Χαμηλά κινείται η δραστηριότητα της γρίπης – Αυξημένες οι επισκέψεις σε γιατρό για γριπώδη συνδρομή

Αύξηση παρουσιάζουν την εβδομάδα 24-30 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, οι επισκέψεις σε γιατρό για γριπώδη συνδρομή σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Χαμηλά όμως κινείται η δραστηριότητα των ιών της γρίπης. Μάλιστα την εβδομάδα 24-30 Οκτωβρίου κανένα από τα κλινικά δείγματα που ελέγχθηκαν δεν βγήκε θετικό στη γρίπη.

Συγκεκριμένα, στα δύο Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης (Τμήμα Ιολογίας, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, και Β’ Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ.), ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 39 κλινικά δείγματα και συγκεκριμένα 4 από νοσοκομεία και 35 από το Σύστημα Παρατηρητών Νοσηρότητας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (Sentinel). Κανένα εκ των δειγμάτων δεν ήταν θετικό για ιούς γρίπης.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, το διάστημα από 3 Οκτωβρίου, όπου και ξεκίνησε η επιτήρηση της γρίπης στην Ελλάδα, έως και 30 Οκτωβρίου έχουν ελεγχθεί συνολικά 165 κλινικά δείγματα και συγκεκριμένα 19 από νοσοκομεία και 146 από το Σύστημα Παρατηρητών Νοσηρότητας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Τρία εκ των δειγμάτων ήταν θετικά για ιό γρίπης τύπου Α και συγκεκριμένα τα δύο ανήκαν στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09 και το ένα στον υπότυπο Α(Η3Ν2) . Δεν καταγράφηκε κανένα σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με ή χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη.

Στην Ελλάδα εποχικές εξάρσεις γρίπης εμφανίζονται  κατά τους χειμερινούς μήνες (από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο).Στην Ελλάδα η διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος έχει δείξει ότι η δραστηριότητα της γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνει κατά τον μήνα Ιανουάριο, και κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο.

Ο εμβολιασμός κατά της εποχικής γρίπης είναι το καλύτερο και ασφαλέστερο διαθέσιμο μέσο πρόληψης για τη νόσο. Επειδή ο ιός της γρίπης μπορεί να υποστεί μεταλλάξεις, ο εμβολιασμός είναι αναγκαίο να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο με έμφαση σε συγκεκριμένες ομάδες αυξημένου κινδύνου για εμβολιασμό.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ