Τελικά είναι ασφαλές να καταπίνουμε την τσίχλα;

Εάν είστε ένας από τους πολλούς ανθρώπους που έχουν καταπιεί ένα ολόκληρο κομμάτι τσίχλας κατά λάθος, μια ερώτηση πιθανότατα “έσκασε” στο κεφάλι σας αμέσως μετά από αυτή την εκπληκτική αίσθηση. Πόσο καιρό θα μείνει η τσίχλα εκεί; Είναι καλό για το στομάχι;

Η κατάποση τσίχλας είναι επιβλαβής για το σώμα μόνο εάν γίνεται σε υπερβολική ποσότητα, είπε ο Simon Travis, καθηγητής κλινικής γαστρεντερολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στο Ηνωμένο Βασίλειο, κάτι που είναι πολύ σπάνιο. Εξήγησε ότι η κατάποση τριών ή περισσότερων κομματιών τσίχλας την ημέρα θα θεωρούνταν υπερβολική.

«Αν καταπιείτε τσίχλα, θα περάσει από το στομάχι, θα περάσει στο έντερο και θα περάσει αμετάβλητη στο άλλο… άκρο. Υπάρχουν περιπτώσεις τσίχλας να κολλάει στα έντερα βρεφών, ακόμη και παιδιών, αν έχουν καταπιεί μεγάλη ποσότητα, και μετά προκαλεί απόφραξη. Αλλά σε περισσότερα από 30 χρόνια εξειδικευμένης γαστρεντερικής πρακτικής, δεν έχω δει ποτέ τέτοια περίπτωση» περιέγραψε.

Ο Δρ Aaron Carroll, διακεκριμένος καθηγητής παιδιατρικής και επικεφαλής υγείας στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα, έχει γράψει πολλά βιβλία που καταρρίπτουν μύθους για το σώμα. Και εκείνος συμφωνεί πως η κατάποση τσίχλας δεν θα σου κάνει κακό, αλλά δεν θα το ενθάρρυνε ενεργά.

«Δεν έχει καμία θρεπτική αξία. Το κόμμι είναι φτιαγμένο από γλυκαντικά και αρώματα με βάση το κόμμι. Η βάση τσίχλας είναι ένα μείγμα ελαστομερών, ρητινών, λιπών, γαλακτωματοποιητών και κεριών. Οπότε δεν θα έλεγα ότι είναι υγιεινό» διευκρινίζει.

Πόσο καιρό οι άνθρωποι μασούσαν τσίχλα;

Πριν από την εμπορευματοποίηση της τσίχλας και την πώληση στα πακέτα που βλέπουμε σήμερα, χρησιμοποιούνταν από τους αρχαίους λαούς για να αποτρέψουν τη δίψα και την πείνα, σύμφωνα με την Jennifer Mathews, καθηγήτρια ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Trinity στο Σαν Αντόνιο του Τέξας και συγγραφέα του βιβλίου «Chicle: Η Τσίχλα της Αμερικής, Από τους Αρχαίους Μάγια μέχρι τον Γουίλιαμ Ρίγκλεϊ».

Οι Μάγια μασούσαν μια ουσία που ονομάζεται chicle, η οποία προέρχεται από το δέντρο σαπωντίλα που επικρατεί στο νότιο Μεξικό και την Κεντρική Αμερική, είπε ο Mathews.

«Το Chicle είναι ένα φυσικό λατέξ που προέρχεται από κάτι που ονομάζεται δέντρο Chico sapote, ή δέντρο sapodilla», εξήγησε η Mathews. «Αν κόψετε ένα δέντρο chico sapote, το λάτεξ αρχίζει να αναβλύζει ως μια μορφή προστασίας. Σχηματίζει ένα φράγμα για την προστασία του δέντρου. Λοιπόν, μπορείτε απλώς να το τραβήξετε από το δέντρο και να αρχίσετε να το μασάτε».

Ομοίως, οι Ινδιάνοι Pima στις σημερινές Ηνωμένες Πολιτείες μασούσαν χυμό ελάτης για χιλιάδες χρόνια προτού οι Ευρωπαίοι άποικοι συνεχίσουν τη συνήθεια και αυτή γίνει εμπορική, επεσήμανε η Mathews.

Πότε πρέπει να ανησυχείτε για την κατάποση τσίχλας

Εκτός κι αν πονάτε ή έχετε καταπιεί πολλές τσίχλες, ο Travis και ο Carroll είπαν ότι δεν χρειάζεται να πάτε στο γιατρό εάν κατά λάθος καταπιείτε ολόκληρο ένα κομμάτι.

Ωστόσο, για άτομα με προβλήματα με τη γαστρεντερική οδό, ή τον γαστρεντερικό σωλήνα, που είναι μια σειρά οργάνων που ενώνονται μεταξύ τους σε έναν μακρύ, περιστρεφόμενο σωλήνα από το στόμα μέχρι τον πρωκτό, η κατάποση τσιχλών θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα.

«Εάν τα πράγματα είναι όπως πρέπει και δεν υπάρχουν μπλοκαρίσματα, δεν υπάρχουν στενώσεις, όλα θα είναι μια χαρά», δήλωσε η ακαδημαϊκός γαστρεντερολόγος Δρ Leila Kia, αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern στο Σικάγο.

«Αν υπάρχει στένωση ή έχετε πραγματικά σοβαρή φλεγμονή για οποιονδήποτε λόγο, ή έχετε πρόβλημα κινητικότητας, όπου το στομάχι ή το παχύ έντερο δεν αδειάζουν με τον τρόπο που θα έπρεπε, τότε οπωσδήποτε πρέπει να αποφεύγετε τις τσίχλες».

Ορισμένοι τύποι καρκίνου και χειρουργικές επεμβάσεις μπορεί να προκαλέσουν αυτή τη στένωση. «Σίγουρα, αν καταπιείτε πολλά κομμάτια τσίχλας, αυτό θα μπορούσε να γίνει πρόβλημα εάν έχετε μικροσκοπικό στομάχι ή αν έχει αναδιαταχθεί η ανατομία σας, κάτι που συμβαίνει ουσιαστικά όταν κάνετε γαστρική επέμβαση», είπε η Kia. Παρόλα αυτά, η Kia δεν έχει αφαιρέσει ποτέ τσίχλα από το σώμα κανενός.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ