Οι άνθρωποι που νιώθουν ανασφάλεια για την εξωτερική τους εμφάνιση έχουν αυτές τις 7 συμπεριφορές χωρίς να το καταλαβαίνουν

Όλοι έχουμε περάσει κάποια ώρα μπροστά στον καθρέφτη να αναρωτιόμαστε γιατί τα μαλλιά μας δεν είναι τόσο γυαλιστερά όσο οι διαφημίσεις σαμπουάν, γιατί τα σώματά μας δεν είναι τόσο αδύνατα όσο εκείνων που βλέπουμε στο γυμναστήριο, γιατί το δέρμα μας φαίνεται θαμπό και με ρυτίδες.

Και φυσικά αυτές οι σκέψεις δεν μένουν μόνο μπροστά στον καθρέφτη αλλά τις κουβαλάμε μέσα μας όπου κι αν πάμε μέσα στη μέρα. Στην πραγματικότητα, η ανασφάλεια για την εξωτερική μας εμφάνιση μπορεί να φαίνεται – παρόλο που δεν το λέμε – επειδή έχουμε κάποιες συγκεκριμένες συμπεριφορές.

Εκείνα που προδίδουν την ανασφάλειά μας δεν είναι εύκολο να γίνουν αντιληπτά ώστε να προσπαθήσουμε να μην τα κάνουμε και άρα η ανασφάλεια επηρεάζει την συμπεριφορά μας.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε. Το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσουμε πώς η ανασφάλειά μας επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζουμε τον εαυτό μας.

Εάν όλα τα παραπάνω σας φαίνονται γνώριμα, τότε δείτε ποιες είναι οι 7 συμπεριφορές που υιοθετούν οι άνθρωποι με ανασφάλεια για την εξωτερικής τους εμφάνιση χωρίς καν να το συνειδητοποιούν: 

  • Υπεραντιστάθμιση με επιλογές μόδας / υγείας / φυσικής κατάστασης
  • Αποφυγή κοινωνικών συναναστροφών
  • Συνεχής αναζήτηση επιβεβαίωσης
  • Υπερβολικό μακιγιάζ
  • Αποφυγή οπτικής επαφής
  • Σύγκριση με τους άλλους
  • Παραμέληση της σωματικής υγείας

1) Υπεραντιστάθμιση με επιλογές μόδας / υγείας / φυσικής κατάστασης

Μιλάμε για άτομα που προσπαθούν να σβήσουν την όποια αμφιβολία έχουν για την εμφάνισή τους κάνοντας υπερβολικά πράγματα και κάνοντας ακραίες στιλιστικές επιλογές.

Πρόκειται για άτομα που στολίζουν το σώμα τους με φανταχτερά ρούχα και μπιχλιμπίδια τα οποία λειτουργούν σαν την προσωπική τους πανοπλία. Άλλοι πάλι μπορεί να «ζουν» στο γυμναστήριο ή να ξοδεύουν όλες τις αποταμιεύσεις τους σε οτιδήποτε τους υπόσχεται μία «αποτοξίνωση» ή έναν «νέο εαυτό».

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως όποιος έχει ένα απλό ενδιαφέρον για κάτι από τα παραπάνω είναι ανασφαλής με την εξωτερική του εμφάνιση. Το τρανταχτό στοιχείο είναι η υπερβολή γιατί αυτό υποδεικνύει ότι όσοι υπερβάλουν και τονίζουν κάτι προσπαθούν να τραβήξουν το βλέμμα του κόσμου από κάτι άλλο και ίσως αυτό να σημαίνει πως έχουν κάποια ανασφάλεια σχετικά με την εξωτερική τους εμφάνιση.

2) Αποφυγή κοινωνικών συναναστροφών

Είναι εύκολο να κάνετε την ασφαλή επιλογή (να μείνετε μόνοι σας, να παρακολουθείτε τηλεόραση με τη γάτα σας) όταν το μυαλό και το σώμα σας δεν εναρμονίζονται.

Αν κάνετε σκέψεις όπως «νιώθω πολύ εύσωμη για να φορέσω crop top, οι μηροί μου είναι δεν είναι κατάλληλοι για μίνι φούστες, οι δικέφαλοί μου δεν είναι αρκετά μεγάλοι για να φαίνονται ωραίοι σε ένα στενό πουκάμισο», τότε έχετε μέσα σας ένα μικρό κριτή που συνεχώς γκρινιάζει για το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να φοράτε, ανάλογα με το πώς αντιλαμβάνεστε την εικόνα του σώματός σας εκείνη την ημέρα.

Και τελικά, λόγω όλων αυτών των σκέψεων καταλήγετε να αποφεύγετε κοινωνικές περιστάσεις και να μένετε μόνοι για να μην σας κρίνουν οι άλλοι με τον ίδιο τρόπο που κρίνετε τον εαυτό σας.

Το να αφήνετε την έλλειψη αυτοπεποίθησής σας να επηρεάσει την κοινωνική σας ζωή είναι ένας τοξικός κύκλος, καθώς όσο περισσότερο απομονώνεστε, τόσο λιγότερο σίγουροι γίνεστε.

Προσπαθήστε λοιπόν να θυμάστε ότι κανείς άλλος δεν παρατηρεί ή επικρίνει το σώμα σας και ότι οι αληθινοί φίλοι θα εκτιμήσουν την παρέα σας, δεν θα κρίνουν την εμφάνισή σας.

3) Συνεχής αναζήτηση επιβεβαίωσης

«Φαίνομαι καλά σήμερα; Είναι ωραίο το μακιγιάζ μου; Φαίνομαι αδύνατος/η; Σου αρέσει το ντύσιμό μου; Θα έβγαινες μαζί μου;». Αυτές είναι μόνο μερικές από τις ατάκες που μπορεί να λένε τα άτομα με έλλειψη αυτοπεποίθησης καθώς μέσω αυτών των ερωτήσεων αποζητούν την επιβεβαίωση.

Μόλις κάποιος τους κάνει ένα κοπλιμέντο ηρεμούν για λίγο μέχρι να αρχίσει ξανά η ανάγκη για επιβεβαίωση να είναι έντονες.

Απλά θυμηθείτε: η αξία σας δεν πρέπει να καθορίζεται από τις απόψεις των άλλων. Η εξωτερική σας εμφάνιση είναι μόνο μία πτυχή του ποιοι είστε – δεν καθορίζει την ύπαρξή σας.

4) Υπερβολικό μακιγιάζ

Το μακιγιάζ μπορεί να είναι ένα θαυμάσιο εργαλείο για αυτοέκφραση και δημιουργικότητα. Ταυτόχρονα όμως μπορεί να χρησιμεύσει και ως «μάσκα» για όσους παλεύουν με τις ανασφάλειές τους.

Ενισχύστε τα φυσικά χαρακτηριστικά σας, μην τα καλύπτετε εντελώς. Η πραγματική αυτοπεποίθηση προέρχεται από μέσα σας – όχι από ένα τέλειο πρόσωπο.

5) Αποφυγή οπτικής επαφής

Η επαφή με τα μάτια είναι μια ισχυρή μορφή μη λεκτικής επικοινωνίας. Είναι επίσης ένα από τα πρώτα πράγματα που αποφεύγει κάποιος όταν είναι ανασφαλής.

Οι άνθρωποι που δεν έχουν εμπιστοσύνη στη φυσική τους εμφάνιση συχνά αποφεύγουν την οπτική επαφή. Ανησυχούν ότι το άλλο άτομο μπορεί να τους κρίνει.

Εάν η οπτική επαφή έχει αρχίσει να σας κάνει να αισθάνεστε ορατοί ή αντιληπτοί (και άβολα) και θέλετε να κοιτάξετε οπουδήποτε εκτός από τις ίριδες του άλλου ατόμου, αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι οι ανασφάλειές σας γίνονται όλο και μεγαλύτερες. Προσπαθήστε να θυμάστε ότι η φυσική σας εμφάνιση δεν καθορίζει την αξία σας. Κρατήστε το κεφάλι ψηλά, τους ώμους κάτω, κάντε οπτική επαφή και αφήστε τον κόσμο να δει το σίγουρο άτομο που είστε!

6) Σύγκριση με τους άλλους

Όσο πιο ανασφαλές είναι ένα άτομο, τόσο περισσότερο τείνει να πιστεύει ότι οι υπόλοιποι είναι συνεχώς και σε όλα καλύτεροί του. Οι ατελείωτες ώρες στο Instagram κρυφοκοιτώντας και παρατηρώντας τις ζωές των άλλων δεν θα σας ωφελήσει. Η ζωή κανενός δεν είναι τόσο τέλεια όσο φαίνεται στα social media.

Αντί να συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους νιώστε περήφανοι για όσα είστε και αγκαλιάστε όλες τις πτυχές του εαυτού σας.

7) Παραμέληση της σωματικής υγείας

Εκείνοι που δεν έχουν εμπιστοσύνη στη φυσική τους εμφάνιση συχνά αρχίζουν να παραμελούν τη σωματική τους υγεία, είτε επειδή δεν έχουν κίνητρο για υγιεινή διατροφή / άσκηση / ευεξία, είτε επειδή πιστεύουν ότι η παράλειψη γευμάτων και η υπερβολική άσκηση θα τους κάνουν να νιώσουν σίγουροι για τον εαυτό τους.

Η καλή υγεία φαίνεται και το σώμα ακτινοβολεί μία φυσική λάμψη που κανένα προϊόν ομορφιάς δεν μπορεί να αναπαράγει.

Τρώτε ισορροπημένα γεύματα, δώστε προτεραιότητα στον ύπνο και την ξεκούραση, δραστηριοποιηθείτε (αλλά όχι ως μέσο τιμωρίας), φροντίστε τον εαυτό σας και δυναμώστε, επενδύστε χρόνο στην αυτοβελτίωση και η αυτοπεποίθησή σας θα ανέβει κατακόρυφα!

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ