Οι άνθρωποι που δεν είναι πλούσιοι, αλλά νιώθουν πολύ ευτυχισμένοι και ικανοποιημένοι με τη ζωή, εμφανίζουν αυτές τις 9 συμπεριφορές

Είναι γνωστή η φράση ότι το χρήμα δεν φέρνει την ευτυχία. Πολλοί άνθρωποι ζουν τη ζωή τους ευτυχισμένοι και γεμάτοι, χωρίς να είναι πλούσιοι ή έστω ευκατάστατοι. Ποιο είναι το μυστικό τους;

Οι 7 συμπεριφορές στις οποίες πρέπει να πείτε «αντίο» για να μην προσελκύετε τους λάθος ανθρώπους

Το μυστικό της ευτυχισμένης ζωής για κάποιους ανθρώπους δεν βρίσκεται στον τραπεζικό τους λογαριασμό, αλλά στις διακριτικές συμπεριφορές που υιοθετούν καθημερινά, οι οποίες τους δημιουργούν ένα αίσθημα ευεξίας και ικανοποίησης.

Οι στάσεις αυτές συχνά μπορεί να παραβλέπονται, όμως είναι το κλειδί για τη γνήσια ικανοποίηση και πληρότητα στη ζωή.

Οι 10 συμπεριφορές που έχει κάποιος όταν προσπαθεί να σας υπονομεύσει κρυφά

Οι άνθρωποι που δεν είναι πλούσιοι, αλλά νιώθουν πολύ ευτυχισμένοι και ικανοποιημένοι με τη ζωή, εμφανίζουν αυτές τις 9 συμπεριφορές

  • Νιώθουν ευγνωμοσύνη
  • Δίνουν μεγαλύτερη αξία στις εμπειρίες παρά στα υλικά αποκτήματα
  • Έχουν δυνατές σχέσεις
  • Βρίσκουν νόημα στην εργασία τους
  • Έχουν ενσυνειδητότητα
  • Είναι γενναιόδωροι με τον χρόνο και τους πόρους τους
  • Χαίρονται τα απλά πράγματα
  • Έχουν θετικό τρόπο σκέψης
  • Δείχνουν αυτό-συμπόνοια

Νιώθουν ευγνωμοσύνη

Η ευγνωμοσύνη είναι ένα από τα πιο κοινά χαρακτηριστικά που συναντάς σε ανθρώπους οι οποίοι είναι ευτυχισμένοι παρόλο που δεν είναι πλούσιοι.

Η ευγνωμοσύνη έχει μεγάλη επίδραση στη συνολική ευτυχία και την άντληση ικανοποίησης από τη ζωή.

Οι άνδρες που είναι βαθιά δυσαρεστημένοι από τη ζωή τους, συχνά εμφανίζουν αυτές τις 8 συμπεριφορές χωρίς να το καταλαβαίνουν

Πέρα από το «ευτυχώς, είμαστε καλά», οι άνθρωποι που νιώθουν ευγνωμοσύνη εκτιμούν πραγματικά όλα όσα έχουν, είτε είναι σημαντικά ή ασήμαντα.

Εσείς, πόσο συχνά σκέφτεστε ότι είστε τυχεροί για όσα έχετε;

Οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι δεν είναι απαραίτητα όσοι έχουν πολλά χρήματα. Είναι όμως όσοι εκτιμούν βαθιά όσα έχουν στη  ζωή τους.

Η ευγνωμοσύνη είναι ένας δρόμος που οδηγεί με βεβαιότητα στην ευτυχία. Μία μικρή αλλαγή με σημαντικά αποτελέσματα.

Δίνουν μεγαλύτερη αξία στις εμπειρίες παρά στα υλικά αποκτήματα

Οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι δεν βρίσκουν τη χαρά στα υλικά αγαθά. Είναι εύκολο να θεωρήσει κανείς ότι η επόμενη μεγάλη του αγορά, θα του φέρει και την ευτυχία.

Πράγματι, η απόκτηση αγαθών δημιουργεί μια ικανοποίηση, η οποία όμως είναι πρόσκαιρη και φευγαλέα. Η ευτυχία βρίσκεται στις εμπειρίες και όχι στα αποκτήματα.

Οι άνθρωποι που διαθέτουν χρήματα για να ταξιδεύουν, να πηγαίνουν σε συναυλίες και να δοκιμάζουν νέα πράγματα, είναι και οι πιο ευτυχισμένοι. Επενδύουν στις αναμνήσεις και όχι στη συσσώρευση αγαθών. Η ικανοποίηση που αντλούν από τις εμπειρίες τους είναι φανερή.

Έχουν δυνατές σχέσεις

Οι άνθρωποι που είναι χαρούμενοι και γεμάτοι, αν και δεν είναι πλούσιοι, έχουν δημιουργήσει ισχυρές σχέσεις. Επενδύουν χρόνο και καταβάλλουν προσπάθεια καλλιεργώντας τις σχέσεις τους με την οικογένεια, τους φίλους και την κοινότητα.

Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ που διεξήχθη σε βάθος χρόνου – πάνω από 80 έτη, η πιο διαμήκης μελέτη της ψυχολογίας-, συμπέρανε ότι, οι καλές ανθρώπινες σχέσεις μας κάνουν πιο χαρούμενους και πιο υγιείς.

Δεν έχει τόση σημασία ο αριθμός των φίλων που έχει κάποιος, ούτε αν  βρίσκεται σε μόνιμη σχέση, αλλά η ποιότητα των στενών σχέσεων στη ζωή.

Όπως όλα δείχνουν, η καλλιέργεια των ανθρώπινων σχέσεων είναι μια κοινή συμπεριφορά των ανθρώπων που δεν είναι πλούσιοι, αλλά ζουν μια ζωή πλούσια σε χαρά και ικανοποίηση.

Άλλωστε,  ο πλούτος είναι παροδικός-όχι όμως οι υγιείς και δυνατές ανθρώπινες σχέσεις που σε συνοδεύουν για μια ολόκληρη ζωή.

Βρίσκουν νόημα στην εργασία τους

Οι άνθρωποι που είναι χαρούμενοι και γεμάτοι παρόλο που δεν είναι πλούσιοι, βρίσκουν σκοπό και νόημα στην εργασία τους. Δεν βλέπουν τη δουλειά τους διεκπεραιωτικά, ως ένα μέσο διαβίωσης.

Αντίθετα, έχουν κίνητρο και ωθούνται από το αίσθημα της πληρότητας και της ικανοποίησης που δίνει η ενασχόληση με κάτι που εκτιμάς. Στον χώρο της εκπαίδευσης, των μέσων, της τέχνης ή της μαγειρικής, υπάρχουν άνθρωποι που αντλούν ικανοποίηση από μια δουλειά που εναρμονίζεται με τις προσωπικές τους αξίες.

Η εργασία μπορεί να αποτελέσει πηγή ικανοποίησης.

Ίσως το μόνο που χρειάζεται είναι να βάλετε σε ένα νέο πλαίσιο τον τρόπο με τον οποίον βλέπετε τη δουλειά σας-ειδάλλως, ίσως χρειαστεί να εξερευνήσετε περισσότερες επιλογές, σύμφωνα με αυτό που αγαπάτε.

Έχουν ενσυνειδητότητα

Η ενσυνειδητότητα συνιστά μια απλή, όμως ισχυρή και αποτελεσματική στρατηγική που υιοθετούν συχνά οι άνθρωποι που αισθάνονται πλήρεις και χαρούμενοι.

Όσοι ζουν σύμφωνα με αυτή, βιώνουν χαμηλότερα επίπεδα στρες και άγχους, ενώ αποδέχονται με περισσότεροι ευκολία τις συνθήκες της ζωής τους, κάτι που ενισχύει την ικανοποίηση και την ευτυχία.

Η ουσία της ενσυνειδητότητας βρίσκεται στην εστίαση στο παρόν, η οποία μπορεί να γίνει μέσα από την παρακολούθηση ή της αναπνοής ή την παρατήρηση των σκέψεων, χωρίς κριτική-έστω και για λίγα λεπτά την ημέρα.

Είναι γενναιόδωροι με τον χρόνο και τους πόρους τους

Ίσως να μην είναι σε θέση να κάνουν μεγάλες φιλανθρωπίες, όμως όσοι είναι ευτυχισμένοι χωρίς να είναι ευκατάστατοι, είναι κατά κανόνα άνθρωποι που  πρόθυμοι να ακούσουν τους άλλους, να προσφέρουν τον χρόνο τους, να δώσουν ένα πιάτο φαγητό σε κάποιον που το χρειάζεται.

Η γενναιοδωρία τους έχει κάτι το μοναδικό. Κίνητρό τους δεν είναι η αναγνώριση, ούτε η ανταπόδοση.

Είναι πηγαίος αλτρουισμός και συμπόνοια. Η γενναιοδωρία μπορεί να δημιουργήσει μια χαρούμενη και γεμάτη ζωή. Θα παρατηρήσετε ότι, προσφέροντας στους άλλους, αισθάνεστε και εσείς ευτυχισμένοι.

Χαίρονται τα απλά πράγματα

Πολλοί θεωρούμε ότι η ευτυχία είναι κάτι σπάνιο και βρίσκεται σε σημαντικές στιγμές και ημερομηνίες – ορόσημα.

Μπορεί να περιμένουμε μέχρι να πετύχουμε κάτι σημαντικό ώστε να νιώσουμε ευτυχισμένοι.

Στην πραγματικότητα, οι ευτυχισμένοι άνθρωποι ανακαλύπτουν την χαρά στα πιο απλά πράγματα. Απολαμβάνουν το ζεστό, πρωινό φως, την μυρωδιά του καφέ τους, χαίρονται με ένα καλό βιβλίο, ή εκτιμούν τις χαρούμενες στιγμές που θα μοιραστούν μ’ έναν φίλο.

Οι μικρές στιγμές της καθημερινότητας, όταν τις εκτιμούμε, είναι πηγές απίστευτης ευτυχίας. Πρέπει να επιβραδύνουμε ώστε να γευτούμε και να χαρούμε αυτές τις στιγμές και η ζωή θα γεμίσει με νόημα και ευτυχία.

Έχουν θετικό τρόπο σκέψης

Η θετική σκέψη είναι ένα κοινό γνώρισμα των ανθρώπων που νιώθουν πληρότητα και ευτυχία, παρόλο που δεν έχουν πλούτη.

Ο θετικός τρόπος σκέψης δεν σημαίνει ότι αγνοούν τα προβλήματά τους, ή ότι εθελοτυφλούν. Επιλέγουν ωστόσο σε κάθε περίσταση να εστιάζουν σε κάτι θετικό.

Έχουν αισιόδοξη νοοτροπία και πιστεύουν στην πιθανότητα βελτίωσης. Οι προκλήσεις αντιμετωπίζονται αποτελεσματικότερα και η επιτυχία είναι πιο γλυκιά, όταν βλέπεις τα πράγματα θετικά.

Μια θετική νοοτροπία μπορεί να μετατρέψει τις αποτυχίες σε ευκαιρίες για μάθηση και να φωτίσει την καθημερινή ζωή. Μπορεί να μην είναι πάντα εύκολο, όμως η δύναμη της θετικής σκέψης είναι σπουδαία.

Δείχνουν αυτόσυμπόνοια

Πάνω απ’ όλα, οι άνθρωποι που είναι ευτυχισμένοι, χωρίς να είναι πλούσιοι, είναι συμπονετικοί προς τον εαυτό τους. Κατανοούν ότι όλοι οι άνθρωποι κάνουν λάθη και ότι δεν χρειάζεται να είναι τέλειοι.

Δεν αυτομαστιγώνονται για τα λάθη και τις αποτυχίες τους αλλά φέρονται στον εαυτό τους με ευγένεια και κατανόηση.

Με την αυτό-συμπόνοια μπορούν να επανακάμπτουν και να χαίρονται μια πιο υγιή και θετική σχέση με τον εαυτό τους. Αν θέλετε να ζήσετε μια ζωή με χαρά και πληρότητα, πρέπει, πάνω απ’ όλα, να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας.

Tip: Όλοι μπορούν να είναι ευτυχισμένοι

Αν και ο πλούτος θεωρείται το κυριότερο συστατικό μιας ευτυχισμένης ζωής, στην πραγματικότητα, η ευτυχία υπερβαίνει την οικονομική κατάσταση.

Όπως έγραψε ο φιλόσοφος Σενέκας, «φτωχός δεν είναι αυτός που έχει πολύ λίγα, αλλά εκείνος που θέλει περισσότερα».

Ο αληθινός πλούτος δεν βρίσκεται στη συσσώρευση αγαθών, αλλά στην καλλιέργεια μιας ζωής με νόημα και την ανάπτυξη ενός πνεύματος με χάρη και συμπόνοια.  Σημασία δεν έχει πόσα έχεις, αλλά πόσο εκτιμάς τα όσα έχεις.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ