Βρετανία: «Ράμπο» στο κυνήγι συμμοριών που κακοποιούν σεξουαλικά παιδιά – Το σχέδιο για την ειδική ομάδα κρούσης

Συμμορίες που κερδίζουν την εμπιστοσύνη παιδιών και τα εκμεταλλεύονται σεξουαλικά θα αντιμετωπίσει με ειδικά εκπαιδευμένες ομάδες η Βρετανία, ωστόσο η ανακοίνωση άνοιξε ένα βαθύτερο πρόβλημα, αυτό του ρατσισμού.

Και αυτό γιατί η υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Σουέλα Μπρέηβερμαν, κάνοντας την σχετική ανακοίνωση είπε ότι συνήθως τις συμμορίες αυτές τις απαρτίζουν άνδρες Βρετανοί-Πακιστανοί.
Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η Βρετανία συγκλονίστηκε από αναφορές για κυκλώματα κακοποίησης παιδιών. Κορίτσια μόλις 11 ετών δελεάστηκαν με αλκοόλ και ναρκωτικά και κακοποιήθηκαν σεξουαλικά. Έγιναν αντικείμενο εμπορίας , εξαναγκάστηκαν σε πορνεία, βιάστηκαν από αρκετούς άνδρες σε περισσότερες από μία περιπτώσεις. Το μέγεθος της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών είναι μεγάλο και συνεχές. Και το χειρότερο είναι ότι ορισμένοι από τους δράστες έχουν δικαστεί και καταδικαστεί, αλλά όχι όλοι.

Ο ρατσισμός

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ έχει δεσμευτεί να κάνει ό,τι χρειάζεται για να ξεριζώσει αυτές τις συμμορίες και να βάλει περισσότερους δράστες πίσω από τα κάγκελα. Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε μια νέα ομάδα εργασίας που θα αναλάβει την απειλή. Όμως, μια ημέρα πριν η βρετανική κυβέρνηση ανακοινώσει επίσημα την ειδική ομάδα, η υπουργός Εσωτερικών Σουέλα Μπρέηβερμαν πυροδότησε άλλα θέματα, αφού είπε ότι οι δράστες τέτοιων εγκλημάτων είναι «ομάδες ανδρών, σχεδόν όλοι Βρετανοί Πακιστανοί».

Αυτή η αναφορά εθνικότητας δημιούργησε άλλα θέματα, γιατί υπάρχει μια άποψη που λέει ότι η κουλτούρα αυτών των ανδρών οδήγησε στα εγκλήματα. Υπάρχει όμως και η άλλη που λέει ότι αυτές οι ρατσιστικού τύπου θέσεις θα σταθούν εμπόδιο στην καταπολέμηση των συμμοριών.

Πώς δρουν οι συμμορίες

Τα μέλη τους δρουν οργανωμένα και με υπομονή. Ο θύτης δαπανά μεγάλο χρονικό διάστημα, ημέρες, εβδομάδες ή και μήνες, για να κερδίσει την εμπιστοσύνη ενός πιθανού θύματος. Η αλληλεπίδραση μπορεί να ξεκινήσει κανονικά, με την μεσολάβηση ενός αγνώστου ή και ενός με ανθρώπου με τον οποίο είναι εξοικειωμένο το θύμα. Ο θύτης δημιουργεί μια σύνδεση μαζί του. Δίνει ιδιαίτερη προσοχή στο πιθανό θύμα και προσφέρει φιλοφρονήσεις και δώρα για να το δελεάσει. Σε κάθε περίπτωση, οι κακοποιοί ψάχνουν, βρίσκουν και εκμεταλλεύονται τα τρωτά σημεία των θυμάτων.

Στη συνέχεια, ο θύτης απευαισθητοποιεί το θύμα στη σεξουαλική συμπεριφορά, με στόχο να σπάσει την αντίστασή του. Έτσι ο θύτης , καθιστά το θύμα λιγότερο πιθανό να αναγνωρίσει τη σεξουαλική κακοποίηση και ακόμη λιγότερο πιθανό να την αναφέρει, δηλαδή να αντιδράσει.
Σύμφωνα με μια οργάνωση με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, την Εθνική Εταιρεία για την Πρόληψη της Βαναυσότητας στα Παιδιά (NSPCC), «τα παιδιά και οι νέοι που τα έχουν προσεγγίσει με αυτή την μέθοδο μπορεί να υποστούν σεξουαλική κακοποίηση, εκμετάλλευση ή εμπορία».

Και αυτό έχει συμβεί με εφήβους στη Βρετανία, σε πολύ μεγαλύτερη και εφιαλτική κλίμακα. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι τα σκάνδαλα σεξουαλικής κακοποίησης που αποκαλύφθηκαν σε Χάντερσφιλντ, Ρόθερχαμ, Ρότσαντέιλ, Οξφόρδη, , Μπρίστολ, Πήτερμπόροου και Νιούκαστλ. Νεαρά κορίτσια από τη Βρετανία έπεσαν θύματα συμμοριών ανδρών, που τα βίαζαν και τα κακοποίησαν. Και ο τεράστιος αριθμός των θυμάτων και τα σεξουαλικά εγκλήματα που διαπράχθηκαν εναντίον τους ήταν αρκετά για να συγκλονίσουν την Βρετανία.

Σύμφωνα με έκθεση του 2017 που εκπόνησε το «Ίδρυμα Quilliam» μια δεξαμενή σκέψης κατά του εξτρεμισμού, το 84% των παραβατών συμμοριών ήταν Ασιάτες, η πλειονότητα των οποίων ήταν «πακιστανικής καταγωγής ή είχαν μουσουλμανικό υπόβαθρο». Και δεν είναι η μόνη έκθεση που δείχνει ότι τα μέλη αυτών των οργανώσεων συνήθως είναι τέτοιου περιβάλλοντος. Ωστόσο υπάρχει και έκθεση που σημειώνει ότι τα ΜΜΕ δίνουν μεγαλύτερη έμφαση σε τέτοιες υποθέσεις παρά σε αντίστοιχες με θύτες λευκούς. Αυτό δείχνει ότι η αναφορά σε τέτοιου είδους διαχωρισμούς, μάλλον θα δυσκολέψει παρά θα διευκολύνει τα πράγματα.

Οι ειδικοί

Με βάση την ανακοίνωση του πρωθυπουργού, θα δημιουργηθεί ομάδα εξειδικευμένων αστυνομικών, οι οποίοι θα σπεύδουν να βοηθούν τις αστυνομικές δυνάμεις σε όλη την χώρα που αντιμετωπίζουν τέτοιες συμμορίες.  Σύμφωνα με ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου. «Αναλυτές δεδομένων θα εργαστούν παράλληλα με την εξειδικευμένη αυτή ομάδα εργασίας χρησιμοποιώντας δεδομένα αιχμής και πληροφορίες για να εντοπίζουν τους τύπους εγκληματιών που διαπράττουν αυτά τα αδικήματα, βοηθώντας τις αστυνομικές δυνάμεις σε όλη τη χώρα να συλλάβουν παραβάτες που διαφορετικά θα μπορούσαν να χαθούν. Αυτό θα περιλαμβάνει επίσης δεδομένα εθνότητας που έχουν καταγραφεί από την αστυνομία για να διασφαλιστεί ότι οι ύποπτοι δεν μπορούν να αποφύγουν τη δικαιοσύνη λόγω πολιτιστικών ευαισθησιών», ανέφερε η ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στρητ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ