Σαλάτα με μαυρομάτικα φασόλια – Ένα εύκολο και υγιεινό γεύμα

Αυτή η σαλάτα με μαυρομάτικα φασόλια είναι μια εύκολη, υγιεινή και χορταστική επιλογή γεύματος που μπορείτε να φτιάξετε σε μόλις 15 λεπτά. Το ρύζι κουνουπιδιού και οι λαχανίδες δίνουν όγκο στα φασόλια, ενώ τα υπόλοιπα υλικά προσδίδουν ξεχωριστή γεύση και υφή.

Υλικά

  • 350 γραμμάρια ρύζι κουνουπιδιού*
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • 1 ματσάκι λαχανίδες
  • 60 ml μηλόξυδο (μπορείτε να προσθέσετε επιπλέον αν χρειαστεί)
  • 1 μεγάλο λεμόνι
  • 350 γραμμάρια ντοματίνια (περίπου 1 ½ φλιτζάνι)
  • 170 γραμμάρια μπέικον (περίπου 6 χοντρές φέτες)
  • 2 κονσέρβες μαυρομάτικα φασόλια των 425 γραμμαρίων η κάθε μία

Οδηγίες

  1. Ζεστάνετε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέστε το ρύζι κουνουπιδιού, λίγο ελαιόλαδο και αρκετό αλάτι.
  2. Σοτάρετε μέχρι να μαλακώσει το κουνουπίδι, διατηρώντας όμως λίγη τραγανή υφή, για περίπου 3 λεπτά. Όταν είναι έτοιμο, βγάλτε το από τη φωτιά και αφήστε το στην άκρη να κρυώσει λίγο.
  3. Ενώ μαγειρεύετε το κουνουπίδι, ψιλοκόψτε τις λαχανίδες. Βάλτε τις σε ένα μεγάλο μπολ με λίγο αλάτι, 60 ml μηλόξυδο και τον χυμό του λεμονιού. Κόψτε τις ντομάτες στη μέση και το μπέικον σε μπουκίτσες. Προσθέστε τα και τα δύο στο μπολ.
  4. Σουρώστε και ξεπλύνετε τα μαυρομάτικα φασόλια. Προσθέστε τα στο μπολ μαζί με το ρύζι κουνουπιδιού. Ανακατέψτε καλά και δοκιμάστε τη σαλάτα για να δείτε αν χρειάζεται επιπλέον λάδι, αλάτι ή ξύδι.

*Πώς να φτιάξετε ρύζι κουνουπιδιού:

Υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι για να φτιάξετε ρύζι κουνουπιδιού:

Με τρίφτη:

  1. Πλένετε και κόβετε το κουνουπίδι σε μικρά μπουκετάκια.
  2. Τρίβετε το κουνουπίδι στον τρίφτη, μέχρι να αποκτήσει υφή σαν ρύζι.
  3. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τον πολυκόφτη, τρίβοντας το κουνουπίδι σε παρτίδες.

Με τον επεξεργαστή τροφίμων:

  1. Πλένετε και κόβετε το κουνουπίδι σε μικρά μπουκετάκια.
  2. Ρίχνετε τα μπουκετάκια κουνουπιδιού στον επεξεργαστή τροφίμων.
  3. Χτυπάτε μέχρι το κουνουπίδι να θρυμματιστεί και να μοιάζει με ρύζι.
  4. Προσοχή, μην το παρακάνετε με το χτύπημα, γιατί μπορεί να λιώσει και να γίνει μια άμορφη πάστα.

Μαγείρεμα:

Ανεξάρτητα από την μέθοδο που χρησιμοποιήσατε για να φτιάξετε το ρύζι κουνουπιδιού, η διαδικασία μαγειρέματος είναι η ίδια:

  1. Ζεσταίνετε ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
  2. Προσθέτετε το ρύζι κουνουπιδιού και σοτάρετε για 5-8 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να ζεσταθεί και να μαλακώσει ελαφρώς.
  3. Μπορείτε να προσθέσετε αλάτι, πιπέρι και άλλα καρυκεύματα της αρεσκείας σας.
  4. Σερβίρετε το ρύζι κουνουπιδιού ζεστό ως συνοδευτικό με διάφορα πιάτα, όπως κρέας, ψάρι, λαχανικά ή όσπρια.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ