Το μυστηριώδες κίτρινο γυαλί που ανακαλύφθηκε στην Σαχάρα έχει «εξωγήινη προέλευση» και συνδέεται με τον Τουταγχαμών

Οι ερευνητές αναφέρουν σε νέα μελέτη ότι η πτώση ενός μετεωρίτη πριν από 29 εκατομμύρια χρόνια στην Γη μπορεί να δημιούργησε το παράξενο κίτρινο γυαλί, το οποίο βρίσκεται μόνο σε ένα συγκεκριμένο σημείο της ερήμου Σαχάρα.

Το κίτρινο γυαλί βρίσκεται σε κομμάτι μόνο σε ένα συγκεκριμένο μέρος της ερήμου στη νοτιοανατολική Λιβύη και στα νοτιοδυτικά μέρη της Αιγύπτου.

Το γυαλί παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε μια επιστημονική εργασία το 1933 ως πυρίτιο γυαλί από την έρημο της Λιβύης. Ο ερευνητής το έβαλε στο μικροσκόπιο επειδή ήταν εξαιρετικά σπάνιο και μυστηριώδες.

Άλλα γυαλιά, που έχουν σχηματιστεί φυσικά, μπορούν να βρεθούν στη Γη. Ωστόσο κανένα από αυτά δεν έχει τόσο υψηλά επίπεδα πυριτίου όσο το κίτρινο γυαλί της ερήμου. Για τον ίδιο λόγο οι συλλέκτες ορυκτών θεωρούν εδώ και δεκαετίες εξαιρετικά πολύτιμο το συγκεκριμένο γυαλί.

κίτρινο γυαλί
Το κίτρινο γυαλί που εντοπίστηκε στην έρημο. Πηγή: Elizaveta Kovaleva

Η σχέση με τον Φαραώ Τουταγχαμών

Το κίτρινο γυαλί βρέθηκε σε ένα μενταγιόν που βρισκόταν μέσα στον τάφο του Αιγύπτιου Φαραώ Τουταγχαμών. Αυτό αποδεικνύει την μεγάλη αξία που του απέδιδαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι.

Το μενταγιόν περιλαμβάνει εξαιρετικά σημαντικά σύμβολα από την αιγυπτιακή εποχή, όπως το Μάτι του Ρα και τα φτερά της Ίσιδας. Το κίτρινο γυαλί βρίσκεται ακριβώς στη μέση των φτερών.

Η προέλευση του κίτρινου γυαλιού παρέμεινε μυστήριο για σχεδόν έναν αιώνα. Ωστόσο η νέα τεχνολογία επέτρεψε στους ερευνητές να βρεθούν κοντά στην απάντηση του.

κίτρινο γυαλί
Το μενταγιόν με κίτρινο γυαλί που βρέθηκε στον τάφο του Τουταγχαμών. Πηγή: J.BODSWORTH/WIKIPEDIA

Τα ευρήματα

Τα νέα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο De Gruyter. Οι επιστήμονες κατάφεραν να δουν εξαιρετικά μικρά ορυκτά που ονομάζονται οξείδιο του ζιρκονίου (ZrO2) μέσα στο γυαλί.

Η πίεση και η θερμοκρασία που απαιτούνται για τη δημιουργία οξειδίου του ζιρκονίου μπορούν να σχηματιστούν μόνο σε ορισμένες συνθήκες. Συγκεκριμένα μπορεί να προέλθει μόνο από τον φλοιό της Γης με πρόσκρουση μετεωρίτη ή από την έκρηξη ατομικής βόμβας, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μία πρόσκρουση μετεωρίτη που χτύπησε το έδαφος της Γης πριν από 29 εκατομμύρια χρόνια με πολύ μεγάλη πίεση δημιούργησε το γυαλί.

Ωστόσο, για να αποδείξουν την θεωρία τους οι επιστήμονες πρέπει να εντοπίσουν τον κρατήρα του μετεωρίτη. Πιστεύουν ότι το σημείο της πρόσκρουσης έχει διαβρωθεί, παραμορφωθεί ή έχει καλυφθεί από άμμο.

πηγή: FOXreport.gr

Γιατί έχουμε φαγούρα και πώς μπορούμε να σταματήσουμε το ξύσιμο; Νέα μελέτη λύνει το μυστήριο

Οπτική ψευδαίσθηση: Μπορείτε να βρείτε την διαφορετική γάτα σε 15 δευτερόλεπτα;

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ