Πώς να καθαρίσετε βήμα-βήμα τις εστίες μαγειρέματος

Οι εστίες μαγειρέματος έχουν συχνά λεκέδες από υπολείμματα τροφών και λίπη. Με ορισμένα απλά βήματα μπορείτε να καθαρίσετε αποτελεσματικά κάθε τύπο εστίας μαγειρέματος, όπως κεραμικές, επαγωγικές και ηλεκτρικές. Επίσης, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ποια κοινά λάθη καθαρισμού πρέπει να αποφεύγετε για να μην προκαλέσετε βλάβη τις εστίες σας.

Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζετε τις εστίες μαγειρέματος για να τις διατηρήσετε καθαρές και να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής τους

Οι εστίες μαγειρέματος είναι σημαντικό κομμάτι του εξοπλισμού της κουζίνας σας και χρησιμοποιούνται καθημερινά. Γι΄αυτό είναι σημαντικό να την καθαρίζετε τακτικά για να αποτρέψετε τη συσσώρευση υπολειμμάτων από τροφές. που στη συνέχεια μπορεί να είναι δύσκολο να αφαιρεθούν προκαλώντας φθορά στις εστίες.

Εάν αφήνετε τα υπολείμματα τροφών να συσσωρευτούν στην εστία σας, θα δημιουργήσουν μια κολλώδη, λιπαρή επιφάνεια που είναι δύσκολο να καθαριστεί. Αυτό μπορεί να προκαλέσει δυσοσμία και να κάνει την εστία σας λιγότερο αποτελεσματική. Επιπλέον, τα υπολείμματα τροφών μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στην εστία σας. Για παράδειγμα, τα λίπη και τα έλαια μπορεί να προκαλέσουν λεκέδες ή ακόμη και να διαβρώσουν την επιφάνεια της εστίας σας.

Η συχνότητα με την οποία πρέπει να καθαρίζετε την εστία σας εξαρτάται από το πόσο συχνά την χρησιμοποιείτε. Εάν χρησιμοποιείτε την εστία σας καθημερινά, καλό είναι να την καθαρίζετε τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Εάν χρησιμοποιείτε την εστία σας λιγότερο συχνά, μπορείτε να την καθαρίζετε κάθε δύο ή τρεις εβδομάδες. Ωστόσο, είναι σημαντικό να την καθαρίζετε τουλάχιστον μία φορά το μήνα για να αποτρέψετε τη συσσώρευση υπολειμμάτων.

Ακολουθεί ένας αναλυτικός οδηγός βήμα – βήμα για να γνωρίζετε πως πρέπει να καθαρίζετε κάθε τύπο εστίας μαγειρέματος με ασφάλεια.

Πώς να καθαρίσετε μια γυάλινη κεραμική εστία με ξύδι

Οι γυάλινες κεραμικές εστίες είναι ευαίσθητες και μπορεί να γρατζουνιστούν εύκολα. Το ξύδι είναι ένα φυσικό καθαριστικό που μπορεί να βοηθήσει στην αφαίρεση λεκέδων και καμένων υπολειμμάτων, χωρίς να βλάψει την εστία σας.

Τα υλικά που θα χρειαστείτε

  • Μπουκάλι σπρέι
  • Αποσταγμένο λευκό ξύδι
  • Υγρό πιάτων
  • Σφουγγάρι
  • Πανιά από μικροΐνες
  • Μαγειρική σόδα
  • Σκληρή πλαστική ξύστρα

Βήμα 1: Περιμένετε μέχρι να κρυώσει

Πριν επιχειρήσετε να καθαρίζετε την εστία σας, φροντίστε να κρυώσει εντελώς. Το ζεστό γυαλί μπορεί να σπάσει εύκολα εάν γρατσουνιστεί ή χτυπηθεί.

Βήμα 2: Δημιουργήστε το καθαριστικό σας:

Για να δημιουργήσετε το δικό σας καθαριστικό εστίας με ξύδι, απλώς ανακατέψτε τα ακόλουθα υλικά σε ένα μπουκάλι ψεκασμού:

  • 1 φλιτζάνι αποσταγμένο λευκό ξύδι
  • 1 φλιτζάνι ζεστό νερό
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού υγρό πιάτων με απολιπαντικό

Το καθαριστικό αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καθημερινό ή εβδομαδιαίο καθαρισμό.

Βήμα 3: Καθαρίστε, ξεπλύνετε και στεγνώστε

Απλώστε το καθαριστικό σας στην εστία και αφήστε το να δράσει για μερικά λεπτά. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε ένα σφουγγάρι για να σκουπίσετε την εστία. Ξεπλύνετε το σφουγγάρι και σκουπίστε το υπόλοιπο καθαριστικό. Τέλος, στεγνώστε την εστία με ένα πανί από μικροΐνες.

Βήμα 4: Χρησιμοποιήστε μαγειρική σόδα για να αφαιρέσετε τα καμένα υπολείμματα

Εάν υπάρχουν καμένα υπολείμματα τροφίμων στην εστία σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαγειρική σόδα για να τα αφαιρέσετε. Ακολουθήστε τα εξής βήματα:

  • Πασπαλίστε την περιοχή με ξηρή μαγειρική σόδα.
  • Πασπαλίστε την μαγειρική σόδα με αρκετό αποσταγμένο λευκό ξύδι για να δημιουργήσετε μια παχιά πάστα.
  • Βουτήξτε μια πετσέτα μικροϊνών σε ζεστό νερό και στύψτε την μέχρι να μην στάζει.
  • Καλύψτε την πάστα με την πετσέτα και αφήστε την να αχνιστεί για τουλάχιστον 15 λεπτά.
  • Αφαιρέστε την πετσέτα και χρησιμοποιήστε ένα μη λειαντικό σφουγγάρι για να σκουπίσετε το φαγητό που έχει χαλαρώσει.

Βήμα 5: Κάντε ένα τελικό τρίψιμο

Εάν η γυάλινη εστία σας έχει παραμεληθεί για λίγο, ίσως χρειαστεί να τρίψετε το καμένο φαγητό.

  • Χρησιμοποιήστε ζεστό νερό για να βρέξετε μια πετσέτα μικροϊνών και τοποθετήστε την στην λερωμένη περιοχή για 15 λεπτά.
  • Χρησιμοποιήστε μια άκαμπτη πλαστική ξύστρα κρατημένη σε γωνία 45 μοιρών για να ξύσετε αργά το κολλημένο φαγητό.
  • Δουλέψτε σε ένα μικρό τμήμα και χρησιμοποιήστε ξανά το ζεστό πανί που αχνίζει εάν το φαγητό δεν καθαρίχεται εύκολα.
  • Ολοκληρώστε σκουπίζοντας τα υπολείμματα με ένα σφουγγάρι και καθαρίζοντας ολόκληρη την εστία με το ξύδι και το καθαριστικό πιάτων που φτιάξατε στο δεύτερο βήμα.

Πώς να καθαρίσετε μια εστία υγραερίου με μαγειρική σόδα και ξύδι

Είτε η εστία υγραερίου έχει φινίρισμα από ανοξείδωτο ατσάλι είτε σμάλτο από πορσελάνη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα ίδια υλικά καθαρισμού.

Τα υλικά που θα χρειαστείτε

  • Ένα σφουγγάρι
  • Υγρό απορρυπαντικό πιάτων
  • Μαγειρική σόδα
  • Αποσταγμένο λευκό ξύδι
  • Μπουκάλι σπρέι
  • Πανιά από μικροΐνες

Βήμα 1: Αφήστε την εστία να κρυώσει

Μην προσπαθήσετε ποτέ να καθαρίσετε μια ζεστή εστία. Βεβαιωθείτε ότι οι καυστήρες είναι απενεργοποιημένοι και δροσεροί στην αφή.

Βήμα 2: Αφαιρέστε τα εξαρτήματα

Για να διευκολύνετε τον καθαρισμό, αφαιρέστε τις σχάρες, τις πλάκες που καλύπτουν τις εξόδους υγραερίου και τα χειριστήρια από την εστία.

Βήμα 3: Καθαρίστε την εστία

Χρησιμοποιήστε ένα μη λειαντικό σφουγγάρι βουτηγμένο σε διάλυμα ζεστού νερού αναμεμειγμένο με υγρό πιάτων για να σκουπίσετε το λίπος και τα υπολέιμματα τροφίμων.

Βήμα 4: Αντιμετωπίστε τις επίμονες διαρροές

Για να αφαιρέσετε τα καμένα τρόφιμα ή τις επίμονες διαρροές, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια πάστα από μαγειρική σόδα και ξύδι. Ακολουθήστε τα εξής βήματα:

  • Πασπαλίστε την περιοχή με ξηρή μαγειρική σόδα.
  • Πασπαλίστε την μαγειρική σόδα με αρκετό αποσταγμένο λευκό ξύδι για να δημιουργήσετε μια παχιά πάστα.
  • Βουτήξτε μια πετσέτα μικροϊνών σε ζεστό νερό και στύψτε την μέχρι να μην στάζει.
  • Καλύψτε την πάστα με την πετσέτα και αφήστε την να αχνιστεί για τουλάχιστον 15 λεπτά.
  • Αφαιρέστε την πετσέτα και χρησιμοποιήστε ένα μη λειαντικό σφουγγάρι για να σκουπίσετε το φαγητό που έχει μαλακώσει.

Βήμα 5: Στεγνώστε και επανασυναρμολογήστε τις εστίες

Μόλις η εστία απαλλαγεί από λίπη και λεκέδες, στεγνώστε την με ένα πανί από μικροΐνες για λάμψη χωρίς ραβδώσεις. Στη συνέχεια, επανασυναρμολογήστε όλα τα εξαρτήματα.

Πώς να καθαρίσετε τις σχάρες σε κουζίνα υγραερίου με υγρό πιάτων

Τα υλικά που θα χρειαστείτε

  • Υγρό πιάτων
  • Νάιλον πετσέτα ή βούρτσα
  • Σφουγγάρι
  • Μαγειρική σόδα (προαιρετικά)
  • Πλαστική μεμβράνη (προαιρετικό)
  • Πετσέτα μικροϊνών

Βήμα 1: Αφαιρέστε τις σχάρες

Αφαιρέστε τις σχάρες, τις πλάκες που καλύπτουν τις εξόδους αερίου και τα πόμολα ελέγχου από την εστία. Αυτό θα σας δώσει πιο εύκολη πρόσβαση και θα σας επιτρέψει να καθαρίσετε κάθε επιφάνεια.

Βήμα 2: Δημιουργήστε ένα λουτρό με σαπούνι

Γεμίστε τον νεροχύτη ή μια μεγάλη πλαστική λεκάνη με ζεστό νερό και 1 κουταλάκι του γλυκού υγρό απορρυπαντικό πιάτων. Προσθέστε τα εξαρτήματα της εστίας και αφήστε τα να μουλιάσουν για τουλάχιστον 15 λεπτά (ή καλύτερα έως και μία ώρα αν δεν τα έχετε καθαρίσει πρόσφατα). Το μούλιασμα θα βοηθήσει να μαλακώσουν τα καμένα τρόφιμα και τα λίπη, καθιστώντας ευκολότερο τον καθαρισμό τους.

Βήμα 3: Τρίψτε και ξεπλύνετε

Χρησιμοποιήστε μια νάιλον πετσέτα ή βούρτσα για να τρίψετε κάθε επιφάνεια των σχαρών και των πλακών. Χρησιμοποιήστε ένα μη λειαντικό σφουγγάρι στα πόμολα ελέγχου και, στη συνέχεια, ξεπλύνετε τα πάντα με νερό.

Βήμα 4: Καθαρίστε τα καμένα υπολείμματα τροφών

Εάν το μούλιασμα δεν αφαίρεσε τα καμένα τρόφιμα, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

  • Φτιάξτε μια πάστα από μαγειρική σόδα και λίγο νερό για να καλύψετε την λερωμένη περιοχή.
  • Καλύψτε την πάστα με πλαστική μεμβράνη και αφήστε τη σχάρα για τουλάχιστον 20 λεπτά.
  • Τρίψτε και ξεπλύνετε.
  • Επαναλάβετε τη διαδικασία εάν χρειάζεται.

Η μαγειρική σόδα είναι ένα φυσικό καθαριστικό που μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση των υπολειμμάτων τροφίμων και των λίπους.

Βήμα 5: Στεγνώστε και επανασυναρμολογήστε

Στεγνώστε τα κομμάτια με μια πετσέτα μικροϊνών και συναρμολογήστε ξανά την καθαρή πλέον εστία σας.

Πώς να καθαρίσετε μια ηλεκτρική εστία με υγρό πιάτων

Τα υλικά που θα χρειαστείτε

  • Σφουγγάρι
  • Υγρό πιάτων
  • Μαγειρική σόδα
  • Βούρτσα
  • Αποσταγμένο λευκό ξύδι
  • Μπουκάλι σπρέι
  • Σκληρή πλαστική ξύστρα
  • Πανιά από μικροΐνες

Βήμα 1: Ζεστάνετε τους λεκέδες

Εάν οι εστίες είναι λιπαρές ή έχουν χυθεί τροφές, ανάψτε κάθε εστία και αφήστε τα να ζεσταθούν για τρία λεπτά μέχρι να καούν. Ενεργοποιήστε τον ανεμιστήρα εξαερισμού της κουζίνας και κρατήστε έναν πυροσβεστήρα σε ετοιμότητα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας σε περίπτωση ανάφλεξης.

Βήμα 2: Αφαιρέστε τα εξαρτήματα

Όταν οι εστίες έχουν κρυώσει, αφαιρέστε τα πηνία και τα πόμολα ελέγχου για ευκολότερο καθάρισμα.

Βήμα 3: Σκουπίστε τα πηνία και τα πόμολα ελέγχου

  • Βουτήξτε ένα σφουγγάρι σε ζεστό, σαπουνόνερο (χρησιμοποιήστε το υγρό πιάτων) και σκουπίστε κάθε πλευρά των ηλεκτρικών πηνίων.
  • Εάν υπάρχει ακόμα κολλημένο φαγητό, βουτήξτε το σφουγγάρι σε λίγη στεγνή μαγειρική σόδα και τρίψτε απαλά.
  • Κάντε ένα τελευταίο ξέβγαλμα με ένα καθαρό, βρεγμένο σφουγγάρι. Μην βυθίζετε ποτέ τα πηνία στο νερό!
  • Καθαρίστε τα πόμολα ελέγχου με ένα γρήγορο μούλιασμα σε ζεστό, σαπουνόνερο και σκουπίστε με το σφουγγάρι.
  • Ξεπλύνετε και αφήστε στην άκρη.

Βήμα 4: Καθαρίστε την εστία

Τόσο οι εστίες από ανοξείδωτο χάλυβα όσο και οι εστίες από εμαγιέ επίστρωση θα πρέπει να καθαρίζονται με ένα σφουγγάρι βουτηγμένο σε ζεστό σαπουνόνερο. Ακολουθήστε τα εξής βήματα:

  • Πασπαλίστε το καμένο φαγητό με ξηρή μαγειρική σόδα και βρέξτε το με ένα σπρέι αποσταγμένου λευκού ξιδιού.
  • Καλύψτε την περιοχή με μια ζεστή, υγρή πετσέτα.
  • Αφήστε την να δράσει για 15 λεπτά και, στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε μια σκληρή πλαστική ξύστρα για να αφαιρέσετε τυχόν κολλημένα τρόφιμα.
  • Ολοκληρώστε σκουπίζοντας την περιοχή με ένα καθαρό, υγρό σφουγγάρι.
  • Στεγνώστε με μια πετσέτα μικροϊνών για να αποφύγετε τις ραβδώσεις.

Βήμα 5: Καθαρίστε από κάτω

Οι περισσότερες ηλεκτρικές μαγειρικές εστίες ανοίγουν σαν το καπό ενός αυτοκινήτου. Ανασηκώστε το για να καθαρίσετε το φύλλο μετάλλου από κάτω που έχει πιάσει όλες τις σταγόνες και χυμένα φαγητά. Ακολουθήστε τα ίδια βήματα που χρησιμοποιήσατε στην επάνω επιφάνεια.

Βήμα 6: Επανασυναρμολόγηση

Μόλις όλα τα εξαρτήματα είναι καθαρά (δείτε πώς να καθαρίσετε τα ταψιά σταγόνας παρακάτω), τοποθετήστε ξανά την εστία.

Πώς να καθαρίσετε τα τηγάνια με υγρό πιάτων

Τα υλικά που θα χρειαστείτε

  • Υγρό πιάτων
  • Νάιλον πετσέτα ή βούρτσα
  • Μαγειρική σόδα
  • Πετσέτα μικροϊνών

Βήμα 1: Αφαιρέστε το τηγάνι από την εστία

Πριν αφαιρέσετε τα ηλεκτρικά πηνία, πρέπει να αφαιρέσετε τα ταψιά που συγκρατούν τα περισσότερα υπολείμματα από τους λέβητες.

Βήμα 2: Δημιουργήστε ένα λουτρό

Γεμίστε έναν νεροχύτη ή μια μεγάλη πλαστική μπανιέρα με ζεστό νερό και αρκετό υγρό απορρυπαντικό πιάτων. Προσθέστε τα τηγάνια και αφήστε τα να μουλιάσουν για τουλάχιστον 15 λεπτά, αλλά περισσότερο είναι καλύτερα.

Βήμα 3: Καθαρίστε τη βρωμιά

Χρησιμοποιήστε μια νάιλον πετσέτα ή βούρτσα για να τρίψετε τα λίπη και τα σωματίδια τροφίμων. Πασπαλίστε με στεγνή μαγειρική σόδα για να λειτουργήσει ως ήπιο λειαντικό για τα κολλημένα τρόφιμα.

Βήμα 4: Ξεπλύνετε και στεγνώστε

Όταν τα ταψιά είναι καθαρά, ξεπλύντε τα με ζεστό νερό και στεγνώστε τα με μια πετσέτα πριν επανασυναρμολογήσετε την εστία.

Βήμα 5: Πετάξτε και αντικαταστήστε τα φθαρμένα τηγάνια

Εάν τα τηγάνια σας είναι πολύ βρώμικα ή καμένα, είναι καλύτερο να τα πετάξετε και να αγοράσετε καινούργια. Τα τηγάνια είναι οικονομικά και βρίσκονται εύκολα σε διάφορα μεγέθη.

Εποχιακή συντήρηση εστίας: Πώς να διατηρήσετε τις εστίες σας καθαρές και σε καλή κατάσταση

1. Σκουπίστε διαρροές και πιτσιλιές αμέσως

Οι διαρροές και τα πιτσιλίσματα μπορούν να στεγνώσουν γρήγορα και να γίνουν δύσκολο να αφαιρεθούν. Σκουπίστε τα αμέσως με ένα υγρό πανί ή χαρτί κουζίνας για να αποφύγετε τη δημιουργία επίμονων λεκέδων.

2. Καθαρίστε την εστία σας σε εβδομαδιαία βάση

Ο εβδομαδιαίος καθαρισμός θα βοηθήσει να αφαιρεθούν τα σωματίδια τροφίμων και τα λίπη που μπορούν να προκαλέσουν καμένα τρόφιμα και δυσάρεστες οσμές. Χρησιμοποιήστε ένα μη λειαντικό καθαριστικό και ένα μαλακό πανί ή σφουγγάρι για να αποφύγετε τη δημιουργία γρατσουνιών.

3.Αποφύγετε τα λειαντικά καθαριστικά και τα σκληρά αντικείμενα καθαρισμού

Τα λειαντικά καθαριστικά και τα σκληρά αντικείμενα, όπως οι συρμάτινες βούρτσες μπορούν να καταστρέψουν τις εστίες από γυαλί και μέταλλο. Χρησιμοποιήστε μόνο μη λειαντικά καθαριστικά και ένα μαλακό πανί ή σφουγγάρι για να αποφύγετε τη δημιουργία γρατσουνιών.

4. Μην χρησιμοποιείτε υπερβολική ποσότητα νερού

Δεν υπάρχει λόγος να πλημμυρίσετε την εστία σας με νερό. Το πολύ νερό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με ηλεκτρικά εξαρτήματα. Χρησιμοποιήστε μόνο όσο νερό χρειάζεται για να αφαιρέσετε τη βρωμιά και τα λίπη.

5. Εποχιακή συντήρηση

Εκτός από τον τακτικό καθαρισμό, είναι σημαντικό να κάνετε κάποια εποχιακή συντήρηση για να διατηρήσετε την εστία σας σε καλή κατάσταση. Αυτή η συντήρηση μπορεί να περιλαμβάνει τα εξής:

  • Ελέγξτε τα καλώδια και τις συνδέσεις για τυχόν φθορές.
  • Καθαρίστε τις σχισμές και τις οπές με ένα στεγνό πανί.
  • Καθαρίστε τα εξαρτήματα με ένα μη λιπαρό λιπαντικό.

Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, μπορείτε να διατηρήσετε τις εστίες σας σε καλή κατάσταση για περισσότερα χρόνια.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ