Έδεσσα: Το θερινό σινεμά δίπλα στον μεγάλο καταρράκτη

Στο «φρύδι» κυριολεκτικά της πόλης της Έδεσσας, δίπλα στον μεγάλο καταρράκτη και με θέα άπλετη, τον κάμπο της πόλης, στέκεται το θερινό σινεμά.

Ανάρτηση από την αναγνώστρια Αθανασίου Κατερίνα


Ο πρόσφατα ανακαινισμένος χώρος προβάλλει όλο το καλοκαίρι, όλες τις νέες ταινίες για μικρούς και μεγάλους. Ο ήχος του νερού από τον Καταρράκτη που πέφτει λίγο πιο πέρα σου κρατάει παρέα και το μάτι πέφτει πότε στην ταινία, πότε στην απέραντη θέα. Μέχρι την πόλη της Θεσσαλονίκης μπορεί κάποιος να δει ενώ τις βραδιές της πανσελήνου δύσκολα βρίσκει θέση… Τότε είναι πολύ κοντά και το φεγγάρι!

Τότε μαγεύεται κανείς και χάνεται στο μύθο, αναζητώντας τις νεράιδες των νερών της πόλης… Το θερινό σινεμά λειτουργεί χάρη στην εθελοντική προσπάθεια του Συλλόγου «Μέγας Αλέξανδρος» (του ιστορικού Συλλόγου της πόλης) και της Δημοτικής επιχείρησης. Στον χώρο έχουν φιλοξενηθεί και βιβλιοπαρουσιάσεις, συναυλίες και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.


Το σινεμά έχει ιστορία στην Έδεσσα


Τέλη δεκαετίας ’50, αρχές ’60, η χρυσή εποχή του σινεμά στην Έδεσσα. Με τρεις χειμερινούς (Μέγας Αλέξανδρος, Αγγέλικα, Βέρμιον) και δύο θερινούς (Άστρον, Αγγέλικα) κινηματογράφους να λειτουργούν καθημερινά.
Στο κτίριο του Φιλοπρόοδου Συλλόγου ‘’Μέγας Αλέξανδρος’’, επί προεδρίας Γεωργίου Σαγιαξή, λειτουργούσε ο ομώνυμος κινηματογράφος με επιχειρηματία- διαχειριστή τον Κώστα Συργιάννη. Η αίθουσα το 1961 επεκτείνεται και ανακαινίζεται. Προβάλλει ελληνικές και ξένες ταινίες: πολεμικές, ιστορικές και (μελο)δραματικές, με τις ελληνικές να συγκεντρώνουν την προτίμηση του κοινού. Ουρές σχηματίζονταν στις απογευματινές και
βραδινές προβολές.
Δίπλα στο ταμείο ο έλεγχος των εισιτηρίων, μ’ έναν εφοριακό μόνιμα στην καρέκλα. Τον χειμώνα δύο ξυλόσομπες ζέσταιναν την αίθουσα και παιδιά με καλάθια πουλούσαν πασατέμπο.


Στην καμπίνα προβολής ο χειριστής Γιώργος Μαρίνος δούλευε την Πολωνικής προέλευσης μηχανή: PROJECTOR 35mm, Type VARIMEX AP6, Typos Moter sps 150, με εξαιρετικής απόδοσης φακούς. Την τελευταία 20ετία χειριστής είναι ο Τάκης Μπέλμπας. Με αυτή την μηχανή (διακρίνεται στο βίντεο) άρχισε τις προβολές το 1975 η Κινηματογραφική Λέσχη του Φ.Σ.Ε. ‘’Μ. Αλέξανδρος’’.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.