Το χάμστερ που έγινε βιβλίο

Το χάμστερ που έγινε βιβλίο

Ο Έντουαρντ έζησε λιγότερο από έναν χρόνο και δεν έγινε ποτέ ένα ευτυχισμένο κατοικίδιο χάμστερ. Αποτέλεσε, όμως, έμνευση για να γραφτεί ένα βιβλίο.

Η Μίριαμ Ελία, συγγραφέας και κωμικός, δέχθηκε από τη μητέρα της ένα δώρο όταν ήταν 11 ετών. Αν και τόσο αυτή όσο και ο αδερφός της περίμεναν σκύλο, στο σπίτι της οικογένειας μπήκε ένα χάμστερ, το οποίο πήρε το όνομα Έντουαρντ.

Ο Έντουαρντ δεν ανταποκρίθηκε ποτέ στον ρόλο του ως κατοικίδιου, καθώς, όπως η ίδια η συγγραφέας λέει σήμερα, 23 χρόνια μετά, είχε ψυχικά προβλήματα. Δεν ανέβαινε ποτέ στον τροχό του, δεν έπαιζε ποτέ με τα δύο παιδία, δεν είχε διάθεση σχεδόν για τίποτα.

Η αρχή του τέλος για το χάμστερ ήρθε όταν δάγκωσε την Μίριαμ. «Πήγα στο νοσοκομείο για να μου κάνουν ένεση μετά από το δάγκωμα του Έντουαρντ και όταν επέστρεψα σπίτι, δεν τον βρήκα. Η μητέρα μου μας είπε ότι τον άφησε να φύγει, αργότερα όμως ανακάλυψα ότι τον είχε πάει στον κτηνίατρο όπου και του έγινε ευθανασία».

Ο «περίεργος» φίλος αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για την Ελία, η οποία έγραψε το βιβλίο «Το ημερολόγιο του Έντουαρντ του Χάμστερ 1990-1990». Πρόκειται ένα βιβλίο φαντασίας στο οποίο περιγράφεται η καθημερινότητα και τα συναισθήματα για τους ανθρώπους μέσα από τα μάτια του χάμστερ.

Το βιβλίο γνωρίζει μεγάλη επιτυχία στη Βρετανία.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ