Φυματίωση: Που οφείλεται η αυξητική τάση – Τι λένε οι ειδικοί στο enikos.gr

«Δεν χρειάζεται ανησυχία, αλλά εάν δεν αντιμετωπιστεί η φυματίωση θα τη βρούμε μπροστά μας» δήλωσε ο ταμίας της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Χαράλαμπος Μόσχος επιμελητής Α’ του Αντιφυματικού Τμήματος στο ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία», αναφορικά με την αυξητική τάση που παρουσιάζει παγκοσμίως η φυματίωση.

του Σήφη Γαρυφαλάκη

Μιλώντας στο enikos.gr, o κ. Μόσχος ανέφερε ότι «το 2020 υπήρξε μείωση των διαγνώσεων και των θανάτων και αυτό οφείλεται στην υποδιάγνωση και στην αδυναμία πρόσβασης των ανθρώπων στις Μονάδες Υγείας λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Το 2021 καταγράφηκε αύξηση τόσο στις διαγνώσεις όσο και στους θανάτους». Στη συνέχεια τόνισε ότι «αυτή η αυξητική τάση είναι σε παγκόσμια κλίμακα και όχι μόνο την Ελλάδα. Αφορά περισσότερο τις αναπτυσσόμενες χώρες. Δεν χρειάζεται ανησυχία».

Ωστόσο συμπλήρωσε πως «η φυματίωση είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα το οποίο εάν δεν αντιμετωπιστεί θα το βρούμε μπροστά μας. Θα έπρεπε στην Ελλάδα να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την εξάλειψη της φυματίωσης. Υπάρχει υποκαταγραφή των περιστατικών φυματίωσης. Δεν γίνεται σωστή ιχνηλάτηση των επαφών ενός ανθρώπου που έχει νοσήσει».

Τα συμπτώματα της φυματίωσης

Όπως ανέφερε ο κ. Μόσχος, η μόλυνση από την φυματίωση δεν έχει συμπτώματα, αλλά η νόσηση έχει. Οι περισσότερες λοιμώξεις είναι ασυμπτωματικές και λανθάνουσες. Όμως, περίπου μία στις δέκα λοιμώξεις σε λανθάνουσα μορφή, εξελίσσεται, τελικά, σε ενεργό νόσο.

Τα άτομα με λανθάνουσα φυματίωση δεν νοσούν αμέσως μετά τη μόλυνση, αλλά μπορεί να εκδηλώσουν τη φυματίωση αργότερα στη ζωή τους, σε περίπτωση που πέσει η άμυνα του οργανισμού τους ή σε περίπτωση επαναμόλυνσης.

Τα κλασικά συμπτώματα ενεργού λοίμωξης από φυματίωση είναι:

  • χρόνιος βήχας
  • πυρετός
  • νυχτερινή εφίδρωση
  • απώλεια βάρους
  • αιμόπτυση (σε σπάνιες περιπτώσεις)

Η φυματίωση αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου από λοιμώδες αίτιο

Σύμφωνα με στοιχεία της επιστημονικής Ομάδας Εργασίας «Φυματίωση και Λοιμώξεις από Μη Φυματικά Μυκοβακτηρίδια» της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, η φυματίωση ευθύνεται για περίπου 1,6 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως μέσα στο 2021, αποτελεί την 2η αιτία θανάτου από λοιμώδες αίτιο μετά τη λοίμωξη COVID-19 και την 13η αιτία θανάτου συνολικά. To 2021 περίπου 10,6 εκατομμύρια ασθενείς νόσησαν από Φυματίωση, με το 10% των ασθενών να είναι παιδιά. Η πολυανθεκτική Φυματίωση παραμένει μια απειλή για την δημόσια υγεία, καθώς πέρα από τις δυσκολίες στον χειρισμό της, μόνο το 1/3 των ασθενών είχε πρόσβαση στην κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή μέσα στο 2020.

Παρά το γεγονός ότι ο αρχικός στόχος για μείωση της επίπτωσης της φυματίωσης επιτεύχθηκε κατά το ήμισυ (10%) την πενταετία 2015-2020 και ότι υπήρξε ανάσχεση της περαιτέρω μείωσης κατά την πανδημία της COVID-19, ο τελικός στόχος για σημαντικό περιορισμό (End TB Strategy) σε παγκόσμιο επίπεδο μέχρι το 2030 παραμένει εφικτός. Άμεσες προτεραιότητες προς αυτήν την κατεύθυνση αποτελούν η επικαιροποίηση και επανενεργοποίηση των εθνικών στρατηγικών και προγραμμάτων για την εξάλειψη της φυματίωσης στην μετά COVID-19 εποχή και η ορθολογιστική κατανομή των πόρων υγείας προς την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία της νόσου στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος που αφορούν στο 98% τον καταγεγραμμένων περιπτώσεων φυματίωσης. Ενθαρρυντικό στοιχείο αποτελούν τα νέα βραχύτερα σχήματα που εγκρίθηκαν πρόσφατα, τόσο για τη λανθάνουσα όσο και για την ενεργό Φυματίωση από ευαίσθητα και ανθεκτικά στελέχη.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ