Τι είναι η «υπερμάθηση» – Επιβάλλει σημαντικές πληροφορίες στη μακροπρόθεσμη μνήμη λέει έρευνα

Μια θεωρία μάθησης προτείνει ότι αν εφαρμόσετε την υπερμάθηση, θα αποκτήσετε αυτοματισμό – ή την ικανότητα να κάνετε κάτι χωρίς να χρειάζεται να το σκεφτείτε – και τελικά θα διατηρήσετε περισσότερη γνώση. Δείτε τι είναι η υπερμάθηση και πώς να το κάνετε.

Τι είναι η υπερμάθηση;

Ξέρετε ότι κάτι είναι σοβαρό όταν η Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία (ΑΡΑ) έχει έναν ορισμό για αυτό. Σύμφωνα με την APA, η υπερμάθηση είναι «πρακτική που συνεχίζεται πέρα ​​από το σημείο στο οποίο το άτομο γνωρίζει ή εκτελεί την εργασία όσο καλά μπορεί να γίνει». Η APA λέει ότι τα οφέλη εδώ μπορεί να περιλαμβάνουν «αυξημένη επιμονή της μάθησης με την πάροδο του χρόνου ή καλύτερη διατήρηση και μνήμη».

Με απλά λόγια, η υπερμάθηση περιλαμβάνει τη μελέτη για κάτι ακόμα και όταν είστε σίγουροι ότι το γνωρίζετε. Μην σταματήσετε να αναθεωρείτε ή να μελετάτε μόνο και μόνο επειδή καταφέρατε να απομνημονεύσετε κάτι. Αντίθετα, συνεχίστε, να το βάζετε όλο και πιο βαθιά στον εγκέφαλό σας.

Ο Hermann Ebbinghaus, ο ερευνητής που μας έφερε την καμπύλη λήθης του Ebbinghaus, μελέτησε τη μνήμη στη δεκαετία του 1890, ανακαλύπτοντας ότι όσο περνούσε ο καιρός, οι μνήμες μειώθηκαν. (Αυτό είναι βασικά το θέμα της καμπύλης λήθης.) Σύμφωνα με τον ίδιο, η υπερμάθηση συμβαίνει όταν συνεχίζεις να επαναλαμβάνεις αυτό που κάνεις πολύ πέρα ​​από το σημείο στο οποίο μπορείς να το ανακαλέσεις με 100% ακρίβεια.

Η ανάμνηση είναι κάτι που απαιτεί προσπάθεια. Ο στόχος της υπερμάθησης είναι να φτάσετε στην αυτοματοποίηση, να αντλήσετε τις πληροφορίες από τη μακροπρόθεσμη μνήμη σας χωρίς κόπο και να ελευθερώσετε χώρο στη μνήμη εργασίας σας.

Πώς υπερμαθαίνεις;

Την επόμενη φορά που πρέπει να μελετήσετε, αναθεωρήστε το υλικό που ήδη γνωρίζετε. Για παράδειγμα, όταν χρησιμοποιείτε τη μέθοδο Leitner (η οποία περιλαμβάνει επανάληψη καρτών flash), εξετάζετε πάντα όλες τις κάρτες flash που σας έχουν ανατεθεί σε μια συγκεκριμένη μέρα, ακόμα κι αν θέλετε να παραλείψετε κάποιες επειδή τα πήγατε καλά την τελευταία φορά. Η επανειλημμένη εξέταση υλικού που γνωρίζετε καλά είναι το κλειδί για την υπερμάθηση και την τελική αυτόματη ανάκληση.

Προγραμματίστε συγκεκριμένες ώρες μέσα στην εβδομάδα σας για την αναθεώρηση υλικών που έχετε ήδη απομνημονεύσει. Αυτό μπορεί να είναι τόσο εύκολο όσο η εκ νέου ανάγνωση ενός κεφαλαίου ή των σημειώσεων σας, ή τόσο περίπλοκο όσο η λήψη κουίζ πρακτικής ή η χρήση καρτών flash. Η συνεχής επανεισαγωγή γνωστών ιδεών  θα τις βάλει βαθύτερα στη μακροπρόθεσμη μνήμη σας.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ