Βρυξέλλες: Συνελήφθη ύποπτος για την τρομοκρατική επίθεση

Ένας άνδρας συνελήφθη στις Βρυξέλλες, και θεωρείται ύποπτος για την τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας (16/10), σύμφωνα με την ομοσπονδιακή εισαγγελία.

Σύμφωνα με την βελγική εφημερίδα Le Soir, ένα άτομο εξουδετερώθηκε από την αστυνομία στo προάστιο των Βρυξελλών Schaerbeek το πρωί της Τρίτης. Θα μπορούσε να είναι ο δράστης, αλλά η ταυτότητά του δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί, αναφέρει η Le Soir.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείται το βελγικό τηλεοπτικό δίκτυο VRT, ο ύποπτος πυροβολήθηκε από αστυνομικούς μέσα σε ένα καφέ.

Ο φερόμενος δράστης

Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με βελγικά ΜΜΕ, η τρομοκρατική επίθεση σημειώθηκε περίπου στις 19:00 το απόγευμα, τοπική ώρα, με την αστυνομία να αποκλείει άμεσα το σημείο.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, όπως μετέδωσε νωρίτερα η εφημερίδα Le Soir, σε φωτογραφίες που τράβηξε ένας κάτοικος της περιοχής, φαίνεται ένας άνδρας με φωσφορίζον πορτοκαλί μπουφάν και λευκό κράνος, ένα αυτόματο καλάσνικοφ στο χέρι, να επιβιβάζεται σε ένα σκούτερ και να τρέπεται σε φυγή. Το όνομα του είναι “Λασουέντ Αμπντεσλάμ” και ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης σε τουλάχιστον δύο βίντεο που δημοσιεύτηκαν στα κοινωνικά δίκτυα: το ένα πριν από τους πυροβολισμούς και το άλλο αμέσως μετά το αιματηρό συμβάν.

Σε αυτά τα βίντεο, ο άνδρας μιλά στα αραβικά με τυνησιακή προφορά, και παρουσιάζεται ως «μουτζαχίντ» (μαχητής) «για τον Θεό και για το Ισλαμικό Κράτος». Ορισμένες προτάσεις είναι δύσκολο να κατανοηθούν, αλλά σύμφωνα με την Le Soir, φέρεται ότι ο φερόμενος ως δράστης είπε «Δόξα τω Θεώ, ο αδερφός σας Αμπντεσλάμ εκδικήθηκε τους μουσουλμάνους. Μόλις σκότωσα τρεις Σουηδούς».

Κατά την διάρκεια της επίθεσής του, σε βίντεο που τράβηξε κάτοικος της περιοχής, ο Λασουέντ Αμπντεσλάμ ακούγεται επίσης να λέει «Αλλάχ Ακμπάρ» (ο Θεός είναι μεγάλος).

Σε «κόκκινο» συναγερμό οι Βρυξέλλες

Ο κ. Ντε Κρόο εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων, όπως και δήλωσε πως είχε επικοινωνία με τον Σουηδό ομόλογό του.  Eπίσης, ο Βέλγος πρωθυπουργός ανέφερε ότι επετράπη στους φιλάθλους του ποδοσφαίρου που ήταν στο στάδιο King Baudouin να φύγουν μόνο αφού κρίθηκε πως ήταν ασφαλές.

Τόνισε ότι την έρευνα διενεργεί η ομοσπονδιακή εισαγγελία, λόγω του πιθανού τρομοκρατικού κινήτρου.

H Γαλλία ανακοίνωσε πως ενισχύει τους ελέγχους στα σύνορα με το Βέλγιο. Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασε τη «βάρβαρη» πράξη «ισλαμιστικής τρομοκρατίας».

Το επίπεδο απειλής βρίσκεται στο «4» στις Βρυξέλλες – κάτι που σημαίνει αυξημένη αστυνομική παρουσία και επιπλέον προστασία σε ευαίσθητα σημεία που συνδέονται με τη Σουηδία.

Ο πρωθυπουργός Ντε Κρόο συνέστησε σθεναρά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Επαγρύπνηση απαιτείται και στην υπόλοιπη χώρα, όπου το επίπεδο συναγερμού βρίσκεται στο «3». Θα υπάρξουν επιπλέον έλεγχοι και τα μέτρα θα επαναξιολογηθούν αργότερα σήμερα, διευκρίνισε.

Δείτε βίντεο από την στιγμή των πυροβολισμών: 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ