Αυτή η εύκολη σαλάτα του Καίσαρα (Caesar salad) αντικαθιστά τους παραδοσιακούς κρόκους αυγών και το ελαιόλαδο με γιαούρτι και βουτυρόγαλα. Επίσης, περιέχει ελαφρώς πικάντικο ραντίτσιο, εκτός από το κλασικό μαρούλι romaine. Η χρήση μιας μικρής ποσότητας τριμμένης παρμεζάνας μειώνει τις θερμίδες και το νάτριο σε αυτό το νόστιμο πιάτο.
Υλικά
- 1 ½ κουταλιά σούπας ελαιόλαδο
- 4 φιλέτα σολομού χωρίς πέτσα των 150 γραμμαρίων
- 1 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι, χωρισμένο
- ⅛ κουταλάκι του γλυκού αλάτι συν 1/2 κουταλάκι του γλυκού, χωρισμένα
- ½ φλιτζάνι βουτυρόγαλα
- ¼ φλιτζάνι άπαχο γιαούρτι στραγγιστό
- ¼ φλιτζάνι τριμμένο τυρί Parmigiano-Reggiano
- 2 κουταλιές σούπας χυμό λεμονιού
- 1 ½ κουταλάκι του γλυκού σάλτσα Worcestershire (Γούστερ σος)
- 1 κουταλάκι του γλυκού σκόρδο τριμμένο
- ½ κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα
- 5 φλιτζάνια ψιλοκομμένο μαρούλι
- 3 φλιτζάνια ψιλοκομμένο radicchio (ραδίκιο)
- 3 κουταλιές σούπας φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο, συν επιπλέον για γαρνίρισμα
- 1 ½ κουταλιές σούπας φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο
Οδηγίες
- Ζεστάνετε το λάδι σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να κάψει.
- Πασπαλίστε τον σολομό με 1/2 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι και 1/8 κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
- Προσθέστε τον σολομό στο τηγάνι και μαγειρέψτε μέχρι να ροδίσει και να διαχωρίζεται εύκολα με ένα πιρούνι, για 3 έως 4 λεπτά ανά πλευρά. Μεταφέρετέ τον σε ένα πιάτο και κόψτε τον σε μεγάλα κομμάτια.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε καλά το βουτυρόγαλα, το γιαούρτι, το τυρί, τον χυμό λεμονιού, τη σάλτσα Worcestershire, το σκόρδο, τη μουστάρδα και το υπόλοιπο 1/2 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι και αλάτι. Αφήστε στην άκρη 1/4 φλιτζάνι από το dressing σε ένα μικρό μπολ.
- Προσθέστε το μαρούλι, το radicchio, τον βασιλικό και το θυμάρι στο μεγάλο μπολ και ανακατέψτε τα να καλυφθούν με το dressing.
- Τοποθετήστε τη σαλάτα σε μια πιατέλα και από πάνω προσθέστε τον σολομό.
- Σερβίρετε με το υπόλοιπο dressing και επιπλέον βασιλικό, αν το επιθυμείτε.