Όταν ο Jim Morrison των Doors παραδόθηκε στο FBI

Η περιφρόνηση και η ασέβεια προς την εξουσία και τους δημόσιους θεσμούς ήταν ένα μεγάλο χαρακτηριστικό της μυστηριώδους συμπεριφοράς του Jim Morrison, αλλά ακόμη και ο ίδιος ήξερε ότι δεν είχε νόημα να αμφισβητήσει τους ομοσπονδιακούς. Ο frontman των Doors παραδόθηκε στο FBI στις 4 Απριλίου 1969, αντιμετωπίζοντας ένα κακούργημα για άσεμνη συμπεριφορά και τρεις κατηγορίες πλημμελημάτων για άσεμνη έκθεση, δημόσια βωμολοχία και μέθη.

Του Ιωσήφ Αβράμογλου

Οι κατηγορίες προέκυψαν από τη διαβόητη συναυλία των Doors στο Μαϊάμι την 1η Μαρτίου 1969, κατά την οποία ένας εμφανώς μεθυσμένος Morrison μπερδεύτηκε και παραπάτησε καθ’ οδόν προς την σκηνή, πριν ακόμα προλάβει να βγει μπροστά στο κοινό. Αν και δεν υπήρχαν στοιχεία που να υποστηρίζουν τις συγκεκριμένες κατηγορίες, οι δικηγόροι του Morrison τον συμβούλεψαν να συνεργαστεί με τις αρχές, θέτοντας ξεκινόντας μια μακρά νομική διαδικασία που έφθασε μέχρη την δίκη στις 12 Αυγούστου 1970.
Ενώ αρνήθηκε ότι ήταν ένοχος για δημόσια ανάρμοστη συμπεριφορά, ο Morrison παραδέχτηκε τις αυτοκαταστροφικές τάσεις, που τροφοδοτούσαν τη συμπεριφορά του πάνω στη σκηνή.

«Νομίζω ότι είχα βαρεθεί την εικόνα που είχε δημιουργηθεί για μένα, την οποία μερικές φορές συνειδητά και τις περισσότερες φορές ασυνείδητα τροφοδοτούσα ο ίδιος», είπε κάποτε στο περιοδικό Circus. «Ήταν πάρα πολύ για μένα να το χωνέψω και έτσι απλά έβαλα ένα τέλος σε αυτή την κατάσταση σε ένα ένδοξο βράδυ. Υποθέτω ότι φταίει το ότι είπα στο κοινό ότι ήταν ένα μάτσο γαμ** ηλίθιοι για να είναι μέλη του ένα κοινό. Τι γύρευαν εκεί τέλος πάντων; Το βασικό μήνυμα που ήθελα να στείλω ήταν να συνειδητοποιήσουν ότι δεν βρισκόντουσαν εκεί για να ακούσουν μερικά τραγούδια από κάποιους καλούς μουσικούς. Ήσαν εκεί για κάτι άλλο. Γιατί να μην το παραδεχόντουσαν και να έκαναν κάτι σχετικά με αυτό?” Ο τραγουδιστής ονειρευόταν προφανώς να ξεκινάνε μικρές επαναστάσεις ή εξεγέρσεις από τα κονσέρτα του συγκροτήματός του.

Δεν βοήθησε το γεγονός ότι ο Morrison ήταν γενικά ένας αρκετά προκλητικός τύπος. Μέχρι το 1968, το FBI είχε δημιουργήσει ένα αρχείο 80 σελίδων για αυτόν αποκλειστικά. Άλλωστε είχε συλληφθεί στη σκηνή κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας το 1967 στο Κονέκτικατ. Σύμφωνα με την εισαγγελία, το σόου στο Μαϊάμι εμφάνισε έναν Morrison να κάνει κάθε προσπάθεια για να προκαλέσει χάος ανάμεσα στο τεράστιο πλήθος των νέων. Το πρόγραμμα των Doors διήρκεσε μία μόλις ώρα, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Jim τραγούδησε ένα μόνο τραγούδι και για το υπόλοιπο γκρίνιαζε, βόγκαγε, στρυφογύρισε και έκανε χειρονομίες μαζί με εμπρηστικά σχόλια. Έλεγε βωμολοχίες με αποτέλεσμα να εκτεθεί ανεπανόρθωτα.

Παρά τις αμφιβολίες, οι κατηγορίες δεν καταρρίφθηκαν. Στις 20 Σεπτεμβρίου 1970, ο Morrison κρίθηκε ένοχος για άσεμνη έκθεση και βωμολοχία, δηλαδή για δύο πλημμελήματα. Μία άλλη κατηγορία για κακούργημα και το πλημμέλημα για μέθη απορρίφθηκαν. Αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 50.000 δολαρίων και επέστρεψε στο Μαϊάμι στις 30 Οκτωβρίου 1970 για να εκτίσει την ποινή του, που ήταν έξι μήνες καταναγκαστικής εργασίας με πρόστιμο 500 δολαρίων και 60 ημέρες σκληρής εργασίας, οι οποίες έπρεπε να εκτελεστούν ταυτόχρονα.

Στους θαυμαστές του και στους δικηγόρους του το όλο θέμα φαινόταν σαν κυνήγι μαγισσών αλλά κατέθεσε αμέσως έφεση. Πέθανε όμως πριν μπορέσει τελικά να διευθετηθεί η υπόθεση. Το 2010 ωστόσο, ο τότε κυβερνήτης της Florida, Charlie Crist, έδωσε χάρη μετά θάνατο στον Morrison, αποκαλώντας την καταδίκη του ως «κηλίδα», που λερώνει την ιστορία του για «κάτι που μπορεί να έχει κάνει ή να μην έχει κάνει».

«Αυτό που ξέρω είναι ότι αν κάποιος δεν έχει διαπράξει ένα έγκλημα, αυτό θα πρέπει να αναγνωριστεί κάποια στιγμή», είπε ο κυβερνήτης. «Ζούμε σε μια κοινωνία πολιτών που κατανοεί ότι η παρακαταθήκη ενός εκλιπόντος ανθρώπου και ίσως η τελευταία πράξη για την οποία μπορεί να βγήκε στη δημοσιότητα, είναι κάτι που δεν συνέβαινε εξαρχής, οπότε δεν είναι κακή ιδέα να προσπαθήσουμε να διορθώσουμε ένα λάθος”.

(Κάθε Σάββατο και Κυριακή βράδυ, για τρεις ώρες, από τις 10 μ.μ. μέχρι την 1 π.μ., ο Ιωσήφ Αβράμογλου παρουσιάζει από τον Real FM στους 97.8, την εκπομπή “Round Midnight, όπως έλεγε και η Ella Fitzgerald”, με πολλή και καλή μουσική). Twitter:@IosifAvramoglou Facebook.com/avramoglou Instagram: mus1cguru

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ