Τα γεγονότα… σαν σήμερα

Τα γεγονότα… σαν σήμερα

Στις 28 Αυγούστου 1916, η Ιταλία κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Γερμανίας, τασσομένη στο πλευρό της Αντάντ. Την ίδια ημέρα η Γερμανία κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Ρουμανίας.

 

475 – Ο Ρωμαίος στρατηγός Ορέστης υποχρεώνει τον αυτοκράτορα της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Ιούλιο Νέπο να εγκαταλείψει τη Ραβέννα.

489 – Ο βασιλιάς των Οστρογότθων, Θεοδώριχος, νικά τον Οδόακρο στο Σόντιο.

1521 – Οι Οθωμανοί καταλαμβάνουν το Βελιγράδι.

1789 – Ο αστρονόμος Ουίλιαμ Χέρσελ ανακαλύπτει τον Εγκέλαδο, έναν δορυφόρο του πλανήτη Κρόνου.

1826 – Ελληνική Επανάσταση του 1821: Ξεκινά η τριήμερη Μάχη του Πολυαράβου όπου οι οπλαρχηγοί της Μάνης με 2.000 περίπου άνδρες αντιμετωπίζουν τον κύριο όγκο των δυνάμεων του Ιμπραήμ. Η μάχη θα ολοκληρωθεί στις 30 Αυγούστου όταν οι Τούρκοι τρέπονται σε φυγή, εγκαταλείποντας 200 νεκρούς. Έτσι η Μάνη δεν υποκύπτει στον Ιμπραήμ και μένει ελεύθερη μέχρι τέλους.

1828 – Οι Ρώσοι νικούν τους Τούρκους στη Μάχη του Αχαλτζίκ.

1829 – Η Υψηλή Πύλη αποδέχεται την συνθήκη Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας περί ανεξαρτησίας της Ελλάδος.

1904 – Μακεδονικός Αγώνας: Ο Ανθυπολοχαγός Πυροβολικού Παύλος Μελάς διέρχεται την ελληνοτουρκική μεθόριο στην περιοχή Καλαμπάκας και αρχίζει τον αγώνα του κατά των κομιτατζήδων της δυτικής Μακεδονίας.

1916 – Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Ιταλία κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Γερμανίας, τασσομένη στο πλευρό της Αντάντ. Την ίδια ημέρα η Γερμανία κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Ρουμανίας.

1921 – Μικρασιατική Εκστρατεία: Επίθεση της 1ης τουρκικής ομάδος μεραρχιών κατά των θέσεων του Α΄ Σώματος Στρατού.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ