Ποιες οι διαφορές ανάμεσα στο blues, το rhythm and blues και το R&B

Το blues, το rhythm and blues και το R&B είναι όλα στυλ της pop μουσικής, που προέρχονται από τις αφροαμερικανικές κοινότητες. Αν και υπάρχει κάποια επικάλυψη μεταξύ αυτών των ειδών, το καθένα έχει τα δικά του μοναδικά χαρακτηριστικά και ιστορία.

Του Ιωσήφ Αβράμογλου

Το blues είναι ένα είδος μουσικής που ξεκίνησε στις νότιες πολιτείες της Αμερικής στις αρχές του 20ου αιώνα. Χαρακτηρίζεται από τη χρήση της κλίμακας blues, τις μπλε νότες και τους απλούς, επαναλαμβανόμενους στίχους που συχνά ασχολούνται με θέματα θλίψης και κακουχιών. Η μουσική blues παίζεται συχνά στην κιθάρα και διαθέτει μια δυνατή, συναισθηματική ερμηνευτική απόδοση.

Μερικοί από τους πιο θρυλικούς καλλιτέχνες του blues είναι οι εξής:

Ο B.B. King που ήταν τραγουδιστής και κιθαρίστας των blues που έγινε γνωστός στις δεκαετίες του ’50 και του ’60. Ήταν γνωστός για το χαρακτηριστικό του παίξιμο της κιθάρας και τις ιδιαίτερες ερμηνείες του.

Ο Muddy Waters που ήταν τραγουδιστής και κιθαρίστας και που θεωρείται ένας από τους πατέρες της σύγχρονης blues μουσικής. Ήταν γνωστός για τις ωμές, γεμάτες ενέργεια ερμηνείες του και το πολύ επιδραστικό του παίξιμο στην κιθάρα.

Ο Howlin’ Wolf ήταν τραγουδιστής blues και έπαιζε και φυσαρμόνικα. Ήταν γνωστός για τη βαθιά, λεπτή φωνή του και την έντονη σκηνική παρουσία του. Ήταν ένα βασικό πρόσωπο στη blues σκηνή του Chicago των δεκαετιών του ’50 και του ’60.

Η Etta James ήταν τραγουδίστρια των blues και της soul, γνωστή για τη δυνατή, συγκινητική φωνή της και τις επιτυχίες της όπως το “At Last” και το “Tell Mama”. Ήταν μια από τις πιο σημαίνουσες γυναίκες καλλιτέχνες blues της εποχής της.

Ο John Lee Hooker ήταν τραγουδιστής και κιθαρίστας των blues, γνωστός για το μοναδικό, ρυθμικό του στυλ στο παίξιμο της κιθάρας και τη βαθιά, λεπτή φωνή του. Ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς blues μουσικούς του 20ου αιώνα.

Το rhythm and blues, γνωστό και ως R&B, είναι ένα είδος δημοφιλούς μουσικής που εμφανίστηκε στις δεκαετίες του ’40 και του ’50. Είναι μια συγχώνευση blues, jazz και gospel μουσικής και χαρακτηρίζεται από τη χρήση ηλεκτρικών οργάνων και την έντονη έμφαση στον ρυθμό. Η R&B είναι γνωστή για τα soulful, παθιασμένα φωνητικά της και την ενσωμάτωσή της με στοιχεία funk και hip hop.

Μερικοί από τους πιο καταξιωμένους καλλιτέχνες του rhythm and blues είναι οι εξής:

Ο Sam Cooke που έγινε γνωστός στις δεκαετίες του ’50 και του ’60. Ήταν πετυχημένος για τα τρυφερά και συγκινητικά φωνητικά του και τις επιτυχίες του όπως τα “You Send Me” και “A Change is Gonna Come”.

Ο Ray Charles που ήταν τραγουδιστής, πιανίστας και συνθέτης και ήταν ένας από τους πρωτοπόρους της soul μουσικής. Ήταν γνωστός για τις δυναμικές, soulful ερμηνείες του και τις επιτυχίες του όπως το “What’d I Say” και το “Georgia on My Mind”.

Ο James Brown που ήταν γνωστός ως «Νονός της soul». Ήταν διάσημος για τη μεγάλη ενέργειά του πάνω στη σκηνή και τις επιτυχίες του όπως “I Got You (I Feel Good)” και “Papa’s Got a Brand New Bag.”

Η Aretha Franklin που ήταν τραγουδίστρια, πιανίστρια και συνθέτις και που συχνά εθεωρείτο η «Βασίλισσα της Soul». Ήταν γνωστή για τη δυνατή, βαθιά φωνή της και τις επιτυχίες της όπως το “Respect” και το “Chain of Fools”.

Ο Stevie Wonder που είναι τραγουδιστής, τραγουδοποιός και πολυοργανίστας και που υπήρξε μια από τις πιο σημαντικές φιγούρες στη pop μουσική για περισσότερα από 50 χρόνια. Είναι γνωστός για τα υπέροχα φωνητικά του και τις επιτυχίες του όπως τα “Superstition” και “Signed, Sealed, Delivered (I’m Yours)”.

Το R&B, όπως είναι γνωστό σήμερα, είναι ένας πιο σύγχρονος όρος που χρησιμοποιείται συχνά αντί για το “urban contemporary” ή το “contemporary R&B”. Αναφέρεται σε ένα στυλ μουσικής που εξελίχθηκε έξω από το rhythm and blues στις δεκαετίες του ’80 και του ’90 και χαρακτηρίζεται από τη χρήση ηλεκτρονικών οργάνων και μελωδιών με πιο pop προσανατολισμό.

Μερικοί από τους πιο πετυχημένους καλλιτέχνες του R&B είναι οι εξής:

Ο Prince που ήταν τραγουδιστής, δημιουργός και πολυοργανίστας γνωστός για τις ζωντανές εμφανίσεις του και τις επιτυχίες του όπως το “Purple Rain” και το “Kiss”. Ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς και επιτυχημένους καλλιτέχνες του R&B της δεκαετίας του ’80 και του ’90.

Η Beyoncé που είναι τραγουδίστρια, συνθέτις και ηθοποιός γνωστή για την χαρακτηριστική φωνή της και τις επιτυχίες της όπως “Single Ladies” και “Crazy in Love”. Είναι μια από τις μεγαλύτερες και πιο επιτυχημένες R&B γυναίκες καλλιτέχνες της σύγχρονης εποχής.

Ο Bruno Mars που είναι τραγουδιστής, συνθέτης και παραγωγός που είναι δημοφιλής για τις ζωντανές εμφανίσεις του και την ικανότητά του να συνδυάζει στοιχεία R&B, pop, funk και soul στη μουσική του. Έχει κυκλοφορήσει μια σειρά από τραγούδια και άλμπουμ και είναι ένας από τους καλλιτέχνες με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών.

The Weeknd, ο τραγουδιστής, συνθέτης και παραγωγός δίσκων που είναι γνωστός για την ικανότητά του να συνδυάζει το R&B με στοιχεία pop, hip hop και ηλεκτρονικής μουσικής. Έχει κυκλοφορήσει μια σειρά από επιτυχημένα άλμπουμ και σινγκλ και έχει κερδίσει πολλά βραβεία για τη μουσική του.

Ο Khalid που είναι τραγουδιστής και συνθέτης που έχει καθιερωθεί με το να συνδυάζει το R&B με στοιχεία pop και hip hop. Έγινε γνωστός με το ντεμπούτο του άλμπουμ “American Teen” το 2017, και έκτοτε έχει κυκλοφορήσει μια σειρά από τραγούδια και άλμπουμ πολύ επιτυχημένων.

(Κάθε Σάββατο και Κυριακή βράδυ, για τρεις ώρες, από τις 10 μ.μ. μέχρι την 1 π.μ., ο Ιωσήφ Αβράμογλου παρουσιάζει από τον Real FM στους 97.8, την εκπομπή “Round Midnight, όπως έλεγε και η Ella Fitzgerald”, με πολλή και καλή μουσική). Twitter:@IosifAvramoglou Facebook.com/avramoglou Instagram:mus1cguru

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ