Θησαυρός με αρχαία κεραμικά βρέθηκε σε θαμμένη πόλη – Το ιστορικό μυστήριο των 1.000 ετών πίσω από την ανακάλυψη

Μία πολύ σημαντική ανακάλυψη έκαναν οι αρχαιολόγοι. Κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην περιοχή «Άδουλις», βρήκαν σπάνια αρχαία κεραμικά, που εκτείνονται σε μία περίοδο 1.000 ετών. Η ανασκαφή είναι ιδιαίτερη γιατί αποκαλύπτει διαφορετικές ιστορικές φάσεις μεταξύ του 1500 και του 500 π.Χ.

Ο θησαυρός με τα κεραμικά είναι συνδετικός κρίκος

Οι αρχαιολόγοι τονίζουν τη σημασία της ανακάλυψης, καθώς ο «θησαυρός» αυτός υπόσχεται να «γεφυρώσει» τις προηγούμενες ιστορικές περιόδους, από την 1η έως την 7η δεκαετία.

Ο Δρ. Tsegay Medin και συντονιστής του έργου, τόνισε ότι τα διάφορα κεραμικά αποκαλύφθηκαν από αρχή της αρχαιολογικής αποστολής στην περιοχή, και εκτείνονται σε διάφορες ιστορικές περιόδους. Υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της νέας ανακάλυψης, ως προς το περιεχόμενο και την παλαιότητα, προβλέποντας ότι, μέσα από προσεκτική μελέτη, τα ευρήματα μπορούν να εμπλουτίσουν την ιστορία της περιοχής.

Η ιστορική σημασία της περιοχής

Πριν από χιλιάδες χρόνια, η ανατολική ακτή της Ερυθραίας, στη βορειοανατολική ακτή της Αφρικής, φιλοξενούσε ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια του κόσμου.

Η πόλη Άδουλις ήταν αρχικά ένα μικρό χωριό και η λαογραφία αναφέρει ότι το όνομά της σημαίνει «ελεύθεροι άνθρωποι» επειδή οι σκλάβοι πιθανότατα εγκαταστάθηκαν εκεί όταν διέφυγαν από την Αίγυπτο, σύμφωνα με το Υπουργείο Πληροφοριών της Ερυθραίας.

Τελικά, η πόλη έγινε εμπορικό κέντρο κατά μήκος της Ερυθράς Θάλασσας, διευκολύνοντας τις εισαγωγές και τις εξαγωγές με την Αίγυπτο και την βυζαντινή και ρωμαϊκή αυτοκρατορία.

Κατά τη διάρκεια της αιχμής της ισχυρής Αξουμιτικής αυτοκρατορίας στη βόρεια Αιθιοπία – μεταξύ του 3ου και του 6ου αιώνα μ.Χ. – η Άδουλις συνέδεσε την αυτοκρατορία με άλλους αρχαίους πολιτισμούς, ανέφερε το υπουργείο. Μεταξύ 220 μ.Χ. και 589 μ.Χ., η πόλη δημιούργησε ακόμη και εμπορικές σχέσεις με την Κίνα.

Θαμμένη σήμερα η πόλη

Η πόλη δέχθηκε εισβολή από Άραβες γύρω στο 640 μ.Χ., και όταν έπεσε το βασίλειο του Αξούμ τον 7ο αιώνα μ.Χ., η πόλη καταστράφηκε, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Σήμερα, η πόλη-λιμάνι είναι θαμμένη — αλλά αυτό δεν εμπόδισε τους αρχαιολόγους να επιχειρήσουν να αποκαλύψουν τα μυστικά του αρχαίου κόμβου. Από το 2011, ειδικοί εργάζονται για την ανασκαφή της πόλης.

Η καθηγήτρια Serena Massa, Ιταλίδα αρχαιολόγος και μέλος της αποστολής, τόνισε ότι η Άδουλις είναι η μοναδική υπό-Σαχάρια περιοχή που έχει χτιστεί με πέτρες, γεγονός που της προσδίδει ουσιαστική ιστορική σημασία διεθνώς. Παρατήρησε επίσης, ότι, τα αρχαία χειρόγραφα και τα μνημεία, μπορούν να γίνουν συνδετικοί κρίκοι ανάμεσα στον πολιτισμό της Άδουλιδος και της Γης του Πουντ, και να δώσουν την αφορμή για μία νέα φάση της ανασκαφής.

Η κατανόηση των αρχαίων πολιτισμών της περιοχής

Ο αρχαιολόγος Δρ. Abraham Zere, πρόσθεσε ότι η ανακάλυψη θα συντελέσει στην καλύτερη κατανόηση των αρχαίων πολιτισμών στο Κέρας της Αφρικής και την περιοχής της Νότιας Ερυθράς θάλασσας.

Η αρχαιολογική ανασκαφή στην περιοχή γίνεται, με τη συνεργασία επιστημόνων από την Ερυθραία και την Ιταλία, ώστε να διευκολύνει την ανταλλαγή επιστημονικής γνώσης και εμπειρίας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ