Πώς να διατηρήσετε τις ντομάτες φρέσκες έως και μια εβδομάδα, σύμφωνα με αγρότισσα

Απολαύστε στο έπακρο τις ντομάτες φροντίζοντας για την σωστή αποθήκευσή τους. Τίποτα δεν συγκρίνεται με τη στιγμή που απολαμβάνετε μια φρέσκια ντομάτα. Ωστόσο, η αποθήκευση τους προκειμένου να παραμείνουν ώριμες και ζουμερές μπορεί να είναι δύσκολη.

«Έτρωγα ντομάτες κάθε μέρα για 1 εβδομάδα – Αυτές ήταν οι αλλαγές που παρατήρησα» – Τι αποκαλύπτει συγγραφέας υγείας και ευεξίας

«Όταν είναι έτοιμες για κατανάλωση, πρέπει να φαγωθούν. Ούτε πριν, ούτε μετά», λέει η Katie Rose Seward, αγρότισσα και ιδιοκτήτρια της Head Over Fields στο Charlotte του Βερμόντ. «Είναι ένα από αυτά τα ξεχωριστά φρούτα και γι’ αυτό αποτελούν μια καλή σοδειά για τους αγρότες».

Φυσικά, μπορεί να μην καταφέρετε να πάτε στο κατάστημα την ίδια μέρα που πρόκειται να φάτε ή να σερβίρετε ντομάτες. Αν και μπορείτε πάντα να μετατρέψετε τις υπερώριμες τομάτες σε σάλτσα, αξίζει να γνωρίζετε πώς να διατηρείτε τις ντομάτες φρέσκες όσο το δυνατόν περισσότερο.

Οι ντομάτες δεν θα «ωριμάσουν υπερβολικά» ούτε θα χαλάσουν με αυτούς τους τρόπους αποθήκευσης

Πώς να επιλέξετε τις κατάλληλες ντομάτες

Είτε ψωνίζετε σε παντοπωλείο είτε σε λαϊκή αγορά, η επιλογή της σωστής ντομάτας εξαρτάται από τον χρόνο. Εάν πρόκειται να τα χρησιμοποιήσετε αμέσως, αναζητήστε ντομάτες που είναι ελαφρώς μαλακές, αλλά όχι πολύ. «Δεν πρέπει να είναι σαν ένα μπαλόνι νερού ή να έχουν μώλωπες», λέει η Seward.

Εάν πρόκειται να φάτε τις ντομάτες αργότερα μέσα στην εβδομάδα, αναζητήστε μια πιο σκληρή ντομάτα. Ανεξάρτητα από το πότε σχεδιάζετε να τις φάτε, βεβαιωθείτε ότι οι ντομάτες είναι ομοιόμορφες στο χρώμα. Οι πράσινες, κίτρινες ή λευκές αποχρώσεις υποδεικνύουν ότι οι ντομάτες δεν είναι ώριμες. «Ψάξτε για ομοιόμορφο χρώμα σε όλη την ντομάτα», λέει η Seward.

Πώς να αποθηκεύσετε τις ντομάτες για να παραμείνουν φρέσκιες

Φυλάξτε τις ντομάτες σε θερμοκρασία δωματίου

Τοποθετήστε τις τομάτες στον πάγκο της κουζίνας σας, μακριά από το άμεσο ηλιακό φως, για να ωριμάσουν. Η Seward συνιστά να τις αποθηκεύετε με τον “ουρανό” προς τα κάτω, αλλά εάν έχετε μεγαλύτερες ντομάτες, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων παλαιών ποικιλιών, προτείνει να τις αποθηκεύετε με τους “ώμους” προς τα κάτω για να προστατεύσετε τη σάρκα της ντομάτας, καθώς οι ώμοι ωριμάζουν τελευταίοι.

Αποφύγετε το ψυγείο

Η αποθήκευση των τοματών στο ψυγείο μπορεί να προκαλέσει τη σκλήρυνσή τους και να γίνουν λιγότερο γευστικές. Κρατήστε τις μακριά από άλλα φρούτα όπως μπανάνες και αβοκάντο, καθώς αυτά περιέχουν ένα αέριο που ονομάζεται αιθυλένιο που μπορεί να προκαλέσει την ταχύτερη ωρίμανση των ντοματών.

Πώς να αποθηκεύσετε τις κομμένες ντομάτες

Μόλις κόψετε μια ντομάτα, η ποιότητά της θα αρχίσει να υποβαθμίζεται. Αν δεν καταναλώσετε ή χρησιμοποιήσετε όλη τη ντομάτα αμέσως, τοποθετήστε την σε ένα αεροστεγές δοχείο και φυλάξτε την στο ψυγείο. Συνιστάται να χρησιμοποιείτε κομμένες ντομάτες εντός δύο ημερών από την κοπή.

Πώς να ωριμάσετε τις ντομάτες

Για να ωριμάσετε τις τομάτες, θα πρέπει ουσιαστικά να ακολουθήσετε το αντίθετο από τους παραπάνω κανόνες. Τοποθετήστε τις σε ένα ηλιόλουστο σημείο, με τους “ώμους” προς τα πάνω.

Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να τις τοποθετήσετε σε ένα αναπνεύσιμο δοχείο όπως μια χάρτινη σακούλα, χαλαρά κλειστή, για να παγιδεύσετε μέρος του αερίου αιθυλένιο. Για να επιταχύνετε τη διαδικασία ακόμη περισσότερο, μπορείτε να προσθέσετε μπανάνες ή μήλα στη σακούλα, τα οποία θα συμβάλουν σε περισσότερο αιθυλένιο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ