Όσοι έχουν αυτές τις 9 συμπεριφορές δεν μπορούν να προχωρήσουν στην ζωή τους

Τα όρια ανάμεσα στο να είστε κολλημένοι στην ρουτίνα σας και να μην κάνετε καμία πρόοδο στην ζωή σας είναι αρκετά δυσδιάκριτα.

Εάν πιάνετε τον εαυτό σας να μην προχωράει μπροστά τότε αυτό μπορεί να οφείλεται σε ορισμένα στοιχεία του χαρακτήρα, συμπεριφορές και συνήθειες σας. Μπορεί βέβαια να μην συνειδητοποιείτε καν ότι τις έχετε και σας εμποδίζουν να κάνετε πράξη τα όνειρα σας. Παρακάτω θα διαβάσετε 9 συμπεριφορές που εμποδίζουν την προσωπική πρόοδο σας.

Όσοι έχουν αυτά τα 9 συμπεριφορές δεν μπορούν να προχωρήσουν στην ζωή τους

  • Αντιστέκεστε στην αλλαγή
  • Είστε αναβλητικοί
  • Έχετε αρνητική νοοτροπία
  • Φοβάστε την αποτυχία
  • Αδυνατείτε να θέσετε στόχους
  • Δεν έχετε αυτοπεποίθηση
  • Δυσκολεύεστε να ζητήσετε βοήθεια
  • Δεν αναλαμβάνετε την ευθύνη
  • Ζείτε στο παρελθόν

Αντιστέκεστε στην αλλαγή

Ένα χαρακτηριστικό που μπορεί να εμποδίσει σοβαρά την πρόοδο στη ζωή είναι η αντίσταση στην αλλαγή. Η αλλαγή είναι αναπόφευκτη. Είναι μέρος της ζωής και είναι συχνά η κινητήρια δύναμη πίσω από την ανάπτυξη και την πρόοδο.

Ωστόσο για μερικούς ανθρώπους, η ιδέα της αλλαγής μπορεί να είναι τρομακτική. Αυτά τα άτομα τείνουν να μένουν στο οικείο ακόμη και όταν βλέπουν ότι δεν προχωρούν. Προτιμούν την άνεση ενός περιβάλλοντος που γνωρίζουν παρά την αβεβαιότητα που συνοδεύει κάθε τι νέο που θέλουν να δοκιμάσουν. Αυτός ο φόβος της αλλαγής μπορεί να σας κρατήσει κολλημένους. Μπορεί να χάσετε ευκαιρίες που θα σας βοηθούσαν να επιτύχετε τους στόχους σας.

Είστε αναβλητικοί

Η αναβλητικότητα είναι ένα άλλο χαρακτηριστικό που μπορεί να εμποδίσει τους ανθρώπους να προχωρήσουν στη ζωή. Η αλήθεια είναι ότι η αναβλητικότητα είναι συχνά μια παρενέργεια του φόβου ή αυτοαμφισβήτησης σας.

Αναβάλλουμε τα πράγματα επειδή φοβόμαστε να αποτύχουμε ή επειδή δεν πιστεύουμε στην ικανότητά μας να πετύχουμε. Κάθε φορά που αναβάλλουμε, ουσιαστικά μένουμε ακίνητοι. Δεν προχωράμε μπροστά και δεν πλησιάζουμε στους στόχους μας.

Έχετε αρνητική νοοτροπία

Μια αρνητική νοοτροπία μπορεί να λειτουργήσει σαν «άγκυρα» και να σας εμποδίσει να προχωρήσετε στη ζωή. Οι άνθρωποι που κάνουν συνεχώς αρνητικές σκέψεις τείνουν να βλέπουν τον κόσμο μέσα από ένα απαισιόδοξο πρίσμα.

Περιμένουν το χειρότερο και γι’ αυτό συχνά πέφτουν θύμα κάποιας αυτοεκπληρούμενης προφητείας. Τα αρνητικά συναισθήματα μπορούν να περιορίσουν την ικανότητά μας να βλέπουμε πέρα από το κάθε πρόβλημα. Η υιοθέτηση ενός πιο θετικού τρόπου σκέψης μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις με ανθεκτικότητα και αισιοδοξία και να προχωρήσετε μπροστά.

Φοβάστε την αποτυχία

Ο φόβος της αποτυχίας είναι ισχυρός αποτρεπτικός παράγοντας για πολλούς ανθρώπους. Είναι ένα χαρακτηριστικό που μπορεί να σας κάνει να φοβάστε πολύ να ρισκάρετε ή να δοκιμάσετε κάτι νέο.

Ωστόσο το πρόβλημα με την αποτυχία είναι ότι συχνά αποτελεί σκαλοπάτι προς την επιτυχία. Πολλοί επιτυχημένοι άνθρωποι έχουν βιώσει την αποτυχία κάποια στιγμή στη ζωή τους. Δεν την άφησαν, όμως, να τους σταματήσει. Την χρησιμοποίησαν ως μάθημα, κέρδισαν από την εμπειρία που τους προσέφερε και πέτυχαν τον στόχο τους. Το να παίρνεις ρίσκα, να κάνεις λάθη και να μαθαίνεις από αυτά είναι όλα μέρος του ταξιδιού της ζωής. Μην αφήσετε τον φόβο της αποτυχίας να περιορίζει τις δυνατότητές σας.

Αδυνατείτε να θέσετε στόχους

Η πρόοδος στη ζωή απαιτεί να έχετε ξεκαθαρίσει την κατεύθυνση που θέλετε να πάρετε. Σε αυτό βοηθάει ο καθορισμός στόχων. Χωρίς σαφείς, εφικτούς στόχους, είναι εύκολο να αισθάνεστε χαμένοι. Μπορεί να βρεθείτε να παρασύρεστε από το ένα πράγμα στο άλλο, χωρίς να κάνετε πραγματική πρόοδο. Ο καθορισμός στόχων παρέχει έναν οδικό χάρτη για τη ζωή σας.

Σας δείχνει για ποια πράγματα θα προσπαθήσετε και λόγους για να οργανωθείτε και να ξεπεράσετε τα εμπόδια. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε τι θέλετε πραγματικά στη ζωή. Μετά σκεφτείτε μικρότερους στόχους που θα σας οδηγήσουν να πετύχετε σταδιακά αυτούς τους στόχους. Κάθε ταξίδι ξεκινά με ένα μόνο βήμα.

Δεν έχετε αυτοπεποίθηση

Η πίστη στον εαυτό σας είναι ένα θεμελιώδες χαρακτηριστικό για να προχωρήσετε στη ζωή. Μερικοί άνθρωποι, όμως, δεν τα καταφέρνουν αφού αμφιβάλλουν για τις δυνατότητες και την αξία τους. Μπορεί να έχετε όνειρα και φιλοδοξίες, αλλά αν δεν πιστεύετε ότι είστε ικανοί να τα πετύχετε, είναι πιθανό να παραμείνετε κολλημένοι.

Θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι η αυτοπεποίθηση δεν έχει να κάνει με την αλαζονεία ή το να πιστεύετε ότι είστε καλύτεροι από τους άλλους. Έχει να κάνει με την αναγνώριση των δυνατοτήτων σας και την κατανόηση ότι εσείς, όπως όλοι οι άλλοι, μπορείτε να μάθετε, να αναπτυχθείτε και να επιτύχετε σπουδαία πράγματα. Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας και να εμπιστεύεστε τις ικανότητές. Είστε ικανοί για περισσότερα από όσα νομίζετε.

Δυσκολεύεστε να ζητήσετε βοήθεια

Αν είστε από τους ανθρώπους που δυσκολεύονται να ζητήσουν βοήθεια τότε γνωρίζετε ότι μπορεί να σας εμποδίσει να κάνετε καινούργια βήματα στην ζωή σας. Μπορεί να θεωρείτε ότι το να ζητήσετε βοήθεια είναι σημάδι αδυναμίας. Θέλετε να πιστεύετε ότι μπορείτε να κάνετε τα πάντα μόνοι σας.

Η αλήθεια είναι ότι όλοι χρειαζόμαστε βοήθεια μερικές φορές. Κανείς μπορεί να στηρίζεται 100% μόνο στις δικές του δυνάμεις. Εάν δυσκολεύεστε τότε μπορεί να νιώθετε ότι έχετε κολλήσει στην ζωή σας. Πρέπει να θυμάστε ότι το να ζητάει κανείς βοήθεια είναι σημάδια δύναμης. Δείχνει ότι κατανοείτε τους περιορισμούς σας και είστε πρόθυμοι να μάθετε και να αναπτυχθείτε.

Δεν αναλαμβάνετε την ευθύνη

Η αποφυγή της ευθύνης μπορεί να είναι άλλο ένα εμπόδιο για την πρόοδο στη ζωή. Όταν αρνούμαστε να αναλάβουμε την ευθύνη για τις πράξεις, τις αποφάσεις και τις ζωές μας τότε έχουμε παραιτηθεί από την δύναμη που έχουμε να κάνουμε αλλαγές.

Το να κατηγορούμε άλλους ή τις περιστάσεις για τις αποτυχίες και τα λάθη μας είναι μια εύκολη διέξοδος. Ωστόσο δεν σας επιτρέπει να μάθετε από τα λάθη σας και να προχωρήσετε. Ανάληψη ευθύνης σημαίνει να αναγνωρίσετε τον ρόλο σας και να κατανοήσετε ότι έχετε την δύναμη να διαμορφώσετε το μέλλον σας.

Ζείτε στο παρελθόν

Το παρελθόν μπορεί να αποτελεί την «ζώνη άνεσης» πολλών ανθρώπων. Εάν όμως ζείτε στο παρελθόν τότε σίγουρα δεν μπορείτε να προχωρήσετε στο παρόν. Δεν μπορείτε να αλλάξετε αυτό που έχει ήδη συμβεί. Μπορείτε, όμως, να επηρεάσετε αυτό που θα συμβεί στη συνέχεια.Μην αφήνετε το παρελθόν να καθορίσει το μέλλον σας. Αποδεχτείτε το, μάθετε από αυτό και μετά αφήστε το στην άκρη.

Μπορείτε πάντα να αλλάξετε

Εάν έχετε κάποια ή αρκετά από τα παραπάνω χαρακτηριστικά δεν πρέπει να απελπίζεστε. Το πρώτο βήμα για να αλλάξετε την κατάσταση είναι να αναγνωρίσετε ότι όντως έχετε αυτές τις συμπεριφορές που δεν σας αφήνουν να προχωρήσετε στην ζωή σας. Να θυμάστε ότι μπορείτε πάντα να αλλάξετε, να εξελιχθείτε και να κάνετε καλύτερες επιλογές.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ