Σπουδαία ανακάλυψη σε ιερή τοποθεσία αρχαίου ελληνικού πολιτισμού – Το ίνδαλμα της θεάς μητέρας και οι τελετές για την γονιμότητα

Σε μία σπουδαία ανακάλυψη προχώρησαν οι αρχαιολόγοι που βρήκαν αρχαίες εστίες και φούρνους που εικάζεται ότι ανήκουν σε έναν Φρύγα, ο οποίος κατοικούσε στην περιοχή περίπου τον 7ο αιώνα π.Χ. Φρύγες ονομάζονταν οι κάτοικοι της Φρυγίας. Ήταν αρχαίος λαός που μετανάστευσε από τη Θράκη και κατέλαβε τη δυτικοκεντρική Μικρά Ασία μετά την κατάρρευση των Χετταίων.

Η ανακάλυψη έγινε κατά την διάρκεια ανασκαφών στο Κάστρο του Μίδα. Οι αρχαιολόγοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, οι φούρνοι και οι εστίες που ανακαλύφθηκαν χρησιμοποιούνταν από τους Φρύγες για να ψήσουν ψωμί, με κρέας βοδιού και προβάτου τα οποία  είχαν προσφέρει ως θυσία σε θρησκευτικά τελετουργικά.

Οι αρχαιολογικές ανασκαφές στο κάστρο του Μίδα, στην κοιλάδα του Μίδα στο Εσκίσεχιρ στην επαρχία Χαν, της βορειοδυτικής Τουρκίας, ξεκίνησαν και πάλι, ύστερα από 71 χρόνια, με συνεργασία μεταξύ του υπουργείου πολιτισμού και τουρισμού και του πανεπιστημίου Anadolu.

Ευρήματα τριών πολιτισμών

Από το 2022, έχουν ανασκαφεί σημαντικά ευρήματα στο κάστρο του Μίδα, το οποίο καλύπτει έκταση 260.000m² (26 στρεμμάτων). Επικεφαλής των ανασκαφών, είναι ο καθηγητής Yusuf Polat, μέλος του τμήματος Αρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο Anadolu. O Δρ. Polat είπε ότι, φέτος εργάζονται στην περιοχή του «Ιερού της Αγδίστης» , στο επάνω μέρος του βραχώδους υψιπέδου.

Εξηγώντας ότι, απέκτησαν σημαντικά ευρήματα μελετώντας το βραχώδες ιερό που ανάγεται στη Φρυγική περίοδο, ο Polat αποκάλυψε τις εξής πληροφορίες:  «Χάρη στις εκτεταμένες ανασκαφές που έχουν διεξαχθεί σε Φρυγικό ναό, για πρώτη φορά, καταφέραμε να ταυτοποιήσουμε την ύπαρξη τοποθεσιών όπου πραγματοποιούνταν τελετουργίες, μπροστά στο ιερό. Εκεί υπήρχαν οι εστίες, απλές πέτρινες και ξύλινες κατασκευές. Σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματα, στο ιερό που χρονολογείται στον 8ο και 7ο αιώνα π.Χ., δηλαδή την Μέση Φρυγική Περίοδο, την ίδια στιγμή, έχουν βρεθεί, κεραμικά των Λυδών του 7ου και 6ου αιώνα π.Χ., καθώς και κεραμικά ευρήματα που ανήκουν  στη Ρωμαϊκή περίοδο, χρονολογούμενα στον 1ο και 2ο αιώνα στα ανώτερα στρώματα».

Το ίνδαλμα της θεάς μητέρας και οι τελετές για την γονιμότητα

Ανακαλύφθηκε ένα είδωλο από πέτρα με αφηρημένες απεικονίσεις της μητέρας Matar, δηλαδή, της Κυβέλης.  H ομάδα ανακάλυψε τέσσερις λίθινες λεκάνες, λαξευμένες στη βραχώδη εξέδρα, μαζί με ένα πέτρινο είδωλο που αναπαριστά την μητέρα θεά Matar.

Η Matar Kubileya, η Κυβέλη, ήταν μια θεά που λατρεύτηκε πολύ στην αρχαία Φρυγία. Η ίδια η λέξη «μητέρα» έλκει τις ρίζες της στην αρχαία φρυγική («matar»). Ήταν η σημαντικότερη θεότητα της αρχαίας φρυγικής θρησκείας.

Ήταν η θεά του κυνηγιού, του πολέμου, της ευημερίας και σύμβολό της ήταν το λιοντάρι και το γεράκι, τα οποία τη συνόδευαν. Επίσης, συνδεόταν με τα βουνά, ενώ τα ιερά και οι ναοί της, έχουν ανακαλυφθεί είτε ακριβώς έξω από τα τείχη της πόλης, ή μακριά από μέρη που κατοικούσαν άνθρωποι, σε βουνά και δασώδεις περιοχές.

Εξηγώντας την ανακάλυψη των 4 πέτρινων λεκανών, λαξευμένων σε βραχώδη εξέδρα και των τετράγωνων εστιών που έκαναν δυνατό το ψήσιμο της τροφής στο επάνω μέρος, ο Polat εξήγησε: «Οι πέτρινες λεκάνες και η παρουσία του ειδώλου που βρέθηκε κοντά τους, είναι η αδιάσειστη απόδειξη ότι η περιοχή ήταν ιερή και αφιερωμένη στην μητέρα θεά. Εδώ πραγματοποιούνταν πλουσιοπάροχα τελετουργικά για τη γονιμότητα».

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η περιοχή κατοικείτο επί 250.000 χρόνια. Η ομάδα, στη διάρκεια των ερευνών της επιφάνειας του εδάφους, ανακάλυψε και πέτρινα εργαλεία της Κάτω Παλαιολιθικής εποχής.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ