Επανάσταση στην χειρουργική: Ρομπότ με 3D εκτυπωτή επιδιορθώνει όργανα μέσα στο ανθρώπινο σώμα – ΒΙΝΤΕΟ

Επανάσταση στην χειρουργική αναμένεται να φέρουν Αυστραλοί ερευνητές, οι οποίοι ανέπτυξαν ένα νέο ευέλικτο ρομπότ που έχει τη δυνατότητα να εκτυπώνει ζωντανά κύτταρα μέσα στο σώμα των ασθενών. Η τρισδιάστατη βιο-εκτύπωση διευκολύνει τη δημιουργία ιστών με ακρίβεια στο μέγεθος και στο σχήμα που απαιτείται

Ερευνητές στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας προχωρούν σε μια σπουδαία ανακάλυψη την οποία δείχνουν σε φοιτητές πανεπιστημίου. Πρόκειται για ένα νέο βιο-εκτυπωτή ρομπότ που χρησιμοποιώντας βιο-μελάνια τα οποία περιέχουν ζωντανά κύτταρα μέσα στο σώμα των ασθενών, δημιουργούν με ακρίβεια νέους ιστούς. Το ρομπότ μπορεί ακόμα να αφαιρέσει έναν δυσπρόσιτο όγκο.

«Έχουμε αναπτύξει έναν νέο τύπο εύκαμπτου τρισδιάστατου εκτυπωτή που μπορεί να μεταφέρει βιοϋλικά πολλαπλών στρώσεων μέσα στο ανθρώπινο σώμα. Αυτή η τεχνολογία μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σαν ένα ενιαίο ενδοσκοπικό εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει στην αφαίρεση του καρκινικού όγκου μέσα στο ανθρώπινο σώμα, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου ή ο καρκίνος του στομάχου» τόνισε ο βιοϊατρικός μηχανικός, Ταν Νο Ντο

Οι ερευνητές πειραματίζονται με μια καρδιά αρνιού για να δείξουν τι μπορεί να κάνει στη χειρουργική αυτό το μικρό, ευέλικτο, όπως το ονομάζουν ρομπότ, το οποίο εισέρχεται στο σώμα μέσω μιας μικρής τομής σε συσκευή.

«Τα ευέλικτα ρομπότ είναι πολύ καλά στο να δουλεύουν με το ανθρώπινο σώμα, επειδή είναι κατασκευασμένα κυρίως από μαλακά υλικά, όπως το ελαστομερές σιλικόνης, και επομένως αλληλεπιδρούν με ασφάλεια με το ζωντανό σώμα. Δεύτερον, τα ευέλικτα ρομπότ προσφέρουν υψηλή ευελιξία και προσαρμοστικότητα, που σημαίνει ότι μπορούν να χωρέσουν σε οποιαδήποτε περιοχή μέσα στο ανθρώπινο σώμα» πρόσθεσε ο Ταν Νο Ντο.

Εκκρεμούν περαιτέρω δοκιμές σε ανθρώπους και εκτιμάται ότι θα χρειαστούν από 5 έως 7 χρόνια για να είναι έτοιμο για κλινική χρήση.

Πηγή: ΕΡΤ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ