Θεμιστοκλέους: Γιατί δεν έχει ανοίξει η πλατφόρμα για το εμβόλιο της Novavax – Τι είπε για τον εμβολιασμό στα φαρμακεία

Ξεπεράστηκαν σήμερα οι 20 εκατ. εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού, υπογράμμισε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κατά την ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών.

Όπως είπε το εμβολιαστικό πρόγραμμα δεν τελειώνει, και ο πολίτης που θέλει να εμβολιαστεί, βρίσκει ραντεβού σε 24 με 48 ώρες. Περίπου 300.000 πολίτες άνω των 60 ετών παραμένουν ανεμβολίαστοι και θα επιβληθεί το πρόστιμο, με τα νέα ραντεβού να κινούνται χαμηλά, περίπου 1.000 την ημέρα.

Ειδικότερα για την πορεία των εμβολιασμών, είπε ότι με μία δόση έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 7. 837.000 πολίτες, δηλαδή το 74,6% του γενικού πληθυσμού και το 84,3% του ενήλικου πληθυσμού. Ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση για τους πολίτες που εμβολιάστηκαν με τουλάχιστον μία δόση, είναι 74,9% του γενικού πληθυσμού και 85,4% του ενήλικου πληθυσμού.

Περισσότεροι από 7.500.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 71,3% του γενικού πληθυσμού και 80,3% του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 71,4% του γενικού πληθυσμού και 82,5% του ενήλικου πληθυσμού.  Σχετικά με την αναμνηστική δόση, είπε ότι δικαιούχοι είναι 5.828.000 πολίτες, ποσοστό 77,9% επί των ολοκληρωμένων εμβολιασμών.

ανεμβολίαστοι-sms

“Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί περίπου 5.260.000 εμβολιασμοί, ποσοστό 90,2% επί των δικαιούχων και 100.000 πολίτες έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους, ποσοστό 1,6% επί των δικαιούχων. Από τους 5.090.000 πολίτες που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και έχουν περάσει επτά μήνες με τα εμβόλια δύο δόσεων και τρεις μήνες με το μονοδοσικό, εμβολιάστηκαν με την αναμνηστική δόση σε ποσοστό 95,7%, δηλαδή 4.871.000, πολίτες και μόνο ένα 4,3% δεν έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα την αναμνηστική δόση”.

Ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε και στο εμβόλιο της Novavax, λέγοντας ότι εξακολουθούμε να μην έχουμε ακριβή ημέρα παράδοσης και γι’ αυτό δεν έχει ανοίξει και η πλατφόρμα για τα ραντεβού. Όπως είπε χαρακτηριστικά: “Εξακολουθούμε να μην έχουμε ακριβή ημέρα παράδοσης για το εμβόλιο της Novavax και για αυτό το λόγο δεν ανοίγουμε την πλατφόρμα για τα ραντεβού”.

Ο εμβολιασμός στα φαρμακεία

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο τα νέα εμβόλια τα πρωτεϊνικά να γίνονται και από τα φαρμακεία, ο κ. Θεμιστοκλέους υπογράμμισε: “Καταρχάς να πούμε ότι παρά τους υψηλούς στόχους που έχουν επιτευχθεί- να είμαστε ειλικρινείς κανείς δεν περίμενε πριν από ένα χρόνο περίπου ότι θα είχαν φτάσει τα 20 εκατομμύρια εμβολιασμούς αυτή τη στιγμή- το εμβολιαστικό πρόγραμμα δεν  τελειώνει. Όπως αποδείξαμε και τον Σεπτέμβριο, έχουμε τη δυνατότητα να ρυθμίζουμε τα εμβολιαστικά κέντρα με βασικό κανόνα ότι ο πολίτης που θέλει να εμβολιαστεί να βρίσκει ραντεβού σε 24 ή 48 ώρες.

Άρα δεν αλλάζει κάτι, δεν κλείνουν εμβολιαστικά σημεία, δεν γίνεται κάτι άλλο. Μπορούμε να πούμε ότι ολοκληρώνεται η εμβολιαστική περίοδος, αν θέλετε, γιατί έχετε δει τους αριθμούς που ανακοινώνω, είμαστε πλέον άνω του 95% σε δικαιούχους αναμνηστικής δόσης. Δηλαδή η ζήτηση, αυτονόητα, από τη στιγμή που δεν έχουμε τέταρτη δόση, θα είναι μειωμένη και είναι από τους αριθμούς. Πλέον έχουμε καλύψει τους στόχους και έχουμε πετύχει τους στόχους. Το αν θα μπουν τα φαρμακεία ή όχι, καταρχάς να απαντήσω ότι πρώτον, έχουμε αποδείξει από την πρώτη στιγμή ότι πρώτα υλοποιούμε και μετά ανακοινώνουμε. Και αυτό το λέω γιατί έχω δει και κάποιες ανακοινώσεις από Συλλόγους. Ευθύς εξ αρχής εδώ, η Επιχείρηση «Ελευθερία» υλοποιεί επιχειρησιακά
σχέδια και τότε ανακοινώνει. Δεν ανακοινώνει από πριν τι θα γίνει”.

“Και το δεύτερο, όπως έχω πει και άλλες φορές, γιατί έχω ξαναερωτηθεί πάρα πολλές φορές για τα φαρμακεία, όλα εξετάζονται αν χρειάζονται. Εμείς, όμως, έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να φτάσουμε και 140.000 και 150.000 εμβολιασμούς με το πρόγραμμα που υπάρχει τώρα και διάφορες συνθήκες που θα επέτρεπαν- παραδείγματος χάριν, το εμβόλιο της γρίπης γίνεται στα
φαρμακεία- δεν έχουν αλλάξει για τα εμβόλια της Covid. Παραμένουν τα φιαλίδια και τα λοιπά” επεσήμανε.

Για τον εμβολιασμό στα φαρμακεία, η κυρία Θεοδωρίδου τόνισε από την πλευρά της: “Τώρα οι συνθήκες φύλαξης είναι αλήθεια ότι επιτρέπουν πολύ πιο εύκολα το να διατηρηθούν και τα mRNA εμβόλια από ό,τι στην αρχή. Και νομίζω ότι ο άθλος των 20 εκατομμυρίων εμβολιασμών, που ξεκίνησε με την πολύ δύσκολη προσπάθεια της διατήρησης των εμβολίων σε βαθιά κατάψυξη, είναι ένα εξαιρετικό έργο”, σημείωσε.

φαρμακείο

Για το εμβόλιο της Johnson & Johnson και για το αν οι δύο δόσεις θα πρέπει να συνοδευτούν κάποια στιγμή και με μία επιπλέον δόση mRNA για την καλύτερη ασφάλεια, η κυρία Θεοδωρίδου σημείωσε: ” Εμείς έχουμε ελεύθερη επιλογή για το Johnson & Johnson. Μπορούν να κάνουν, δηλαδή, σαν επαναληπτική δόση Johnson & Johnson ή mRNA, όλους τους τύπους των εμβολίων. Βέβαια κάθε χώρα έχει τις δικές της συστάσεις… Είναι ικανοποιητική η κάλυψη με τις δυο δόσεις. Μειονεκτεί μετά την πρώτη δόση το Johnson & Johnson ως προς την αποτελεσματικότητα, αλλά με μια επαναληπτική του ιδίου εμβολίου επιτυγχάνονται υψηλά ποσοστά προστασίας”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ