Κίμωλος, η πορσελάνη των Κυκλάδων

H Κίμωλος βρίσκεται δίπλα στη Μήλο και είναι ένα “μικρό” νησί των Κυκλάδων (39 τ. χλμ., μήκος ακτών 38 χλμ. και πληθυσμό 770 κατοίκου).

Είναι ηφαιστειογενές νησί, με μοναδική ποικιλία πετρωμάτων, όπως ο μπετονίτης (ή κιμώλια γη), ένα είδος πρωτογενούς πετρώματος που χρησιμοποιούνταν στην πορσελάνη και έτσι προέκυψε και το όνομά της. Διαθέτει υπέροχες παραλίες με ψιλή αμμουδιά και βότσαλο. Στις ακτές της βρίσκει καταφύγιο η μεσογειακή φώκια monachus-monachus.

Χωριό Κιμώλου. Δύο οικισμοί, το Παλιό και το Καινούργιο Χωριό, αποτελούν την πρωτεύουσα του νησιού. Το Παλιό Χωριό διατηρεί όλα τα στοιχεία της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής και διαθέτει μοναδική γραφικότητα. Στο μέσα κάστρο, που κατασκευάστηκε τον 13ο αι., τα σπίτια σχημάτιζαν το εξωτερικό τείχος του και είχαν παράθυρα πολεμίστρες. Το Καινούργιο Χωριό χτίστηκε τον 17ο αι. στην εξωτερική πλευρά του κάστρου και επεκτάθηκε γύρω από το Παλιό. Τα κτίσματα μεταξύ των δύο χωριών διαφέρουν, στο καινούργιο χωριό είναι  τετράγωνα και λιτά, σε αντίθεση με τα κτίσματα του Παλιού Χωριού, που τα χαρακτηρίζουν οι θόλοι και οι καμάρες.

Αξίζει να θαυμάσετε

Το μεσαιωνικό κάστρο, που παλιότερα ήταν ορμητήριο πειρατών, το Αρχαιολογικό Μουσείο με ευρήματα από τις ανασκαφές στη θέση «Ελληνικά», το Λαογραφικό – Ναυτικό Μουσείο, που στεγάζεται σε αναπαλαιωμένη οικία του μεσαιωνικού κάστρου και περιλαμβάνει τη συλλογή του γιατρού Μανόλη Χριστουλάκη με αντικείμενα από την καθημερινή ζωή.

Tον μητροπολιτικό ναό της Παναγίας της Οδηγήτριας, με τις αξιόλογες εικόνες του 17ου και του 18ου αι., το Αφεντάκειο Ίδρυμα, τους μύλους, στη θέση «Ξαπλοβούνι», την εκκλησία της Γέννησης του Χριστού (1592), τις εκκλησίες της Παναγίας Ελεούσας, του Αγίου Νικολάου (17ου αι.), του Αγίου Γεωργίου (με εικόνες του 17ου αι.), των Αγίων Αναργύρων, των Ταξιαρχών, της Ζωοδόχου Πηγής, του Αγίου Σπυρίδωνα, των Σαράντα Μαρτύρων, του Αγίου Χρυσοστόμου και της Ευαγγελίστριας (1608). Το Παλιόκαστρο (Πορτάρα), ΒΔ της Χώρας, όπου σώζονται ερείπια σπιτιών κι ενός κυκλικού πύργου. το σπήλαιο της Βρωμολίμνης, το μεγαλύτερο από μια σειρά σπηλαίων και το μοναστήρι του Αγίου Μηνά.

Που να πάτε

Ψάθη. Είναι το λιμάνι του νησιού και ένας όμορφος οικισμός, με άσπρα σπίτια, στενά πλακόστρωτα δρομάκια, μικρά σπιτάκια για τις βάρκες και αυλές.

Αξίζει να θαυμάσετε

Την αρχαία πόλη στα Ελληνικά (με καΐκι από το λιμάνι της Ψάθης), όπου βρέθηκε νεκρόπολη με τάφους σκαλισμένους στο βράχο και την περιοχή Πράσσα, όπου γίνεται η εξόρυξη της κιμωλίας.

Αλυκή – Καλαμίτσι. Παραθεριστικά χωριά, με πανέμορφες παραλίες.

Αξίζει να θαυμάσετε

Τους βραχώδεις σχηματισμούς πάνω από τα Ελληνικά, τη νησίδα του Αγίου Ανδρέα, απέναντι από τα Ελληνικά.

Εκδηλώσεις στο νησί:  «Πολιτιστικός Αύγουστος», με εκθέσεις, αθλητικές δραστηριότητες, παιδικές εκδηλώσεις, διαγωνισμούς και μουσικοχορευτικές βραδιές. To Πανηγύρι του Προφήτη Ηλία, το Πανηγύρι της Παναγίας του Κονόμου, το Πανηγύρι της Αγίας Μεθοδίας, το Πανηγύρι της Παναγίας της Οδηγήτριας.

Τι μπορείτε να κάνετε στην Κίμωλο

  • Πεζοπορία
  • Καταδύσεις
  • Ιαματικά λουτρά στις θειούχες ιαματικές πηγές που βρίσκονται στα Πράσσα
  • Ψάρεμα
  • Κολύμπι

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ