Το μυστικό για επιτυχημένη απώλεια βάρους

Το μυστικό για επιτυχημένη απώλεια βάρους

Έχετε ξεκινήσει ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους και δεν έχετε τα αναμενόμενα αποτελέσματα; Έχετε ζητήσει από τον διαιτολόγο σας να μην σας αναγράφει τα γραμμάρια δίπλα από κάθε τροφή με την δικαιολογία ότι δεν έχετε χρόνο να ζυγίζετε τις τροφές ή ότι μια τέτοια διαδικασία σας αγχώνει; Επιμένετε ότι θα τρώτε μικρές ποσότητες ή μερίδες εστιατορίου; Εάν συμβαίνει κάτι από τα παραπάνω, τότε οι πιθανότητες στοχευόμενης απώλειας βάρους και κυρίως λίπους μειώνονται. Επίσης, η προσπάθεια σας, πιθανώς να διαρκέσει πολύ περισσότερο, αφού θα έχετε μικρότερη απώλεια βάρους κάθε μήνα, και το πιο σημαντικό,  η προσπάθεια συντήρησης βάρους θα αποτύχει αφού δεν θα έχετε εκπαιδευτεί πάνω στις σωστές ποσότητες τροφίμων που χρειάζεται ο δικό σας οργανισμός.

Όσον αφορά τις μερίδες εστιατόριου, αφενός μεν τα τελευταία χρόνια όλο και αυξάνονται για να ικανοποιήσουν τους πελάτες τους, αυξάνοντας ταυτόχρονα και το θερμιδικό τους περιεχόμενο, αφετέρου δε η μερίδα διαφέρει από εστιατόριο σε εστιατόριο. Οποιαδήποτε δίαιτα, δεν αναφέρει ποσότητες , πρέπει να αποφεύγεται διότι πολύ σημαντικό ρόλο στον σχεδιασμό ενός διαιτολογίου παίζουν το βάρος, το  φύλο, ο βασικός μεταβολικός ρυθμός, το ιατρικό προφίλ, το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας, η λήψη φαρμάκων, το συναισθηματικό προφίλ του κάθε ανθρώπου…. Για παράδειγμα , μια γυναίκα  η οποία έχει χαμηλό μεταβολισμό ,ορμονικά προβλήματα και χαμηλή φυσική δραστηριότητα, δεν μπορεί  να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα δίαιτας που δεν θα καθορίζονται τα γραμμάρια ή οι μερίδες και να καταναλώνει τις ίδιες ποσότητες με μια γυναίκα με καλό μεταβολισμό , χωρίς ιατρικά προβλήματα, με αυξημένη φυσική δραστηριότητα που  ζυγίζει 10 κιλά λιγότερο.

Η εκπαίδευση πάνω στις μερίδες τροφίμων είναι υποχρέωση όλων μας , εάν θέλουμε τα παιδιά μας να μην είναι στις πρώτες χώρες παιδικής παχυσαρκίας, οι ενήλικες να είμαστε  υγιείς και η τρίτη ηλικία να μη αντιμετωπίζει επιπλέον προβλήματα που οφείλονται στην υπερβολική κατανάλωση τροφής και τις λανθασμένες διατροφικές συνήθειες.

Το κλειδί για μια επιτυχημένη δίαιτα αποτελεί η σωστή ποσότητα φαγητού στο πιάτο μας , η σωστή αναλογία όλων των ομάδων τροφίμων και η δική μας  πειθαρχία .Στο σχήμα που ακολουθεί  η κάθε ομάδα τροφίμων  απεικονίζεται με διαφορετικό χρώμα και το μέγεθός της δείχνει την αναλογία που πρέπει να έχει στο καθημερινό μας διαιτολόγιο. Το μισό πιάτο γεμίζει από φρούτα και λαχανικά, μαζί με πρωτεΐνες και δημητριακά ενώ, σημαντική μερίδα, τέλος, καλύπτουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως γάλα, γιαούρτι και τυρί, κατά προτίμηση χαμηλών λιπαρών.

TΙ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΜΕΡΙΔΑ

Η ποσότητα της τροφής που θα πρέπει να καταναλώνει ένα άτομο που ακολουθεί ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους καθορίζεται από τον διαιτολόγο λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως το ιατρικό και διατροφικό ιστορικό .Παρακάτω απεικονίζονται οι μερίδες για όλες τις ομάδες τροφίμων, οι όποιες από άνθρωπο σε άνθρωπο ποικίλουν.

ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ

 Καθημερινή κατανάλωση: 2-3 μερίδων γαλακτοκομικών

 Γάλα (1,50% λιπαρά) : 250 γρ. : 1 φλιτζάνι: μια σφικτή γροθιά

 Γιαούρτι (2% λιπαρά) : 200 γρ. :  1 κεσεδάκι

 Τυρί:  45 γρ. :  1 σπιρτόκουτο ή 2 μπαταρίες

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΡΕΑΤΟΣ & ΟΣΠΡΙΩΝ

Εβδομαδιαία  κατανάλωση: 2-3 φορές όσπρια ή λαδερά, 1-2 φορές ψάρι, κοτόπουλο, 1 φορά κόκκινο κρέας

ΦΡΟΥΤΑ

Καθημερινή κατανάλωση: 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών

ΑΜΥΛΟΥΧΑ 

Καθημερινή κατανάλωση: 4-6 μερίδων αμυλούχων τροφών

ΑΛΚΟΟΛ

Μια μερίδα αλκοόλ ισούται με 330ml μπίρα, ή 100 ml κρασί, ή 45 ml ουίσκι ή βότκα ή τζιν ή ρούμι

ΛΙΠΗ

Τα λίπη έχουν υψηλή θερμιδική αξία και θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο

Στην εποχή της οικονομικής κρίσης, στα σουπερ μάρκετ κατακλυζόμαστε από προσφορές για οικονομικές συσκευασίες, στα εστιατόρια για οικονομικά μενού, στα φαστ φουντ για μεγαλύτερες συσκευασίες. Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα σήμερα να τρώμε 2 έως 4 φορές περισσότερο. Δυστυχώς, το μέγεθος των μερίδων ταχυφαγείων έχει αυξηθεί  κατά 500%, ενώ στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι  καταναλώνουμε 20% περισσότερα δημητριακά πρωινού και 30% περισσότερο γάλα σε σχέση με είκοσι χρόνια πριν! Τέλος, Είναι γεγονός ότι όσο περισσότερο συνηθίζει το μάτι σε μεγάλες μερίδες, τόσο διαστρεβλώνεται η αντίληψή μας για το τι είναι φυσιολογικό και ποιο το μέγεθος ενός κανονικού γεύματος. Εξοικειωθείτε με το μέγεθος των μερίδων και το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει.

Πηγή: faysbook.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ