Απογευματινά χειρουργεία: Ξεκινούν σήμερα στα νοσοκομεία Παπαγεωργίου και ΑΧΕΠΑ

Σήμερα Τρίτη θα γίνουν τα 5 πρώτα απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ, ξεκινώντας από δύο μεγάλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, στα οποία καταγράφονται και οι μεγαλύτερες αναμονές.

Η πρώτη επέμβαση στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου» -όπου σήμερα θα διενεργηθούν συνολικά τέσσερις- θα γίνει στις 16:00 και στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «ΑΧΕΠΑ» στις 17:00. Στα πρώτα απογευματινά χειρουργεία θα παραστούν ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου θα εξυπηρετηθούν επί πληρωμή εκτός πρωινού ωραρίου δύο ορθοπεδικά περιστατικά και θα γίνουν και δύο επεμβάσεις που εμπίπτουν στη Γενική Χειρουργική, ενώ ένας ακόμη ασθενής θα χειρουργηθεί την ίδια ημέρα στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

Από 300 ευρώ μέχρι 2.000 ευρώ το κόστος

«Ο τιμοκατάλογος για τα απογευματινά χειρουργεία έχει ανακοινωθεί είναι από 300 ευρώ τα πιο απλά χειρουργεία, είναι 6 κατηγορίες μέχρι 2.000 το πιο βαρύ. Τα δωρεάν χειρουργεία αν όλα πάνε καλά θα ξεκινήσουν λίγο πριν από το Πάσχα. Αυτό είναι άλλο πρόγραμμα, μέσα από τα απογευματινά χειρουργεία θα αγοράσουμε εμείς με χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης μερικές χιλιάδες χειρουργεία και θα τα προσφέρουμε σε όσους έχουν μεγάλες αναμονές. Αυτό είναι σε φάση αναμονής έγκρισης. Πιστεύω ότι θα την πάρουμε» ανέφερε.

Όπως είχαν ανακοινώσει σε συνέντευξη Τύπου ο Υπουργός και ο Υφυπουργός Υγείας, οι επεμβάσεις χωρίζονται σε έξι κατηγορίες, ανάλογα με την βαρύτητά τους. Για κάθε κατηγορία είναι ορισμένο ένα συγκεκριμένο ποσό που θα καταβάλουν οι πολίτες. Για πολύ μικρή επέμβαση το συνολικό ποσό για τον ασθενή ανέρχεται σε 300 ευρώ, για μικρή επέμβαση σε 500 ευρώ, για μεσαία σε 900 ευρώ, για μεγάλη σε 1.200 ευρώ για βαριά σε 1.600 ευρώ και για εξαιρετικά βαριά σε 2.000 ευρώ.

«Εγώ προχθές είχα διαδικτυακή συνάντηση με όλους τους διοικητές των νοσοκομείων, ρώτησα αν λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων ή άλλων ειδικοτήτων δεν επιθυμούν να ανοίξουν τα απογευματινά χειρουργεία. Από τους 125, δήλωσαν 5 ότι δεν μπορούν. Αύριο εκτός από το “Παπαγεωργίου” θα πάμε και στο ΑΧΕΠΑ. Πάμε στη Θεσσαλονίκη γιατί το “Παπαγεωργίου” είναι το νοσοκομείο με τις μεγαλύτερες αναμονές στη χώρα, τα χειρουργεία που θα γίνουν αύριο έχουν αναμονή από το 2020 και είμαστε στο 2024. Το νοσοκομείο αυτό είναι δημοφιλές, έχει πολύ καλούς γιατρούς και πολλοί συμπολίτες μας θέλουν να χειρουργηθούν εκεί» περιέγραψε ο υπουργός Υγείας στη συνέντευξή του στον Realfm 97,8.

Ο υπουργός Υγείας επεσήμανε πως είναι βαθιά υπερήφανος για τη λειτουργία του νέου θεσμού επί των ημερών του, λέγοντας πως «είμαι πραγματικά υπερήφανος, που επιτέλους επί θητείας μου έγινε πράξη το απογευματινό χειρουργείο. Τα συζητάμε από την εποχή του Γ. Σούρλα, επί κυβερνήσεως Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, από το 1992. Τα συζητάμε σχεδόν 40 χρόνια. Είμαι όμως ο πρώτος που βάζω μπροστά, στην πράξη, τα απογευματινά χειρουργεία».

«Φαντασθείτε μια εταιρεία, με τεράστιο εξοπλισμό, που κλείνει στις 3μμ», συνέχισε ο υπουργός Υγείας, «δεν υπάρχει τέτοια εταιρεία. Είναι τελείως παράλογο να κατεβάζει ρολά στις 3μμ. Τα τακτικά χειρουργεία κατεβάζουν ρολά. Τα χειρουργεία λειτουργούν τη μισή μέρα. Με τα απογευματινά χειρουργεία, αξιοποιούμε περαιτέρω τον χειρουργικό εξοπλισμό και το ιατρικό προσωπικό των νοσοκομείων μας».

Ακούστε το ηχητικό:

Οι αμοιβές των γιατρών

Σε ό,τι αφορά στις αμοιβές της χειρουργικής ομάδας που θα διενεργεί χειρουργεία εκτός του τακτικού ωραρίου, ο χειρουργός Α’ ή Συντονιστής Διευθυντής θα λαμβάνει από 125 ευρώ για πολύ μικρή επέμβαση έως 1.000 ευρώ για εξαιρετικά βαριά επέμβαση. Ο Διευθυντής ή Αναπληρωτής Καθηγητής θα αμείβεται με 110 ευρώ για πολύ μικρά χειρουργεία έως 900 ευρώ για εξαιρετικά βαριά, ενώ το εύρος για τους επιμελητές και Επίκουρους Καθηγητές κυμαίνεται από 105 ευρώ έως 850 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στους αναισθησιολόγους, η αμοιβή τους για πολύ μικρή επέμβαση διαμορφώνεται στα 90 ευρώ, για μικρή στα 155 ευρώ, για μεσαία στα 245 ευρώ, για μεγάλη στα 350 ευρώ, για βαριά στα 400 ευρώ και για εξαιρετικά βαριά στα 450 ευρώ.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ