Γιατί το ελληνικό γιαούρτι θεωρείται το καλύτερο στον κόσμο

Το ελληνικό γιαούρτι είναι υγιεινό σνακ, πλούσιο σε πρωτεΐνη και ασβέστιο. Επίσης, περιέχει «ενεργές καλλιέργειες» που είναι καλές για το έντερο.

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε ασβέστιο και βιταμίνες Β, το ελληνικό γιαούρτι έχει συνδεθεί με την υγεία των οστών και την καρδιαγγειακή υγεία, καθώς και με πολλά άλλα θέματα υγείας. Στην πραγματικότητα, τα σημαντικά θρεπτικά συστατικά που περιέχει και τα οφέλη που έχει για την υγεία, το κάνουν να βρίσκεται στην λίστα με τις κορυφαίες υπερτροφές.

Το ελληνικό γιαούρτι τρώγεται συνήθως σε μπολ πρωινού και σε smoothies, αλλά είναι επίσης μια πιο υγιεινή βάση για την ξινόκρεμα (sour cream) και για λαχταριστά ντρέσινγκ ή ντιπ.

Παρακάτω μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τα οφέλη του ελληνικού γιαουρτιού για την υγεία και υγιεινές συνταγές που πρέπει να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας.

Διατροφικά στοιχεία για το ελληνικό γιαούρτι

Ένα δοχείο (150 γραμμάρια) απλό ελληνικό γιαούρτι χωρίς λιπαρά έχει:

  • 80 θερμίδες
  • 15 γραμμάρια πρωτεΐνης
  • 6 γραμμάρια υδατάνθρακες
  • 0 γραμμάρια λίπους
  • 150 χιλιοστόγραμμα ασβεστίου (15 % ημερήσια αξία)

Το ελληνικό γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά και πλήρες γάλα έχει περισσότερες θερμίδες και λιπαρά ανά μερίδα σε σχέση με το ελληνικό γιαούρτι χωρίς λιπαρά.

Τα οφέλη του ελληνικού γιαουρτιού στην υγεία

Το ελληνικό γιαούρτι είναι γνωστό για το ασβέστιο και τις πρωτεΐνες του, που το συνδέουν με πολλά θετικά αποτελέσματα για την υγεία. Μία μερίδα γιαουρτιού αντιστοιχεί στο 15% της ημερήσιας δόσης ασβεστίου, που είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών. Πολλές μελέτες έχουν αναφερθεί στη συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης γιαουρτιού και των οστών, ειδικά σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας που είναι επιρρεπείς στην οστεοπόρωση.

Μια μετα-ανάλυση εντόπισε μια σχέση μεταξύ της υψηλότερης κατανάλωσης γιαουρτιού και του μειωμένου κινδύνου κατάγματος του ισχίου, πιθανότατα λόγω της περιεκτικότητας σε ασβέστιο. Μια άλλη μελέτη σε περισσότερους από 4.000 ηλικιωμένους κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση περισσότερου γιαουρτιού συσχετίστηκε με 3% υψηλότερη οστική πυκνότητα στο ισχίο και τον λαιμό, σε σύγκριση με άτομα που έτρωγαν γιαούρτι λιγότερο συχνά.

Αλλά αυτή η έρευνα δεν αφορά αποκλειστικά ηλικιωμένους. Μια μελέτη σε 30 υγιείς άνδρες (σε φοιτητική ηλικία) έδειξε ότι η κατανάλωση γιαουρτιού σε συνδυασμό με μια ρουτίνα άσκησης αύξησε τον σχηματισμό οστών σε μια περίοδο 12 εβδομάδων. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για αθλητές που είναι επιρρεπείς σε κατάγματα από στρες.

Επιπλέον, μια μετα-ανάλυση που εξέτασε μια σειρά μελετών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το ελληνικό γιαούρτι, και μειωμένου κινδύνου καρκίνου του μαστού και παχέος εντέρου και διαβήτη τύπου 2, βελτιωμένη διατήρηση βάρους και βελτίωση της υγείας του καρδιαγγειακού συστήματος, των οστών και του γαστρεντερικού συστήματος. Οι συγγραφείς αποδίδουν αυτά τα ευρήματα στα προβιοτικά του γιαουρτιού, καθώς και στις βιταμίνες και τα μέταλλα.

Υπάρχουν μειονεκτήματα στην κατανάλωση ελληνικού γιαουρτιού;

Σύμφωνα με μια εργαστηριακή δοκιμή που συγκρίνει διαφορετικές μορφές γαλακτοκομικών, το ελληνικό γιαούρτι έχει περισσότερη λακτόζη από τα περισσότερα τυριά και το τυρί cottage. Ως εκ τούτου, μπορεί να μην είναι καλό για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Γι΄αυτό, ορισμένοι κατασκευαστές φτιάχνουν ελληνικό γιαούρτι χωρίς λακτόζη.

Επιπλέον, πολλοί άνθρωποι επιλέγουν αρωματισμένο ελληνικό γιαούρτι για να αποφύγουν την ξινή γεύση που έχει. Δυστυχώς, πολλά αρωματισμένα γιαούρτια περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη. Παρόλο που είναι «μασκαρισμένα» ως υγιεινά με γεύσεις φρούτων, πολλά αρωματισμένα ελληνικά γιαούρτια έχουν πάνω από 10 γραμμάρια πρόσθετης ζάχαρης, που είναι λίγο λιγότερο από το μισό της ποσότητας που θα έπρεπε να λαμβάνετε την ημέρα. Ο καλύτερος τρόπος για να περιορίσετε την επιπλέον ζάχαρη είναι να αγοράζετε απλό ελληνικό γιαούρτι και να το ανακατεύετε μετά στο μπολ με κάτι… γλυκό. Προσθέστε φρέσκα φρούτα και λίγο μέλι ή σιρόπι σφενδάμου για να το γλυκάνετε.

Εδώ είναι μερικά πράγματα που ίσως δεν γνωρίζετε για το ελληνικό γιαούρτι

Το ελληνικό γιαούρτι έχει πολύ περισσότερη πρωτεΐνη από το απλό γιαούρτι

Τι κάνει το ελληνικό γιαούρτι να διαφοροποιείται; Είναι η διαδικασία παραγωγής. Το ελληνικό γιαούρτι παρασκευάζεται θερμαίνοντας το γάλα, προσθέτοντας ζωντανές, ενεργές καλλιέργειες και στραγγίζοντας το υγρό (ορός γάλακτος). Το υπόλοιπο παχύρρευστο και κρεμώδες γιαούρτι περιέχει την πλειοψηφία της πρωτεΐνης. Το κανονικό γιαούρτι δεν είναι στραγγιστό, άρα περιλαμβάνει και το υγρό και έχει λιγότερη πρωτεΐνη σε σχέση με το ελληνικό γιαούρτι. Μια μερίδα 141 γραμμαρίων παραδοσιακού γιαουρτιού έχει περίπου 4-5 γραμμάρια πρωτεΐνης, σε σύγκριση με τα 15 γραμμάρια στο ελληνικό γιαούρτι.

Χρησιμοποιήστε ελληνικό γιαούρτι σε συνταγές για να μειώσετε το λίπος

Το ελληνικό γιαούρτι είναι χαμηλό σε λιπαρά και θερμίδες και πλούσιο σε πρωτεΐνες. Είναι μια καλή εναλλακτική σε συνταγές για να αντικαταστήσετε πολλά υλικά που έχουν υψηλότερα λιπαρά. Για παράδειγμα, μπορείτε να μειώσετε το λίπος και τις θερμίδες χρησιμοποιώντας ελληνικό γιαούρτι αντί για sour cream, κρέμα γάλακτος, ή μαγιονέζα σε αναλογία 1:1, αν και είναι ελαφρώς πιο στυφό από τα δύο τελευταία υλικά. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ελληνικό γιαούρτι για να μειώσετε λίγο από το βούτυρο στο μαγείρεμα. Αντί για ένα φλιτζάνι βούτυρο, χρησιμοποιήστε ¼ φλιτζάνι ελληνικό γιαούρτι και ½ φλιτζάνι βούτυρο.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ