Σύμη: Το νησί της γαλήνης και της ομορφιάς

Η Σύμη βρίσκεται στο ανατολικό Αιγαίο και αποτελεί μέρος του συμπλέγματος των Δωδεκανήσων. Με το εκπληκτικό λιμάνι της, το οποίο είναι γεμάτο με κομψά νεοκλασικά κτίρια, ζωγραφισμένα σε ένα ουράνιο τόξο από παστέλ αποχρώσεις. Σύμφωνα με τη μυθολογία, το νησί πήρε το όνομά του από τη νύμφη Σύμη, η οποία ήταν σύζυγος του θεού Απόλλωνα. Προσφέρει πολλές ευκαιρίες για πεζοπορία στις απόκρημνες πλαγιές, τους ελαιώνες και στους πολλούς όμορφους αμμώδεις κολπίσκους και τους κρυμμένους όρμους, με τα κρυστάλλινα νερά, σε κάποιους από τους οποίους κανείς μπορεί να φτάσει μόνο με βάρκα.

Ιστορία

Το νησί έχει πλούσια ιστορία που χρονολογείται από την αρχαιότητα. Αναφέρθηκε για πρώτη φορά τον 5ο αιώνα π.Χ. από τον Ηρόδοτο. Το νησί ήταν σημαντικό κέντρο εμπορίου κατά την αρχαιότητα λόγω της στρατηγικής του θέσης. Η Σύμη κυβερνήθηκε από τους Ιππότες του Αγίου Ιωάννη κατά τη μεσαιωνική περίοδο και η αρχιτεκτονική του νησιού αντανακλά την επιρροή της κυριαρχίας τους. Κατά την Οθωμανική εποχή το νησί έγινε κέντρο σπογγαλιείας και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην Ελληνική Επανάσταση, αφού αποτέλεσε κέντρο αντίστασης κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Το ιστορικό κέντρο του νησιού, γνωστό ως Χωριό, είναι ένας λαβύρινθος από στενά δρομάκια και σοκάκια που είναι γεμάτα με όμορφα σπίτια και εκκλησίες.

Σε όλη την ιστορία της, η Σύμη κυβερνήθηκε από διάφορες αυτοκρατορίες, συμπεριλαμβανομένων των Περσών, των Ρωμαίων, των Βυζαντινών και των Οθωμανών.

Ήθη – Έθιμα

Ο Κουκουμάς (Κλήδονας)

Είναι διήμερη εορτή η οποία ξεκινά στις 2 Μαΐου. Την πρώτη ημέρα ανάβουν φωτιές στις πλατείες και πηδούν πάνω από αυτήν. Στη συνέχεια πραγματοποιείται η μεταφορά του αμίλητου νερού και στο κλείσιμο της εορτής γίνεται γλέντι με τραγούδια και χορούς. Κατά τη διάρκεια της εορτής φτιάχνουν ψωμάκια με πολύ αλάτι για τα κορίτσια. Η παράδοση λέει ότι επειδή θα τις έπιανε δίψα, όποιον έβλεπαν στο όνειρό τους πως θα τους φέρει νερό, αυτός θα ήταν και ο εκλεκτός της καρδιάς τους.

Η Φάλλια

Η Φάλλια ήταν η επιβολή τιμωρίας σε όσους δεν προσέρχονταν εγκαίρως στη δοξολογία. Παλαιότερα ως τιμωρία,  υποχρέωναν τους παραβάτες  να καθίσουν σε μία ψηλή καρέκλα και άναβαν ένα μεγάλο κερί μπροστά τους. Πλέον όμως, μετά τη λειτουργία της Ανάστασης, πηγαίνουν οι ιερείς στα σπίτια των αργοπορημένων και λάμβαναν χρηματική δωρεά για την εκκλησία.

Η Καλοχρονιά

Η καλοχρονιά διαρκούσε τρεις ημέρες. Μετά του Σταυρού έπαιρναν από τα ξένα χωράφια, ό,τι καρπούς είχαν απομείνει από τη συγκομιδή των νόμιμων δικαιούχων.

Καμουζέλες
Τις απόκριες περιφέρονται από σπίτι σε σπίτι παιδιά με καλογερική αμφίεση απαγγέλλοντας αυτοσχέδια στιχάκια.

Το κάψιμο του Ιούδα
Το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα, βγαίνει στις εκκλησίες ο δίσκος για τη συλλογή χρηματικού ποσού από δωρεές πιστών, με σκοπό την κατασκευή ενός ανδρείκελου  που αναπαριστά τον Ιούδα. Το κατασκευάζουν με συνοδεία μουσικής και καταλήγει στον Γιαλό όπου τον καίνε.

Είδη τουρισμού

Πολιτιστικός τουρισμός, θρησκευτικός τουρισμός, οινοτουρισμός, επαγγελματικός τουρισμός, κοινωνικός τουρισμός, θαλάσσιος τουρισμός, αθλητικός τουρισμός, περιπατητικός τουρισμός, εναλλακτικός τουρισμός, οικοτουριστιμός, ακόμα και βοτανολογικός τουρισμός.

Παραλίες

Με αμμουδιά Με βότσαλο Με βράχια
Νος οργανωμένη Νάνου οργανωμένη Φανερωμένη
Άγιος Γεώργιος Δυσαλώνας +βότσαλο Μαραθούντα οργανωμένη Άγιος Αιμιλιανός
Άγιος Νικόλαος οργανωμένη Τόλι οργανωμένη
Αγία Μαρίνα οργανωμένη Πανορμίτης
Πεδί οργανωμένη Σεσκλί
Μαρόνι
Νημός
Εμπορειός ή Νημποριό
Άγιος Βασίλειος
Πανορμίτης
Ταβίρι
Ανάληψη

Αξιοθέατα

1. Η Μονή του Πανορμίτη, η οποία είναι αφιερωμένη στον Αρχάγγελο Μιχαήλ με εντυπωσιακή συλλογή εικόνων και κειμηλίων.

2. Τα 500 σκαλιά από το λιμάνι μέχρι το Χωριό που αποτελούν την Καλή Στράτα.

3. Η Εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

4. Το Αρχαιολογικό και Λαογραφικό Μουσείο Σύμης.

5. Ο Καθεδρικός Ναός του Τιμίου Προδρόμου.

6. Το Μνημείο του Γιαλού.

7. Το Δημοτικό Ρολόι του 1881.

8. Τα ερείπια του Κάστρου το οποίο κατασκευάστηκε το 1407.

Σπορ

Καταδύσεις, βόλτες με σκάφος, jet ski, ψάρεμα από σκάφος, θαλάσσιο σκι, πεζοπορία, τρέξιμο, ιππασία, windsurfing, κ.α.

Τοπικές συνταγές και τοπικά προϊόντα

1. Συμιακό γαριδάκι.

2. Τούρτες (Συμιακές τυρόπιτες ).

3. Βουτυρένα  (κουλούρια).

4. Τζαχαρένα (κουλούρια ).

5. Ακούμια (γλυκά σαν λουκουμάδες από ρύζι).

6. Μισοκοφτή ( Μουσταλευριά).

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ