Άγιος Νικόλαος Αλεξανδρούπολης, μία Μητρόπολη, μία Πόλη, μία Ιστορία

Ένα άρθρο του Ηλία Σταύρου Τζιώρα ([email protected])

Στην καρδιά της Αλεξανδρουπόλεως και στο μοναδικό λόφο της είναι κτισμένος ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Νικολάου, του πολιούχου της. Η ιστορία της πόλης είναι συνυφασμένη με το Ναό, επειδή αποτέλεσε το πρώτο κύτταρο ανάπτυξης της πόλης. O Ιερός Ναός γνώρισε δόξες και δοκιμασίες, τις χαρές και τις πίκρες της τοπικής ιστορίας και των κατοίκων της περιοχής. Περισσότερο από την ιστορία του όμως, ο Ναός ήταν διαχρονικά η πνευματική κοιτίδα, μέσα στην οποία τα Μυστήρια της Ορθοδόξου Εκκλησίας και οι ιερές τελετές αναγέννησαν εκατοντάδες χιλιάδες πιστών με τη Θεία Κοινωνία. Πολλές γενιές κατοίκων της περιοχής συνδέθηκαν με τον Άγιο Νικόλαο της Αλεξανδρούπολης μέσα από τις βαπτίσεις των παιδιών τους, με γάμους και με την έξοδο των συγγενών τους από αυτόν τον κόσμο για περισσότερο από μία εκατονταετία.

Εικόνα 1: Φωτογραφία από τη FB σελίδα «Γειτονιές και Αναμνήσεις της Αλεξανδρούπολης»

Εικόνα 2: 13 Απριλίου 1925! Πιστοποιητικό Γεννήσεως και Βαφτίσεως από τον Άγιο Νικόλαο την Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης! (FB σελίδα «Γειτονιές και Αναμνήσεις της Αλεξανδρούπολης»/Αρχείο Ε. Παϊδα)

Όπως αναφέρει για το Ναό, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης κ. Άνθιμος στον πρόλογό του βιβλίου «140 χρόνια Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Νικολάου: Από το Δεδέαγατς στην Αλεξανδρούπολη» του Λευτέρη Τσινταράκη: «…έζησε τις περιπέτειες του λαού μας, κινδύνεψε να ανατιναχθεί, κόντεψε να “υιοθετηθεί”, υποδέχθηκε με κωδωνοκρουσίες την ημέρα της λευτεριάς, υπογράφτηκε μέσα του το Πρωτόκολλο Ενώσεως με τη φυλή μας και στη συνέχεια, άρχισε συστηματικά να προσλαμβάνει τον πόνο και την αγωνία των κατοίκων, αλλά συγχρόνως να φτερώνει τις ελπίδες και τα οράματα των χριστιανών στις τόσο πολυκύμαντες ταλαιπωρίες της περιοχής…».

Γύρω στο 1860 χτίστηκε για πρώτη φορά μια μικρή ξύλινη εκκλησία. Το 1890 ο Μητροπολίτης Αίνου μετέφερε την έδρα του από την Αίνο (σημ. Τουρκία) στο Δεδέ-αγάτς (σήμερα Αλεξανδρούπολη), δίνοντας έτσι μεγαλύτερη βαρύτητα στην περιοχή. Ξεκίνησε αμέσως το κτίσιμο μιας καινούργιας εκκλησίας που θα αντικαθιστούσε την μικρή παλιά.

Εικόνα 3: 1890, η Αλεξανδρούπολη σε ένα μοναδικό ντοκουμέντο! Διακρίνεται ο λόφος χωρίς τον Άγιο Νικόλαο. Φαίνεται ένα μικρό εκκλησάκι που προϋπήρχε στο ύψωμα όπου κτίστηκε κατόπιν ο Ναός του Αγίου Νικολάου! Ο αριθμός 3 επισημαίνει το καμπαναριό του ναού. Ο αριθμός 5 δείχνει το σημείο στο οποίο βρισκόταν η τότε Μητρόπολη Αίνου. (FB σελίδα «Γειτονιές και Αναμνήσεις της Αλεξανδρούπολης»)

Λέγεται ότι ο λόφος στον οποίο έχει κτισθεί ο ναός παραχωρήθηκε από τον Χατζή Σαφέτ Μπέη, τον τελευταίο Οθωμανό διοικητή της περιοχής. Οι κάτοικοι για τα σχέδια και την κατασκευή του ναού κάλεσαν αρχιτέκτονες και τεχνίτες από την Κωνσταντινούπολη. Επίσης αναφέρεται πως το τέμπλο της Μητρόπολης που είναι μεταγενέστερο και «έργον Περγαμηνέλλη εκ Μυτιλήνης, 1932» είναι ακριβώς το ίδιο με το τέμπλο της Αγίας Τριάδας Κωνσταντινούπολης. Ο Ναός θεμελιώθηκε το 1892 και εγκαινιάστηκε το 1901 από τον Μητροπολίτη Αίνου, Γερμανό Θεοτοκά. Πρόκειται για πετρόκτιστη βασιλική με τρούλο και δύο κωδωνοστάσια που ανυψώθηκαν το 1908 με δωρεά του Βλάσιου Σούχωρ, τότε πρόξενου της Αυστροουγγαρίας στην περιοχή.

Εικόνα 4: 1901, «ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗ 26η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1901 ΤΟΥ ΕΝ ΔΕΔΕΑΓΑΤΣ ΝΕΟΔΜΗΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ». Αντίγραφο του ενθυμίου σε μεταξοτυπία που διενεμήθη για τα εγκαίνια του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου. (FB σελίδα «Γειτονιές και Αναμνήσεις της Αλεξανδρούπολης»)

Εικόνα 5: 1907, Καρτ ποστάλ με τον Άγιο Νικόλαο Αλεξανδρούπολης (FB σελίδα «Γειτονιές και Αναμνήσεις της Αλεξανδρούπολης»)

Εικόνα 6: 1910. Τρίγλωσση καρτ – ποστάλ του εκδότη Γ. Καραμιχάλογλου & Σία, στα παλαικοτουρκικά, στα Γαλλικά με λεζάντα “Menuments de la Communaute Grecque” (Μνημεία της Ελληνικής Κοινότητας) και στα Ελληνικά με λεζάντα “Λεονταρίδειος Σχολή – Μητρόπολις Αίνου – Εκκλησία Άγιος Νικόλαος” (FB σελίδα «Γειτονιές και Αναμνήσεις της Αλεξανδρούπολης»)

Το 1920, αυτή η ιερή γωνιά της Ελλάδας, η πλατεία του Άγιου Νικολάου έζησε λαμπρές στιγμές Ελληνικής ιστορίας! Την απελευθέρωση και την ενσωμάτωση στη μητέρα πατρίδα! 

Στις 14 Μαΐου 1920, ευτυχισμένοι οι Έλληνες κάτοικοι του Δεδέ-αγατς περιμένουν στο προαύλιο της Μητρόπολης του Αγίου Νικολάου τον Στρατηγό Κωνσταντίνο Μαζαράκη-Αινιάν να προσέλθει και να υπογράψει το πρωτόκολλο παραλαβής της από τον Ελληνικό Στρατό και την ενσωμάτωση στη μητέρα ΕΛΛΑΔΑ! Ημέρα Εθνικής Ανάστασης!

Εικόνα 7: 14 Μαΐου 1920, οι κάτοικοι του Δεδέ-αγατς περιμένουν στο προαύλιο της Μητρόπολης του Αγίου Νικολάου του πρωτόκολλου παραλαβής της Αλεξανδρούπολης από τον Ελληνικό Στρατό (FB σελίδα «Γειτονιές και Αναμνήσεις της Αλεξανδρούπολης»)

Εικόνα 8: 14 Μαΐου 1920, οι κάτοικοι του Δεδέ-αγατς περιμένουν στο προαύλιο της Μητρόπολης του Αγίου Νικολάου του πρωτόκολλου παραλαβής της Αλεξανδρούπολης από τον Ελληνικό Στρατό (FB σελίδα «Γειτονιές και Αναμνήσεις της Αλεξανδρούπολης»)

Εκείνη την άγια ημέρα, μέσα στον Ναό υπογράφτηκε το πρωτόκολλο των Ελευθερίων της πόλης.

Εικόνα 9: Αντίγραφο του Πρωτόκολλου απελευθέρωσης της Αλεξανδρούπολης που υπογράφηκε μέσα στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, τη Μητρόπολη της πόλης (FB σελίδα «Γειτονιές και Αναμνήσεις της Αλεξανδρούπολης»)

Γράφει το συγκλονιστικό ιστορικό έγγραφο:
Ίερα Μητρόπολις Αίνου Δεδέαγατς
Άριθ.Πρωτ. 57

Απείρω του Θεού ευδοκία, ανάσσοντος Αλεξάνδρου του Α’, Έλευθερίου Βενιζέλου Ποωθυπουργούντος,
ατρύτοις πόνοις µετά δαφνοστεφείς αγώνας του
ήρωϊκού εθνικού Στρατού και στόλου ένωσις φυλής
συνετελέσθη. τελεσιδίκω αποφάσει Ανωτάτου Εύρωπαϊκού Αρείου Πάγου, επισήμως αναγνωρίσαντος δίκαιον έθνικής ύποθέσεως, ανεκφράστω xαρά και αγαλλιάσει, ήµετέρα
πόλις πανήγυριν άγει ελευθερίων αυτή; σήµερον δεκάτην τετάοτην µηνός Μαΐου ήµέραν τής έβδοµάδος Πέµπτην και ωραν δεκάτην προ µεσηµβρίας του χιλιοστου έννεακοσιοστού είκοστου σωτηρίου έτους.

Τελεσθείσης δοξολογίας εν τω ενταύθα Μητοοπολιτικω Ναώ είς ανάµνησιν εθνικού τούτου γεγονότος, συνετάχθη το παρόν, Ιδίας χερσίν ύπογραφέν ύπο του Αρχηγού του Στρατού τής καταλήψεως ύποστρατήγου Κυρίου Κ. Μαζαράκη – Αίνειάνος, του Προέδρου της Κοινότητος και της Εφοροδημογεροντίας.

Έν Δεδέαγατς τη 14η / 27η Μαΐου 1920

Δια τον Μητροπολίτην Αίνου Κ. Κ. Ίωακείμ
Πρόεδρον τής Κοινότητος Ό Αργυρουπόλεως Γερµανός
Ό Πολτικός Διοικητής Κ.Σνώκ
Ό Δήµαρχος Έµµ.Αλτιναλµάζης
Κ.Μαζαράκης-Αινειάν ύποστράτηγος

Εικόνα 10: 1938 – Ο Άγιος Νικόλαος σε καρτ ποστάλ της εποχής.. Γραμματόσημο ΕΛΛΑΣ ΔΡΑΧΜΑΙ 2.. (FB σελίδα «Γειτονιές και Αναμνήσεις της Αλεξανδρούπολης»)

Εικόνα 11: 1942, ο Άγιος Νικόλαος επί Βουλγαρικής και Γερμανικής κατοχής.. Δύσκολες, σκοτεινές ημέρες για την περιοχή.. (FB σελίδα «Γειτονιές και Αναμνήσεις της Αλεξανδρούπολης»)

Εικόνα 12: 19 Ιουνίου 1963, του Αγίου Πνεύματος. Επίσκεψη του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Αθηναγόρα στην Αλεξανδρούπολη. Εδώ φτάνει στην Μητρόπολη του Αγίου Νικολάου μαζί με πλήθος επισκόπων και αρχιερέων. Πίσω διακρίνεται η Λεονταρίδειος Σχολή, νυν εκκλησιαστικό μουσείο (FB σελίδα «Γειτονιές και Αναμνήσεις της Αλεξανδρούπολης»)

Ιστορικά η περιοχή της σημερινής Μητρoπόλεως υπαγόταν στη Μητρόπολη Τραϊανουπόλεως και αργότερα στην επισκοπή Αίνου και στη Μητρόπολη Μαρωνείας. Το 1885 το χωριό τότε Δεδέαγατς (η σημερινή Αλεξανδρούπολη) αποσπάται από τη Μητρόπολη Μαρωνείας και προσαρτάται στη Μητρόπολη Αίνου. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, την ανταλλαγή πληθυσμών και την απώλεια της Ανατολικής Θράκης, η Μητρόπολη Αίνου είχε εδάφη και στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Έτσι, το Νοέμβριο του 1922, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Μελέτιος Μεταξάκης εξέδωσε συνοδική πράξη, με την οποία ιδρυόταν η Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως, με το εξής σκεπτικό: το εν τη Δυτική Θράκη τμήμα της επαρχίας Αίνου λόγω των πολιτικών συνθηκών, υφ ας τούτο νυν διατελεί εν σχέσει προς το εν τη Ανατολική Θράκη τμήμα της αυτής επαρχίας, το διατελούν υπό άλλας πολιτικάς συνθήκας και λόγω της συγκεντρώσεως και εγκαταστάσεως εκεί χιλιάδων ομογενών προσφύγων, έχει ανάγκην αμέσου και συνεχούς ποιμαντορικής προνοίας και επιβλέψεως, ενέκρινεν όπως αποσπώμενον εκ του εν τη Ανατολική Θράκη τμήματος της επαρχίας Αίνου και μετά κατάλληλον των ομόρων επαρχιών Μαρωνείας και Ξάνθης διαρρύθμισιν αποτελέση νέαν Μητρόπολιν υπό το όνομα Μητρόπολις Αλεξανδρουπόλεως, κατέχουσα θέσιν εν τη Β΄ στήλη του Συνταγματίου ευθύς προ της Μητροπόλεως Φιλαδελφείας. Με την ίδια πράξη οριζόταν ότι ο εκάστοτε Μητροπολίτης θα φέρει τον τίτλο «υπέρτιμος και έξαρχος Ροδόπης».

Πρώτος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως εξελέγη την 17η Νοεμβρίου 1922, με την ανακήρυξη της νέας Μητροπόλεως, ο μέχρι τότε Αγκύρας Γερβάσιος Σαρασίτης (1922-1934). Υπήρξε ο πρώτος διοργανωτής της Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως υπό αντίξοες περιστάσεις. 

Εικόνα 13: 1947, ο Άγιος Νικόλαος μετά τον πόλεμο. Δίπλα του ένα ακόμα ιστορικό κτίριο της Αλεξανδρούπολης. Το 3ο Δημοτικό Σχολείο (FB σελίδα «Γειτονιές και Αναμνήσεις της Αλεξανδρούπολης»)

Εικόνα 14: 6 Δεκεμβρίου 1967, περιφορά της εικόνας του Αγίου Νικολάου, ανήμερα της γιορτής του στην είσοδο του Μητροπολιτικού Ναού της Αλεξανδρούπολης (FB σελίδα «Γειτονιές και Αναμνήσεις της Αλεξανδρούπολης»/Αρχείο Ν.Γαλάνη) 

Εικόνα 15: 6 Δεκεμβρίου 1981, περιφορά της εικόνας του Αγίου Νικολάου, ανήμερα της γιορτής του στην είσοδο του Μητροπολιτικού Ναού της Αλεξανδρούπολης (FB σελίδα «Γειτονιές και Αναμνήσεις της Αλεξανδρούπολης»/Αρχείο Ε. Τουμπαρη)

Στον Ναό φυλάσσονται η ξυλόγλυπτη εικόνα της Παναγίας της Τριφώτισσας, έργο του 13ου αιώνα από την Αίνο. Επίσης εδώ είναι και η εικόνα της Παναγίας της Μαυροφορούσας, την οποία έφεραν στην Ελλάδα πρόσφυγες από την Ανατ. Θράκη. Ακόμα φυλάσσεται τεμάχιο λειψάνου του πολιούχου της πόλεως Αγίου Νικολάου, επισκόπου Μύρων της Λυκίας, η τιμία κάρα του αγίου Νικολάου, ενός εκ των Τεσσαράκοντα Μαρτύρων της λίμνης Σεβαστείας, και λείψανα εκ των Πέντε Νεομαρτύρων της Σαμοθράκης και άλλων αγίων.

Εικόνα 16: 1978, επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Τσάτσου στην Αλεξανδρούπολη. Εδώ είναι στην είσοδο του Αγιου Νικόλαου, στην Μητρόπολη της Αλεξανδρούπολης με τον τότε Μητροπολίτη κ. Ανθιμο (νυν Θεσσαλονίκης). (FB σελίδα «Γειτονιές και Αναμνήσεις της Αλεξανδρούπολης»)

Εικόνα 17: 1986, επίσκεψη Ανδρέα Παπανδρέου στην Αλεξανδρούπολη. Εδώ με τον πρώην Μητροπολίτη κ. Άνθιμο στα γραφεία της Μητρόπολης δίπλα στον Άγιο Νικόλαο και από πίσω ο παλιός βουλευτής Έβρου της Ν.Δ και υπουργός κ. Παναγιώτης Χατζηνικολάου (πατέρας του Αλεξανδρουπολίτη δημοσιογράφου κ. Νίκου Χατζηνικολάου). (FB σελίδα «Γειτονιές και Αναμνήσεις της Αλεξανδρούπολης»)

Σημερινός Μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης, Τραϊανούπολης και Σαμοθράκης είναι ο κύριος Άνθιμος. Είναι ένας νέος σε ηλικία, ελπιδοφόρος Ιεράρχης που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αλεξανδρούπολη. 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ