Trojan Footprint 24: Νυχτερινό ξέσπασμα των SOF του NATO στην Εύβοια – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Το enikos.gr βρέθηκε στο Λευκαντί Ευβοίας, εκεί όπου πραγματοποιήθηκε το νυχτερινό σκέλος της άσκησης των Ειδικών Δυνάμεων (SOF – Special Operation Forces) του ΝΑΤΟ, Trojan Footprint 24, καταγράφοντας εντυπωσιακές εικόνες.

του Χρήστου Μαζανίτη

Η Άσκηση Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων «TROJAN FOOTPRINT (TFP) – 24», η οποία λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο διεξαγωγής της Νατοϊκής Άσκησης «STEADFAST DEFENDER – 24», διεξάγεται από 28 Φεβρουαρίου έως 15 Μαρτίου σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, με τη συμμετοχή προσωπικού και μέσων των «Σκιών του Αιγαίου» της ελίτ των Ειδικών Δυνάμεων της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ.

Στη δραστηριότητα συμμετέχουν επίσης προσωπικό και μέσα από Αλβανία, Βουλγαρία, Γαλλία, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ιταλία και Μαυροβούνιο.

Κατά τη διάρκειά της, οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να εξασκηθούν σε σύνθετα επιχειρησιακά σενάρια, τα οποία συμβάλουν στην επαύξηση της μαχητικής ικανότητας, καθώς και στη βελτίωση της διαλειτουργικότητας σε επίπεδο διεξαγωγής αντικειμένων Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με το νυχτερινό σενάριο της άσκησης, οι κομάντο επιχειρούσαν από θαλάσσης με της «σαΐτες του Αιγαίου», τα ταχύπλοα MARK V των ειδικών δυνάμεων ενώ πραγματοποιούνταν ρίψεις από Chinook με την υποστήριξη από τα ελικόπτερα KIOWA Warriors, τους «Ινδιάνους του Αιγαίου».

Άσκηση Trojan Footprint 24

Άλλα σενάρια που πραγματοποιήθηκαν ήταν:

  • Διεξαγωγή καταρρίχησης με τη μέθοδο FAST ROPE ομάδας εφόδου από Ε/Π ΝΗ – 90 σε κατάστρωμα αγκυροβολημένου πλοίου – Προσέγγιση 2 Ταχυπλόων Σκαφών τύπου VIKING και αποβίβαση ομάδας εφόδου.
  • Εξουδετέρωση εχθρικής απειλής και ενεργοποίηση εχθρικής δύναμης ταχείας αντίδρασης.
  • Εμπλοκή φίλιας εφεδρείας από Ε/Π CH – 47D CHINNOK και αποβίβαση οχημάτων POLARIS MRZR.
  • Ενίσχυση φίλιας εφεδρείας με οχήματα HUMMER και POLARIS MRZR.
  • Εκκαθάριση εγκατάστασης από ομάδα εφόδου και εύρεση Στόχου Υψηλής Αξίας.
  • Εκκένωση Στόχου Υψηλής Αξίας με Ε/Π CH – 47D CHINOOK με τη μέθοδο AirTEP.

Την άσκηση παρακολούθησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας μαζί με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δημήτριο Χούπη. «Είμαι πολύ υπερήφανος γι’ αυτό που είδα απόψε» ανέφερε ο υπουργός μιλώντας στα στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων Ελλάδας, Ιταλίας και Σκοπίων αμέσως μετά το πέρας της άσκησης.

Επεσήμανε ότι τέτοιου είδους ασκήσεις αποτελούν το ανάχωμα απέναντι στις αποσταθεροποιητικές τάσεις που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή.

Ήδη, Έλληνες και Αμερικανοί κομάντο, όπως δημοσίευσε το enikos.gr την Κυριακή, συμμετείχαν σε από κοινού άλμα από C-130.

Η Trojan Footprint 24 είναι άσκηση εγκεκριμένη από την Ευρωπαϊκή Διοίκηση των ΗΠΑ που διεξάγεται από την Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη κάθε δύο χρόνια από το 2016 και έχει σχεδιαστεί για να δείξει την ικανότητα των ΗΠΑ, των Συμμάχων του ΝΑΤΟ και των χωρών εταίρων να ανταποκρίνονται αποφασιστικά σε οποιαδήποτε απειλή από οποιαδήποτε κατεύθυνση. Ουσιαστικά πρόκειται για τη μεγαλύτερη άσκηση δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων στο ευρωπαϊκό θέατρο στο οποίο συμμετέχουν οι Η.Π.Α.

Η Άσκηση Trojan Footprint 24 αποτελεί επίσης μέρος της «Παγκόσμιας Άσκησης – Μεγάλης Κλίμακας 24» (Large Scale Global Exercise 24 – LSGE 24) του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, η οποία είναι μια σειρά ασκήσεων όλων των τομέων που εκτελεί μια σειρά από κοινές πολυεθνικές στρατιωτικές δραστηριότητες και επιχειρήσεις. Το LSGE 24 έχει σχεδιαστεί για να επιδεικνύει την ισχυρή παγκόσμια παρουσία των Συμμάχων και των εταίρων του ΝΑΤΟ, καθώς και τη συνοχή των διαρκών παγκόσμιων συνεργασιών της Συμμαχίας.

Δείτε φωτογραφίες:

Άσκηση Trojan Footprint 24

Άσκηση Trojan Footprint 24

Άσκηση Trojan Footprint 24

Άσκηση Trojan Footprint 24

Άσκηση Trojan Footprint 24

Άσκηση Trojan Footprint 24

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ