Τα γεγονότα… σαν σήμερα

Τα γεγονότα… σαν σήμερα

Στις 27 Ιουλίου 1943 πραγματοποιείται ο μεγάλος βομβαρδισμός του Αμβούργου, με την κωδική ονομασία «επιχείρηση Γόμορρα», ένεκα του οποίου εκδηλώνεται πύρινη λαίλαπα. Αυτή η επιχείρηση φέρεται μία από τις μεγαλύτερες αεροπορικές βομβαρδιστικές επιδρομές που σημειώθηκαν στη διάρκεια του Β’ Π.Π. και γενικότερα στην παγκόσμια ιστορία των πολεμικών αεροπορικών επιχειρήσεων.

 

1189 – Γ’ Σταυροφορία: Ο Φρειδερίκος Α΄ Βαρβαρόσσα φτάνει στη Νις, την έδρα του Σέρβου βασιλιά Στέφανου Α’ Νεμάνια.

1214 – Στη Γαλλία, ο βασιλιάς Φίλιππος Β’ της Γαλλίας νικά τον Ιωάννη της Αγγλίας στη Μάχη του Μπουβίν.

1302 – Οθωμανικές δυνάμεις συνάπτουν με τα βυζαντινά στρατεύματα την πρώτη τακτική μάχη στην πεδιάδα του Βαθέως, στη Νικομήδεια, με αποτέλεσμα την ήττα των Βυζαντινών και την απώλεια του Βόρειου τμήματος της Μικράς Ασίας.

1576 – Ο σερ Γουόλτερ Ράλεϊ φέρνει για πρώτη φορά τον καπνό στη Βρετανία από τη Βιρτζίνια της Αμερικής.

1794 – Γαλλική Επανάσταση: Συλλαμβάνεται ο Ροβεσπιέρος.

1940 – Ο ήρωας των καρτούν Μπαγκς Μπάνυ κάνει την πρώτη του εμφάνιση στην ταινία κινουμένων σχεδίων «A Wild Hare».

1943 – Β’ Π.Π. Επιχείρηση Γόμορρα: 1ος Μεγάλος βομβαρδισμός του Αμβούργου ένεκα του οποίου εκδηλώνεται πύρινη λαίλαπα. Ελλάδα: Εθνική Αντίσταση, Ιταλο-Γερμανικές δυνάμεις καλυπτόμενες υπό πυροβολικού και όλμων κινούμενες στα υψώματα Σταυρού – Ξηροβουνίου αναχαιτίζονται επιτυχώς από ομάδες του ΕΔΕΣ διακόπτοντας την περαιτέρω προώθησή τους.

1952 – Με διαταγή του Βασιλέως των Ελλήνων Παύλου Α΄ και άμεση κινητοποίηση μεθοριακών μονάδων εκδιώκονται οι Βούλγαροι από την “νησίδα Γ” του ποταμού Έβρου που είχαν καταλάβει παράνομα. Το επεισόδιο αυτό θεωρείται το τελευταίο δυσμενές στις σχέσεις των δύο χωρών που αποκαταστάθηκαν πλήρως το 1964.

1953 – Υπογράφεται στην πόλη Μουνσάν της Βορείου Κορέας η ανακωχή, με την οποία τερματίζεται ο υπερτριετής διεθνής πόλεμος της Κορέας. Έκτοτε το ΕΚΣΕ αναπτύχθηκε σε Σύνταγμα (Ιανουάριος 1954), μειωθέν σε τάγμα (Μάιος 1955), σε λόχο (Ιούλιος  1955) και επαναπατρίζεται τον Οκτώβριο 1955, διατηρουμένου για λίγους ακόμα μήνες ως κλιμάκιο ένας λοχαγός. Αντίθετα το ελληνικό σμήνος Αεροπορίας παρέμεινε μέχρι τις 8 Μαΐου του 1955.

1968 – Οι Pink Floyd κυκλοφορούν στις ΗΠΑ το άλμπουμ τους «A Saucerful of Secrets».

2012 – Πραγματοποιείται η τελετή έναρξης των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Λονδίνο. Η τελευταία φορά που οι αγώνες έγιναν στη Βρετανία ήταν το 1948.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ