρωτοβουλιών για ολοκληρωμένη και βιώσιμη παραγωγή, με μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον, η ενίσχυση της εξωστρέφειας του κλάδου και η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σχετικά με την οικονομική, κοινωνική, περιβαλλοντική, πολιτιστική και διατροφική σπουδαιότητα των αυγών και των προϊόντων τους.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ