Εθελοντικό Πρόγραμμα «Υγεία για Όλους»: Από το 2016 έως σήμερα η εμβολιαστική κάλυψη παιδιών Ρομά έφτασε από το 10% στο 69%

«Όραμά μας είναι μία Κοινωνία, στην οποία όλες οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, θα έχουν ίσες ευκαιρίες και πρόσβαση στις δομές Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, δημιουργήσαμε το Εθελοντικό κίνημα «Υγεία για Όλους», όπου επαγγελματίες υγείας επισκέπτονται ευάλωτες ομάδες πληθυσμού στο χώρο τους για να εμβολιάσουν τα παιδιά και να ενημερώσουν για θέματα πρόληψης και αγωγής υγείας, έννοιες άγνωστες σε αυτούς τους πληθυσμούς».

Τα παραπάνω τόνισε η Ελένη Σωτηροπούλου, πρόεδρος του ΔΣ, συντονίστρια του προγράμματος και επιστημονικός συνεργάτης της Α’ Πανεπιστημιακής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», σε επιστημονική ημερίδα με τίτλο «το πρόσωπο της κοινωνικής αλληλεγγύης».

Το πρόγραμμα, είπε, ξεκίνησε τη δράση του τον Νοέμβριο του 2016, αναπτύσσοντας ένα μεγάλο εθελοντικό κίνημα αλληλεγγύης και προσφοράς, από 40 επιστημονικούς φορείς και εκατοντάδες εθελοντές επιστήμονες υγείας που δραστηριοποιούνται σε όλη την Ελλάδα. Το πρόγραμμα έχει τη στήριξη των υπουργείων Υγείας και Εργασίας, της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, του ΚΕΣΥ (Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας), τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO και του ΕΚΠΑ. Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής &μέλος του Δ.Σ. του προγράμματος είναι ο Γ. Χρούσος, Ομ.Καθηγητής Παιδιατρικής & Ενδοκρινολογίας.

Στοιχεία εμβολιαστικής κάλυψης

Όπως είπε η κ. Σωτηροπούλου, πριν την έναρξη του προγράμματος η εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών Ρομά ήταν κάτω του 10% , την τριετία 2017-2019 έφθασε στο 29%, την τριετία 2020-2022 έφθασε στο 69%. Εμβολιάστηκαν 15.100 παιδιά ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού με 24.952 εμβόλια.

Εξετάστηκαν 6.762 ενήλικες ορεινών περιοχών & άγονων γραμμών. Πραγματοποιήθηκε γυναικολογική εξέταση, pap test-διακολπικός υπέρηχος, σε 1.284 γυναίκες.

Η κ. Σωτηροπούλου, παρουσίασε τις δράσεις του προγράμματος, καθώς και τα σοβαρά κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Μέσα από ένα δίκτυο εθελοντών επιστημόνων υγείας προσφέρεται ολοκληρωμένη υγειονομική παρέμβαση σε πληθυσμούς που το έχουν ανάγκη. Ομάδες- στόχοι του «Υγεία για Όλους» είναι άποροι, Ρομά, κάτοικοι ορεινών-ημιορεινών περιοχών, κάτοικοι της ορεινής Θράκης, παιδιά προσφύγων και ασυνόδευτα παιδιά προσφύγων. Οι εθελοντές του προγράμματος που συμμετέχουν στο πρόγραμμα έχουν διαπιστώσει σοβαρά προβλήματα διαβίωσης και υγειονομικής κάλυψης αυτών των πληθυσμών, άγνοια σε απλά θέματα υγείας και έλλειψη ενδιαφέροντας για την υγεία τους.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την βράβευση των εθελοντών και όσων στηρίζουν το πρόγραμμα «Υγεία για Όλους».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ