Πάρνηθα, το “παρθένο” βουνό δίπλα στην Αθήνα

Τώρα που έχει μπει ο χειμώνας, οι περισσότεροι σκεφτόμαστε αποδράσεις σε βουνό, αλλά μας προβληματίζει το κόστος καυσίμου λόγω απόστασης. Επιλέγοντας την Πάρνηθα, αυτός ο προβληματισμός δεν υφίσταται.  Είναι ιδανική ευκαιρία για να αλλάξουμε παραστάσεις, να παίξουμε και να χαρούμε ξέγνοιαστες στιγμές.

Έχει και τον χειμώνα ωραία μέρη κοντά στην Αθήνα

Ο πρώτος προορισμός είναι η γνωστή σε όλους μας Πάρνηθα, την οποία παρόλο που την γνωρίζουμε δεν την έχουμε στο μυαλό μας ως μέρος για εκδρομή. Κι όμως…

Απέχει περίπου 40 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας και ο χρόνος άφιξης, χωρίς ιδιαίτερη κίνηση, είναι περίπου 1 ώρα. Είναι το ψηλότερο βουνό της Αττικής με ύψος 1.400 μέτρα. Ιδανικό μέρος για τους λάτρεις της φύσης με εκατοντάδες μονοπάτια και δεκάδες μικρές σπηλιές. Ιδανικό μέρος για πεζοπορία, ποδηλασία, συλλογή βοτάνων, τρέξιμο, αναρρίχηση, πικ-νικ, παιχνίδια, ηρεμία,… και ό,τι άλλο μπορεί να ψυχαγωγήσει ένα άτομο, μία οικογένεια ή και μία ομάδα ατόμων διαφόρων ηλικιών.

Εξερευνήστε έναν τεράστιο πευκόφυτο Εθνικό Δρυμό  300 τετραγωνικών χιλιομέτρων, στον οποίο ζουν περίπου 30 είδη θηλαστικών, όπως ελάφια, λαγοί, αλεπούδες κ.α. και 120 είδη πτηνών, αρκετά από αυτά να είναι ενδημικά. Επίσης, διαθέτει περίπου 800 διαφορετικά είδη βοτάνων και φυτών.

Η Πάρνηθα έχει το Φρούριο Φυλής που κατασκευάστηκε τον 4ο αιώνα π.χ. με εξαιρετική θέα. Κατά μήκος του δρόμου που οδηγούσε τότε στην Αθήνα, υπάρχουν ακόμα ίχνη από τροχούς αμαξών πάνω στον βράχο. Κοντά στο φρούριο, υπάρχει το Σπήλαιο του Πανός, που μπορείτε να το επισκεφτείτε ακολουθώντας μία δύσκολη  διαδρομή. Πήρε το όνομά του από τη λατρεία στην περιοχή των Νυμφών και του Πάνα και σε αυτό βρέθηκαν περίπου 2.000 λυχνάρια! Αποτελείται από δύο θαλάμους με πολλούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες, ενώ διακρίνονται και λαξευμένες από την αρχαιότητα υποδοχές για τοποθέτηση των αναθημάτων. Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι ο τραγοπόδαρος θεός Πάνας συνήθιζε να έρχεται στην Πάρνηθα αρκετά συχνά για να παίξει μουσική και να χορέψει μέσα στο δάσος. Η Πάρνηθα κατοικήθηκε για πρώτη φορά κατά τη μυκηναϊκή περίοδο και αποτελούσε πάντα σημείο-κλειδί για την άμυνα της Αττικής, καθώς ήταν το πλέον οχυρωμένο βουνό της αρχαίας Ελλάδας.

Στις θέσεις Μπάφι σε ύψος 1.160 μέτρων και Φλαμπούρι σε ύψος 1.158 μέτρων λειτουργούν ορεινά καταφύγια χωρητικότητας 50 ατόμων το καθένα.

Η Πάρνηθα μπορεί να καλύψει και όσους ασχολούνται με τα μεταφυσικά. Η αφήγηση μίας επισκέπτριας του χώρου για το spooky, όπως το χαρακτήρισε, κουφάρι του σανατόριου νοσοκομείου, δημιούργησε μία σειρά σκέψεων για το τι μπορεί να κρύβεται – αλλά και να “εμφανίζεται” εκεί. Ο επισκέπτης βρίσκεται μέσα σε ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο, στο οποίο έχουν χαθεί πολλές ζωές, με πεταμένα κατεστραμμένα παιχνίδια στους έρημους διαδρόμους, σε συνδυασμό με τον ψυχρό αέρα και τη βοή του ανέμου που μπαίνει από τα ανοίγματα αλλά και μπροστά από κτίριο είναι το Πάρκο Ψυχών. Το Πάρκο Ψυχών είναι μία υπαίθρια συλλογή που αποτελείται από ξυλόγλυπτα που έχουν φιλοτεχνηθεί πάνω στους καμένους κορμούς δέντρων από τον γλύπτη Σπυρίδωνα Ντασιώτη και από διάφορα αντικείμενα του Σανατόριου, όπως ξύλινα παράθυρα!

Και με χιόνι και χωρίς χιόνι η Πάρνηθα αποτελεί ιδανικό προορισμό για εκδρομή για πολλούς λόγους!

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ