Ζέιτενλικ, μία “διαφορετική” έξοδος στη Θεσσαλονίκη

Ανάρτηση από τον αναγνώστη Σταύρο Βελιγράκη

Υπάρχουν πολλά είδη τουρισμού, όλα έχουν στόχο τη χαλάρωση, την ξεκούραση και την απόδραση από την καθημερινότητα. Κάποιοι έχουν την ανάγκη να συμπεριλάβουν στις  εκδρομές τους δράσεις για να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους ή για να αποδώσουν τιμές, όπως το αισθάνεται ο καθένας, σε αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για έναν ελεύθερο κόσμο και έδωσαν την τελευταία ρανίδα του αίματός τους για τις επόμενες γενιές. Ένα αξιοθέατο και μία ιστορικής σημασίας περιοχή, που προτιμούν αρκετοί επισκέπτες για όλα αυτά που προαναφέρονται, είναι και τα Συμμαχικά Νεκροταφεία γνωστά και ως Σέρβικα ή Ζέιτενλικ,  περίπου  ενάμισι χιλιόμετρο βόρεια της πλατείας Βαρδαρίου.

Εδώ βρίσκονται 20.500 πεσόντες που μετοίκησαν στον κόσμο της σιωπής, ένστολοι κυρίως, των συμμάχων της Αντάντ που πολέμησαν στο Μακεδονικό Μέτωπο κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Μέσα σε έναν χώρο με γρασίδι, ο οποίος περιβάλλεται από έναν τοίχο χτισμένο με πέτρα, με είσοδο μία βαριά σιδερένια πόρτα και δύο επιγραφές μία αριστερά και μία δεξιά από την πύλη, βρίσκονται ηρώα, ναΐσκοι και γλυπτά που είναι οι τάφοι σε απόλυτη συμμετρία.

Κατά την είσοδό του ο επισκέπτης, θα βρεθεί μπροστά σε μία μεταλλική πινακίδα -ευρετήριο όπου αναφέρεται η ακριβής θέση ταφής του κάθε πεσόντα και ένα βιβλίο επισκεπτών, γεμάτο με μηνύματα συγγενών και άλλων επισκεπτών, τα οποία δημιουργούν μία έντονη συγκινησιακή ατμόσφαιρα από τα συναισθήματα που προσπαθούν να εκφράσουν μέσα από τις “φτωχές” λέξεις.

Η μεγαλύτερη στρατιωτική νεκρόπολη της χώρας χωρίζεται σε πέντε τομείς ανάλογα με την εθνικότητα των πεσόντων, τον Γαλλικό τομέα, τον Σερβικό τομέα, τον Ιταλικό τομέα, τον τομέα της Βρετανικής Κοινοπολιτείας και τον Ρωσικό τομέα, τιμώντας τη θυσία των χιλιάδων πεσόντων.

Γαλλικός τομέας

Στον Γαλλικό τομέα είναι ενταφιασμένοι 8.089 πεσόντες, από τη Μητροπολιτική Γαλλία, τη Σενεγάλη, τη Μαδαγασκάρη, την Ινδοκίνα και τη Βόρεια Αφρική.

Σερβικός  τομέα

Εδώ είναι ενταφιασμένοι 7.500 πεσόντες. Ξεχωρίζει το μνημείο -μαυσωλείο που σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Aleksandar Vasić και στον οποίο μεταφέρθηκαν τα οστά Σέρβων πεσόντων του Μετώπου.Ένας εντυπωσιακός χώρος γεμάτος λάβαρα, σημαίες, φωτογραφίες, παράσημα, αφιερώματα συγγενών, που δέχεται πολλούς επισκέπτες, επίσημους και μη, καθώς το σερβικό κοιμητήριο του Ζέιτενλικ αποτελεί σημαντικό τόπο μνήμης για το Σερβικό λαό.

Ιταλικός τομέας

Στον ιταλικό τομέα του κοιμητηρίου του Ζέιτενλικ είναι ενταφιασμένοι 3.000 Ιταλοί στρατιώτες που έπεσαν κυρίως στο Μέτωπο της Αλβανίας.

Τομέας της Βρετανικής Κοινοπολιτείας

Σε αυτό είναι ενταφιασμένοι 1.600 πεσόντες της Κοινοπολιτείας και 45 Βούλγαροι. Ανάμεσα τους ξεχωρίζει ο τάφος της βρετανίδας νοσοκόμας Katharine Mary Harley που βοηθούσε με τις υπηρεσίες της το σερβικό λαό.

Ρώσικος τομέας

Στον Ρωσικό τομέα, που αναπτύσσεται πίσω από το σερβικό είναι ενταφιασμένοι 400 Ρώσοι πεσόντες.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ