Έχετε πρόβλημα με τον ύπνο; Σταματήστε να τρώτε αυτές τις τροφές άμεσα – Τι να προτιμήσετε για να κοιμηθείτε πιο ήρεμα

Όταν σκεφτόμαστε το ιδανικό περιβάλλον για τον ύπνο, συνήθως μας έρχονται στο μυαλό ο φωτισμός, η θερμοκρασία και ο ήχος. Αλλά τι γίνεται με το φαγητό; Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτά που τρώμε κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα του ύπνου μας.

Ύπνος: Ο Νο1 «κακός» υδατάνθρακας που οι διατροφολόγοι προτείνουν να τρώτε για να κοιμάστε καλύτερα

Η Dr. Chelsie Rohrscheib, ειδικός ύπνου στην Wesper, μια εταιρεία ανάλυσης ύπνου στη Νέα Υόρκη, δήλωσε: «Η επιλογή του φαγητού είναι ένας βασικός παράγοντας για την εξασφάλιση καλής ποιότητας ύπνου. Ορισμένα είδη τροφίμων προάγουν τον ύπνο, ενώ άλλα μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές στον ύπνο».

Σημάδια που δείχνουν ότι το φαγητό επηρεάζει τον ύπνο σας

Σύμφωνα με τον Dr. Raj Dasgupta, κορυφαίο ιατρικό σύμβουλο στο Sleepopolis στην Καλιφόρνια, αν μετά το φαγητό δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε, ξυπνάτε συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας ή έχετε καούρες, οξεία γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή δυσπεψία, ο ένοχος μπορεί να είναι οι διατροφικές σας επιλογές.

9 τροφές που «σαμποτάρουν» τον ύπνο σας – Αν τις αποφύγετε θα ξυπνήσετε πιο ξεκούραστοι

Άλλα προειδοποιητικά σημάδια περιλαμβάνουν:

  • ανησυχία ή ενόχληση στο στομάχι,
  • συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα τη νύχτα ή
  • ξύπνημα με αίσθημα κόπωσης ή ανησυχίας.

Ο Dasgupta είπε: «Το να βλέπετε έντονα όνειρα ή εφιάλτες ή να παρατηρείτε αλλαγές στη συνήθη ρουτίνα ύπνου σας», είναι άλλες ενδείξεις ότι το φαγητό μπορεί να επηρεάζει τον ύπνο.

5 τροφές που μπορούν να σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε καλύτερα

«Το να δίνετε προσοχή σε αυτά τα σήματα μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε εάν ορισμένα τρόφιμα ή ποτά εμποδίζουν την ποιότητα του ύπνου σας, έτσι ώστε να μπορείτε να κάνετε τις απαραίτητες προσαρμογές για καλύτερη ξεκούραση».

Τροφές για καλύτερο ύπνο: Τι να φάτε πριν κοιμηθείτε για πιο ήρεμες νύχτες

Αναζητάτε τρόπους να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου σας; Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ορισμένα τρόφιμα μπορούν να σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε πιο εύκολα και να απολαύσετε έναν πιο ξεκούραστο ύπνο.

Τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες:

Ο συνδυασμός αυτών των θρεπτικών συστατικών στα γεύματά σας πριν τον ύπνο συμβάλλει στο να νιώθετε χορτάτοι και ικανοποιημένοι όλη τη νύχτα, αποτρέποντας τις λιγούρες και τις αϋπνίες που προκαλούνται από την πείνα. Επιπλέον, μειώνει τον κίνδυνο δυσπεψίας και καούρας.

Γαλακτοκομικά προϊόντα:

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για τον ύπνο χάρη στην περιεκτικότητά τους σε τρυπτοφάνη. Η τρυπτοφάνη είναι ένα αμινοξύ απαραίτητο για την παραγωγή σεροτονίνης και μελατονίνης, δύο σημαντικών χημικών ουσιών για τον ύπνο.

Μπανάνες:

Οι μπανάνες μπορούν επίσης να βοηθήσουν στον καλύτερο ύπνο. Περιέχουν μαγνήσιο και τρυπτοφάνη, τα οποία συμβάλλουν στη χαλάρωση και στην ενίσχυση της παραγωγής ορμονών που προάγουν τον ύπνο.

Άλλα τρόφιμα που είναι ευεργετικά για τον ύπνο:

  • Αμύγδαλα: Πλούσια σε μαγνήσιο για μυϊκή χαλάρωση, πρωτεΐνη και υγιεινά λιπαρά για σταθερότητα του σακχάρου στο αίμα.
  • Κεράσια: Περιέχουν φυσική μελατονίνη, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των κύκλων ύπνου-αγρυπνίας.
  • Βρώμη: Οι σύνθετοι υδατάνθρακες της βρώμης αυξάνουν τα επίπεδα σεροτονίνης, ενώ η περιεκτικότητά της σε μελατονίνη συμβάλλει στη ρύθμιση του ύπνου.
  • Ακτινίδιο: Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και σεροτονίνη, όλα χρήσιμα για τη ρύθμιση του κύκλου ύπνου.
  • Γιαούρτι: Το ασβέστιο στο ελληνικό γιαούρτι βοηθά τον οργανισμό να χρησιμοποιήσει την τρυπτοφάνη για την παραγωγή μελατονίνης, ενώ η πρωτεΐνη του διατηρεί σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
  • Ζεστό γάλα: Η τρυπτοφάνη και η ζεστή, χαλαρωτική αίσθηση του ζεστού γάλα μπορούν να σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε πιο εύκολα. Για όσους με δυσανεξία στη λακτόζη, το ζεστό γάλα αμυγδάλου αποτελεί μια καλή εναλλακτική.

Τροφές που διαταράσσουν τον ύπνο σας: Κοιμηθείτε ήρεμα αποφεύγοντας αυτές τις διατροφικές επιλογές

Ο καλός ύπνος είναι απαραίτητος για την υγεία και την ευεξία μας. Ωστόσο, ορισμένα τρόφιμα μπορούν να διαταράξουν τον ύπνο σας, προκαλώντας δυσπεψία, καούρα και αϋπνία. Ας δούμε ποιες τροφές είναι καλό να αποφεύγετε πριν από τον ύπνο για να κοιμηθείτε ήρεμα και να ξυπνήσετε ξεκούραστοι.

Τρόφιμα που προκαλούν δυσφορία στο στομάχι:

  • Πικάντικα φαγητά: Τα πικάντικα φαγητά μπορούν να προκαλέσουν καούρα και δυσφορία στο στομάχι, δυσκολεύοντας τον ύπνο σας.
  • Λιπαρά και βαριά γεύματα: Τα λιπαρά και βαριά γεύματα χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να χωνευτούν, προκαλώντας αίσθημα φουσκώματος και δυσφορία που μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σας.
  • Όξινα τρόφιμα: Τα όξινα τρόφιμα, όπως τα εσπεριδοειδή και οι ντομάτες, μπορεί επίσης να προκαλέσουν καούρα και δυσπεψία, επηρεάζοντας αρνητικά τον ύπνο σας.

Καφεΐνη και αλκοόλ:

  • Καφεΐνη: Η καφεΐνη είναι διεγερτικό που μπορεί να σας κρατήσει ξύπνιους και να διαταράξει τον ύπνο σας. Αποφύγετε τον καφέ, το τσάι, τα αναψυκτικά με κόλα, τα ποτά ενέργειας και τη σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη πριν τον ύπνο.
  • Αλκοόλ: Αν και μπορεί αρχικά να σας κάνει να νιώσετε υπνηλία, το αλκοόλ διαταράσσει τους κύκλους ύπνου σας, οδηγώντας σε κακή ποιότητα ύπνου.

Τρόφιμα με ζάχαρη και επεξεργασμένα τρόφιμα:

  • Τρόφιμα με ζάχαρη: Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη προκαλούν απότομη αύξηση στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και στη συνέχεια υπογλυκαιμία. Στην περίπτωση αυτή ο εγκέφαλος σας ξυπνάει για να φάτε περισσότερο και να ρυθμίσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας.
  • Επεξεργασμένα τρόφιμα: Τα επεξεργασμένα τρόφιμα, που συχνά είναι γεμάτα με πρόσθετα και ανθυγιεινά λίπη, μπορούν επίσης να διαταράξουν τον ύπνο σας.

Ακόμα και αν δεν πρόκειται για κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες τροφίμων, το να φάτε υπερβολικά πριν τον ύπνο μπορεί να προκαλέσει δυσφορία και να επηρεάσει αρνητικά τον ύπνο σας.

Αποφύγετε λοιπόν αυτά τα είδη τροφίμων πριν τον ύπνο για να κοιμηθείτε πιο εύκολα και να απολαύσετε έναν ξεκούραστο ύπνο.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ