“Trojan Footprint 2024”: Οι ελίτ – κομάντο του ΝΑΤΟ εκπαιδεύονται στην Ελλάδα – BINTEO

Μεγάλη άσκηση των Ειδικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ, με τον τίτλο “Trojan Footprin 2024”, βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ελλάδα, με τους Αμερικανούς να δίνουν στη δημοσιότητα βίντεο από ελεύθερη πτώση στο Λευκαντί Ευβοίας.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Στο βίντεο που δίνουν οι Αμερικανοί και δημοσιεύει σήμερα το enikos.gr, φαίνονται Αμερικανοί της SOF (Special Operation Forces) να προχωρούν σε άλματα από C-130 από κοινού με στελέχη των «Σκιών του Αιγαίου», της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ.

Πρόκειται για άλμα στελεχών της 10th SFG(A) των ΗΠΑ με Έλληνες κομάντο στο πλαίσιο της Άσκησης Trojan Footprint, μια επιχείρηση που βοηθά τους εταίρους στο ΝΑΤΟ να υποστηρίζουν και να υπερασπίζονται τους Ευρωατλαντικούς Συμμάχους σε καιρό ειρήνης και σε περιόδους κρίσης.

Δυνάμεις από την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Γαλλία, τη Γεωργία, την Ελλάδα, την Ιταλία, το Μαυροβούνιο, τη Βόρεια Μακεδονία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες συμμετέχουν στην Άσκηση Trojan Footprint το διάστημα 4-15 Μαρτίου, που διεξάγεται ταυτόχρονα σε διάφορες τοποθεσίες – στη Βουλγαρία, τη Γεωργία, τη Γερμανία , Ελλάδα, Βόρεια Μακεδονία και Ρουμανία. Περίπου 900 μέλη της αμερικανικής υπηρεσίας θα είναι μεταξύ των περίπου 2.000 συνολικά συμμετεχόντων.

Η Trojan Footprint 24 είναι άσκηση εγκεκριμένη από την Ευρωπαϊκή Διοίκηση των ΗΠΑ που διεξάγεται από την Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη κάθε δύο χρόνια από το 2016 και έχει σχεδιαστεί για να δείξει την ικανότητα των ΗΠΑ, των Συμμάχων του ΝΑΤΟ και των χωρών εταίρων να ανταποκρίνονται αποφασιστικά σε οποιαδήποτε απειλή από οποιαδήποτε κατεύθυνση. Ουσιαστικά πρόκειται για τη μεγαλύτερη άσκηση δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων στο ευρωπαϊκό θέατρο στο οποίο συμμετέχουν οι Η.Π.Α.

Η σειρά ασκήσεων Trojan Footprint διευθύνεται από την Ευρωπαϊκή Διοίκηση των ΗΠΑ από το 2002. Η τρέχουσα εστίαση και η μορφή της άσκησης ξεκίνησε το 2016 με επικεφαλής το SOCEUR. Φέτος, το Trojan Footprint 24 βρίσκεται υπό την ομπρέλα της άσκησης του ΝΑΤΟ Steadfast Defender 2024. Το Trojan Footprint 24 θα ενισχύσει τη διαλειτουργικότητα και θα επιδείξει την ικανότητα έτοιμων και τοποθετημένων δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων εντός του ευρωπαϊκού θεάτρου.

Η Άσκηση Trojan Footprint 24 αποτελεί επίσης μέρος της «Παγκόσμιας Άσκησης – Μεγάλης Κλίμακας 24» (Large Scale Global Exercise 24 – LSGE 24) του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, η οποία είναι μια σειρά ασκήσεων όλων των τομέων που εκτελεί μια σειρά από κοινές πολυεθνικές στρατιωτικές δραστηριότητες και επιχειρήσεις. Το LSGE 24 έχει σχεδιαστεί για να επιδεικνύει την ισχυρή παγκόσμια παρουσία των Συμμάχων και των εταίρων του ΝΑΤΟ, καθώς και τη συνοχή των διαρκών παγκόσμιων συνεργασιών μας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ