Συνταγή για λαχταριστό κέικ με μπανάνα και σοκολάτα

Αυτό το κέικ μπανάνας με σοκολάτα είναι ένα γευστικό και εύκολο στην παρασκευή του επιδόρπιο με πλούσια γεύση μπανάνας. Η επικάλυψη με τυρί κρέμα και το ξύσμα σοκολάτας ολοκληρώνουν αυτό το τέλειο γλυκό, το οποίο είναι ιδανικό για κάθε περίσταση.

Συνταγή για λαχταριστό κέικ με μπανάνα και σοκολάτα

Εξοπλισμός

  • Ένα ταψί διαστάσεων 48Χ33 εκατοστά
  • 1 κομμάτι λαδόκολλα
  • 3 μπολ ανάμειξης
  • 1 σύρμα
  • 1 μίξερ κουζίνας ή χειρός (για το γλάσο)

Υλικά

Για το κέικ

  • 1¾ φλιτζάνι (210 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ φλιτζάνι (40 γρ.) σκόνη κακάο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 φλιτζάνι πολτοποιημένες μπανάνες περίπου 2 μέτριες μπανάνες
  • ¾ φλιτζάνι (177 γρ.) λάδι ή λιωμένο βούτυρο
  • 1 φλιτζάνι (200 γρ.) καστανή ζάχαρη
  • ¼ φλιτζάνι (50 γρ.) κρυσταλλική ζάχαρη
  • 3 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • ½ φλιτζάνι (120 γρ.) κρέμα γάλακτος, σε θερμοκρασία δωματίου

Για την επικάλυψη με κρέμα με φυστικοβούτυρο

  • ½ φλιτζάνι (113 γρ.) ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 226 γρ. τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου
  • ½ φλιτζάνι (128 γρ.) κρεμώδες φυστικοβούτυρο (χωρίς ανακάτεμα)
  • 2 κουταλάκια του γλυκού (10 ml) εκχύλισμα βανίλιας
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 4 φλιτζάνια (480 γρ.) ζάχαρη άχνη

Οδηγίες

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Λαδώνουμε και καλύπτουμε με λαδόκολλα τον πάτο του ταψιού.
  2. Σε ένα μπολ, χτυπάμε ελαφρά το αλεύρι, τη σκόνη κακάο, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι μέχρι να ενωθούν καλά.
  3. Χτυπάμε τις μπανάνες μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  4. Χτυπάμε το λάδι, την κρυσταλλική ζάχαρη, την ανοιχτή καστανή ζάχαρη, τα αυγά και την κρέμα γάλακτος μαζί μέχρι να ομογενοποιηθούν και να ενωθούν καλά.
  5. Χτυπάμε τα στεγνά υλικά στο υγρό καλά αναμεμειγμένα χωρίς να φαίνονται κομμάτια αλευριού. Μου αρέσει να χτυπάω ½ από τα ξηρά υλικά κάθε φορά.
  6. Ρίχνουμε τη ζύμη για κέικ μπανάνας σοκολάτας στο ταψί.
  7. Ψήνουμε για περίπου 28 – 32 λεπτά ή μέχρι να φουσκώσει το κέικ μπανάνας. Οι άκρες του κέικ σοκολάτας θα απομακρυνθούν επίσης ελαφρώς από το τηγάνι.
  8. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει στο ταψί για 15 λεπτά. Ανασηκώνουμε το κέικ από τη λαδόκολλα που προεξέχει στις δύο μακριές πλευρές του ταψιού και το τοποθετούμε σε μια σχάρα.
  9. Χτυπάμε στο μίξερ το τυρί κρέμα μαζί το βούτυρο μέχρι να γίνουν κρέμα, για περίπου 4-5 λεπτά.
  10. Ανακατεύουμε το φυστικοβούτυρο, το εκχύλισμα βανίλιας και το αλάτι μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ανακατεύουμε με ½ φλιτζάνι (60 g) ζάχαρη άχνη κάθε φορά. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ενσωματωθεί όλη η ζάχαρη άχνω στην κρέμα και να δημιουργηθεί η επικάλυψη.
  11. Απλώνουμε την επικάλυψη πάνω από το κρύο κέικ σοκολάτας και μπανάνας.
  12. Γαρνίρουμε το κέικ με ξύσμα σοκολάτας (προαιρετικά).
  13. Κόβουμε το κέικ και απολαμβάνουμε ένα υπέροχο γλυκό!

Πώς να σερβίρετε, να αποθηκεύσετε, να παγώσετε και να ξεπαγώσετε το κέικ

Σερβίρετε το παγωμένο κέικ σοκολάτας μπανάνας κατευθείαν από το ψυγείο ή αφήστε το να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου για 15 λεπτά και μετά απολαύστε το.

Πώς να αποθηκεύσετε το παγωμένο κέικ μπανάνας: Μόλις γαρνίρετε το κέικ σοκολάτας μπανάνας με την κρέμα τυριού, πρέπει να αποθηκευτεί σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο.

Πώς να παγώσετε το κέικ σοκολάτας με μπανάνα: Κόψτε το κέικ σε κομμάτια, τυλίξτε κάθε κομμάτι σε πλαστική μεμβράνη και τοποθετήστε το σε μια σακούλα με φερμουάρ. Φυλάσσεται στην κατάψυξη έως και 2 μήνες.

Πώς να ξεπαγώσετε το κέικ: Ο ευκολότερος και πιο νόστιμος τρόπος για να ξεπαγώσετε το υγρό κέικ σοκολάτας μπανάνας είναι να το αφήσετε όλη τη νύχτα στο ψυγείο. Απολαύστε το σε θερμοκρασία δωματίου ή κατευθείαν από το ψυγείο.

Συχνές Ερωτήσεις

Χρειάζεται το κέικ μπανάνας να μπει στο ψυγείο;

Το κέικ μπανάνας είναι πολύ υγρό και μπορεί να χαλάσει εάν διατηρηθεί σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερες από 3 – 4 ημέρες. Αυτή η συνταγή για κέικ μπανάνας σοκολάτας έχει επίσης παγωμένο τυρί κρέμα, επομένως πρέπει να φυλάσσεται στο ψυγείο ανά πάσα στιγμή.

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν πολύ ώριμες μπανάνες για το κέικ;

Αν δεν έχουν εμφανίσει σημάδια αλλοίωσης, οι ώριμες μπανάνες μπορούν να ψηθούν με ασφάλεια σε αποιαδήποτε συνταγή, από κέικ μπανάνας μέχρι ψωμί μπανάνας ή μάφιν μπανάνας.

Γιατί το κέικ μπανάνας μου είναι πολύ υγρό ή πολύ στεγνό;

Η απάντηση είναι ίδια και για τα δύο. Ένα κέικ που είναι πολύ υγρό ή πολύ στεγνό πιθανότατα οφείλεται στην υπερβολική ή πολύ μικρή αναλογία ξηρών προς υγρά συστατικά. Καλό είναι να χρησιμοποιείτε ζυγαριά τροφίμων κατά τη μέτρηση όλων των συστατικών, αλλά κυρίως των ξηρών συστατικών, όπως το αλεύρι.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ