Αυτό το κέικ μπανάνας με σοκολάτα είναι ένα γευστικό και εύκολο στην παρασκευή του επιδόρπιο με πλούσια γεύση μπανάνας. Η επικάλυψη με τυρί κρέμα και το ξύσμα σοκολάτας ολοκληρώνουν αυτό το τέλειο γλυκό, το οποίο είναι ιδανικό για κάθε περίσταση.
Συνταγή για λαχταριστό κέικ με μπανάνα και σοκολάτα
Εξοπλισμός
- Ένα ταψί διαστάσεων 48Χ33 εκατοστά
- 1 κομμάτι λαδόκολλα
- 3 μπολ ανάμειξης
- 1 σύρμα
- 1 μίξερ κουζίνας ή χειρός (για το γλάσο)
Υλικά
Για το κέικ
- 1¾ φλιτζάνι (210 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ½ φλιτζάνι (40 γρ.) σκόνη κακάο
- 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
- 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 φλιτζάνι πολτοποιημένες μπανάνες περίπου 2 μέτριες μπανάνες
- ¾ φλιτζάνι (177 γρ.) λάδι ή λιωμένο βούτυρο
- 1 φλιτζάνι (200 γρ.) καστανή ζάχαρη
- ¼ φλιτζάνι (50 γρ.) κρυσταλλική ζάχαρη
- 3 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
- ½ φλιτζάνι (120 γρ.) κρέμα γάλακτος, σε θερμοκρασία δωματίου
Για την επικάλυψη με κρέμα με φυστικοβούτυρο
- ½ φλιτζάνι (113 γρ.) ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 226 γρ. τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου
- ½ φλιτζάνι (128 γρ.) κρεμώδες φυστικοβούτυρο (χωρίς ανακάτεμα)
- 2 κουταλάκια του γλυκού (10 ml) εκχύλισμα βανίλιας
- ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 4 φλιτζάνια (480 γρ.) ζάχαρη άχνη
Οδηγίες
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Λαδώνουμε και καλύπτουμε με λαδόκολλα τον πάτο του ταψιού.
- Σε ένα μπολ, χτυπάμε ελαφρά το αλεύρι, τη σκόνη κακάο, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι μέχρι να ενωθούν καλά.
- Χτυπάμε τις μπανάνες μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Χτυπάμε το λάδι, την κρυσταλλική ζάχαρη, την ανοιχτή καστανή ζάχαρη, τα αυγά και την κρέμα γάλακτος μαζί μέχρι να ομογενοποιηθούν και να ενωθούν καλά.
- Χτυπάμε τα στεγνά υλικά στο υγρό καλά αναμεμειγμένα χωρίς να φαίνονται κομμάτια αλευριού. Μου αρέσει να χτυπάω ½ από τα ξηρά υλικά κάθε φορά.
- Ρίχνουμε τη ζύμη για κέικ μπανάνας σοκολάτας στο ταψί.
- Ψήνουμε για περίπου 28 – 32 λεπτά ή μέχρι να φουσκώσει το κέικ μπανάνας. Οι άκρες του κέικ σοκολάτας θα απομακρυνθούν επίσης ελαφρώς από το τηγάνι.
- Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει στο ταψί για 15 λεπτά. Ανασηκώνουμε το κέικ από τη λαδόκολλα που προεξέχει στις δύο μακριές πλευρές του ταψιού και το τοποθετούμε σε μια σχάρα.
- Χτυπάμε στο μίξερ το τυρί κρέμα μαζί το βούτυρο μέχρι να γίνουν κρέμα, για περίπου 4-5 λεπτά.
- Ανακατεύουμε το φυστικοβούτυρο, το εκχύλισμα βανίλιας και το αλάτι μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ανακατεύουμε με ½ φλιτζάνι (60 g) ζάχαρη άχνη κάθε φορά. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ενσωματωθεί όλη η ζάχαρη άχνω στην κρέμα και να δημιουργηθεί η επικάλυψη.
- Απλώνουμε την επικάλυψη πάνω από το κρύο κέικ σοκολάτας και μπανάνας.
- Γαρνίρουμε το κέικ με ξύσμα σοκολάτας (προαιρετικά).
- Κόβουμε το κέικ και απολαμβάνουμε ένα υπέροχο γλυκό!
Πώς να σερβίρετε, να αποθηκεύσετε, να παγώσετε και να ξεπαγώσετε το κέικ
Σερβίρετε το παγωμένο κέικ σοκολάτας μπανάνας κατευθείαν από το ψυγείο ή αφήστε το να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου για 15 λεπτά και μετά απολαύστε το.
Πώς να αποθηκεύσετε το παγωμένο κέικ μπανάνας: Μόλις γαρνίρετε το κέικ σοκολάτας μπανάνας με την κρέμα τυριού, πρέπει να αποθηκευτεί σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο.
Πώς να παγώσετε το κέικ σοκολάτας με μπανάνα: Κόψτε το κέικ σε κομμάτια, τυλίξτε κάθε κομμάτι σε πλαστική μεμβράνη και τοποθετήστε το σε μια σακούλα με φερμουάρ. Φυλάσσεται στην κατάψυξη έως και 2 μήνες.
Πώς να ξεπαγώσετε το κέικ: Ο ευκολότερος και πιο νόστιμος τρόπος για να ξεπαγώσετε το υγρό κέικ σοκολάτας μπανάνας είναι να το αφήσετε όλη τη νύχτα στο ψυγείο. Απολαύστε το σε θερμοκρασία δωματίου ή κατευθείαν από το ψυγείο.
Συχνές Ερωτήσεις
Χρειάζεται το κέικ μπανάνας να μπει στο ψυγείο;
Το κέικ μπανάνας είναι πολύ υγρό και μπορεί να χαλάσει εάν διατηρηθεί σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερες από 3 – 4 ημέρες. Αυτή η συνταγή για κέικ μπανάνας σοκολάτας έχει επίσης παγωμένο τυρί κρέμα, επομένως πρέπει να φυλάσσεται στο ψυγείο ανά πάσα στιγμή.
Μπορούν να χρησιμοποιηθούν πολύ ώριμες μπανάνες για το κέικ;
Αν δεν έχουν εμφανίσει σημάδια αλλοίωσης, οι ώριμες μπανάνες μπορούν να ψηθούν με ασφάλεια σε αποιαδήποτε συνταγή, από κέικ μπανάνας μέχρι ψωμί μπανάνας ή μάφιν μπανάνας.
Γιατί το κέικ μπανάνας μου είναι πολύ υγρό ή πολύ στεγνό;
Η απάντηση είναι ίδια και για τα δύο. Ένα κέικ που είναι πολύ υγρό ή πολύ στεγνό πιθανότατα οφείλεται στην υπερβολική ή πολύ μικρή αναλογία ξηρών προς υγρά συστατικά. Καλό είναι να χρησιμοποιείτε ζυγαριά τροφίμων κατά τη μέτρηση όλων των συστατικών, αλλά κυρίως των ξηρών συστατικών, όπως το αλεύρι.