Οι 9 χαρακτηριστικές φράσεις που χρησιμοποιούν οι εγωκεντρικοί άνθρωποι, όταν νιώθουν ότι δεν τραβούν την προσοχή των άλλων

Ο τρόπος που μιλάει κάποιος, μαρτυρά πολλά για τον χαρακτήρα και τον ψυχισμό του. Συγκεκριμένες φράσεις μπορούν να αποκαλύψουν πολλά. Ενώ κάποιες συζητήσεις κυλούν ομαλά και αβίαστα, άλλες μοιάζουν με διελκυστίνδα όπου οι άνθρωποι πασχίζουν, πάση θυσία να παραμείνουν στο προσκήνιο. Όλοι έχουμε γνωρίσει κάποιον που στρέφει πάντα την κουβέντα στον εαυτό του, ανακατευθύνει τις συζητήσεις με αξιοπερίεργη ευκολία.

Εάν ένας άνδρας νιώθει ότι δεν τον σέβονται στη σχέση του, εμφανίζει συνήθως αυτές τις 9 χαρακτηριστικές συμπεριφορές

Η αυτοπεποίθηση κάνει τον άνθρωπο ν’ ακτινοβολεί συμπόνοια και γνήσια σύνδεση. Η αυταρέσκεια, είναι η ανηλεής μάχη να παραμείνει κανείς το επίκεντρο της προσοχής.

Με το πού πηγαίνει αλλού η κουβέντα, κάποια άτομα, έχουν έτοιμες κάποιες εκφράσεις προκειμένου να την ανακατευθύνουν στον εαυτό τους – χωρίς καν να συνειδητοποιούν πόσο άκομψος είναι ο τρόπος τους.

Οι 10 συμπεριφορές που απομακρύνουν αμέσως τους ανθρώπους, όταν τους γνωρίζετε για πρώτη φορά

Ας αναλύσουμε τις χαρακτηριστικές φράσεις που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι που φοβούνται μήπως πάψουν, να είναι το επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Η αναγνώριση των παραπάνω στοιχείων, παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για τον τρόπο σκέψης και τη νοοτροπία των ανθρώπων. Σκοπός είναι να καταφέρετε να διαχειριστείτε αποτελεσματικότερα τις αλληλεπιδράσεις σας με τους εγωκεντρικούς ανθρώπους.

Απιστία: Οι άνδρες που απατούν τις συντρόφους τους, συνήθως εμφανίζουν αυτές τις 8 χαρακτηριστικές συμπεριφορές

Οι 9 χαρακτηριστικές φράσεις που χρησιμοποιούν οι εγωκεντρικοί άνθρωποι, όταν νιώθουν ότι δεν τραβούν την προσοχή των άλλων

  • «Αρκετά είπαμε για σένα»
  • «Αυτό μου θυμίζει όταν εγώ…»
  • «Εγώ…»
  • «Συγγνώμη που διακόπτω αλλά…»
  • «Κανείς δεν με καταλαβαίνει…»
  • «Δεν θα καταλάβεις»
  • «Πάντα εγώ…»
  • «Σου έχω πει για τότε που…»
  • «Εμένα όλοι μου λένε…»

«Αρκετά είπαμε για σένα»

Μία κλασική στρατηγική των αυτάρεσκων! Οι εγωιστές είναι δεξιοτέχνες στο να κατευθύνουν τη συζήτηση στο αγαπημένο τους θέμα – τον εαυτό τους. Αν τυχόν και κάποιος άλλος έρθει στο προσκήνιο, αρχίζουν και νιώθουν δυσφορία.

Με το που νιώθουν ότι η προσοχή της αφήγησης στρέφεται σε κάποιον άλλον, επιστρατεύουν κάθε διαθέσιμο μέσο για ν’ ανακτήσουν τον έλεγχο. Η φράση αυτή, όσο αθώα και αν φαίνεται είναι ένα δυνατό όπλο των αυτάρεσκων. Είναι σαν να λένε: «Εντάξει, αρκετά άκουσα για εσένα. Ας μιλήσουμε για κάτι πραγματικά σημαντικό: εμένα».

Η αυταρέσκεια μαρτυρά και την απουσία συμπόνοιας και ευαισθησίας για τους άλλους. Οι μόνες ιστορίες που πραγματικά τους ενδιαφέρουν, είναι αυτές στις οποίες πρωταγωνιστούν οι ίδιοι.

Την επόμενη φορά που θα ακούσετε τη φράση αυτή, θα ξέρετε ακριβώς περί τίνος πρόκειται.

Εκτός από το ότι ανατρέπουν τη ροή της συζήτησης, αποκαλύπτουν την εγωιστική και αυτάρεσκη φύση τους.

«Αυτό μου θυμίζει όταν εγώ…»

Ακόμη ένας τρόπος των αυτάρεσκων ατόμων να παραμένουν το επίκεντρο της προσοχής.

Όσο μοναδική και αν είναι η δική σας ιστορία, σίγουρα θα βρουν έναν τρόπο να σας επισκιάσουν.

Δεν είναι κακό να μιλά κανείς για τις προσωπικές του εμπειρίες. Γίνεται όμως προβληματικό όταν χρησιμοποιείται σαν εργαλείο για να στρέψουν όλα τα φώτα επάνω τους. Ως αποτέλεσμα, οι άλλοι νιώθουν ότι δεν τους προσέχετε και πως οι συμβολή τους δεν έχει καμία αξία.

«Εγώ…»

Μια χαρακτηριστική περίπτωση.

Κλασικός τρόπος των αυτάρεσκων να ανακατευθύνουν την κουβέντα στον εαυτό τους.

Η φράση χρησιμοποιείται με σκοπό, είτε ο άνθρωπος να επισκιάσει την προσπάθεια ή το επίτευγμα κάποιου άλλου, ή να φέρει αντίρρηση σε εκείνον που διακυβεύει να του πάρει το κύριο βάρος της προσοχής.

Σχετικές έρευνες μαρτυρούν ότι, οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν συχνά το «εγώ», όταν μιλούν, είναι κατά γενική ομολογία πιο εγωιστές και λιγότερο κοινωνικά ευαίσθητοι.

Αυτό συντρέχει με τη συχνή χρήση του «ξέρεις, εγώ», καθώς και έτσι στρέφουν το επίκεντρο της προσοχής στον εαυτό τους.

«Συγγνώμη που διακόπτω αλλά…»

Πρόκειται για μια αγαπημένη φράση των εγωιστών.

Η διακοπή, έχει συχνά τον μανδύα της ευγένειας όμως δεν είναι κάτι άλλο παρά ένας τρόπος να υφαρπάξουν την προσοχή από τους γύρω τους. Μάλιστα, δεν εννοούν καθόλου τη συγγνώμη που λένε. Καθόλου δεν λυπούνται που σας διακόπτουν, αντίθετα, μια χαρά το χαίρονται.

Διακόπτοντας τον άλλον, στρέφουν την προσοχή στον εαυτό τους.

Η διαρκής διακοπή και παρέμβαση, με τον έναν ή άλλον τρόπο, μαρτυρά εγωισμό και αυταρέσκεια.

Μαρτυρά έλλειψη ενδιαφέροντος για το τι λένε οι άλλοι και διακαή επιθυμία να είναι οι ίδιοι πάντα το επίκεντρο της προσοχής.

«Κανείς δεν με καταλαβαίνει…»

Πρόκειται για μία φράση – εργαλείο αναζήτησης της προσοχής. Είναι ένας μελοδραματικός τρόπος των αυτάρεσκων ανθρώπων ώστε να στρέψουν το ενδιαφέρον, πάνω τους.

Λέγοντας ότι κανείς δεν τους καταλαβαίνει, παριστάνουν το θύμα, εξαναγκάζοντας το αίσθημα της συμπόνοιας, της κατανόησης και φυσικά, της προσοχής.

Η ειρωνεία είναι πως, εκείνοι που πραγματικά δεν καταλαβαίνουν τους άλλους γιατί το μόνο που τους νοιάζει, είναι ο εαυτός τους, είναι οι ίδιοι.

Είναι μια κλασική περίπτωση προβολής, ένας μηχανισμός άμυνας των αυτάρεσκων και εγωιστικών ατόμων.

Όταν ακούτε κάποιον να λέει ότι «κανείς δεν με καταλαβαίνει», έχετε το νου σας στις δυναμικές που προσπαθεί να παγιώσει.

«Δεν θα καταλάβεις»

Είναι μια χαρακτηριστική έκφραση των αυτάρεσκων ανθρώπων, μια στρατηγική για να επαναφέρουν την προσοχή στον εαυτό τους.

Όταν ένας άνθρωπος λέει «δεν θα το καταλάβεις», αυτόματα σας αποκλείει από την προσοχή. Δημιουργούν την αίσθηση ότι είναι οι μόνοι που κουβαλούν ένα βάρος, το νόημα του οποίου οι άλλοι, ούτε να καταλάβουν δεν είναι ικανοί.

Η φράση, μπορεί επιφανειακά να μοιάζει καλοπροαίρετη όμως στην πραγματικότητα αποσκοπεί κάπου αλλού.

Ο ομιλητής δεν ενδιαφέρεται αν όντως θα καταλάβετε ή όχι. Το μόνο που θέλει, είναι να βρεθεί στο κέντρο της προσοχής.

Όλοι έχουν τις δυσκολίες και τα προβλήματά τους. Η αυθεντική σύνδεση απορρέει από τον αμοιβαίο σεβασμό και τη συμπόνοια, όχι από τη μονόπλευρη δίψα για προσοχή.

Την επόμενη φορά που θα ακούσετε αυτή τη φράση, να θυμάστε ότι δεν είναι άλλο παρά μία προσπάθεια να τραβήξουν την προσοχή.

«Πάντα εγώ…»

Ακόμη μια φράση, αγαπημένη των αυτάρεσκων ανθρώπων.

Λέγοντας κάποιος «όλο εγώ κάνω…», παριστάνει τον μάρτυρα, εκείνον που σηκώνει όλο το βάρος που αρνούνται οι άλλοι.

Μπορεί για παράδειγμα, να τη χρησιμοποιεί ένας συνάδελφος για να δείξει πόσο ότι, το αποτέλεσμα της καλής δουλειάς, αποδίδεται αποκλειστικά στη δική του συμβολή.  Παράλληλα, αποτελεί προσπάθεια υπονόμευσης της δουλειάς των άλλων.

Σε μια ομαδική προσπάθεια, κανείς δεν πρέπει να προσπαθεί να παίρνει τα εύσημα – ούτε το βάρος της αποτυχίας.

Την επόμενη φορά που θα ακούσετε τη φράση αυτή να θυμάστε ότι, δεν είναι τόσο το περιεχόμενο που έχει σημασία, αλλά η ανάγκη του ατόμου που τη λέει να είναι το επίκεντρο της προσοχής.

«Σου έχω πει για τότε που…»

Μία χαρακτηριστική φράση – παγίδα.

Ένας άνθρωπος αυτάρεσκος, τη χρησιμοποιεί για να στρέψει την προσοχή στον εαυτό του, στις προσωπικές του εμπειρίες, άσχετα από το υπό συζήτηση θέμα.

«Σου είπα για τότε που» είναι κατά κανόνα, μια φράση που ακολουθείται από μια προσωπική αφήγηση και μάλλον μια ιστορία όπου εξυμνούν τον εαυτό τους.

Είναι ο τρόπος τους να διασφαλίσουν ότι θα παραμείνουν το επίκεντρο της προσοχής και της συζήτησης.

Δεν είναι κακό να μοιράζεται κανείς τις προσωπικές του εμπειρίες. Όταν όμως μονοπωλεί την κουβέντα, αυτό αποτελεί ένδειξη αυταρέσκειας.

Αν ακούσετε επανειλημμένα αυτή τη φράση, σκεφτείτε ότι μπορεί να είναι ένα τρικ για να στραφεί η προσοχή στο πρόσωπο του ατόμου που τη λέει.

Όταν ένας άνθρωπος λέει «Όλοι μου λένε», ανακατευθύνει την κουβέντα στον εαυτό του, ενισχύοντας την αντίληψή του ότι είναι πάντα το επίκεντρο της προσοχής.

Η φράση αυτή προσθέτει επιπλέον επικύρωση στο αυτάρεσκο αφήγημά τους. Είναι σαν να λένε: «Δεν είμαι ο μόνος που μιλάω για τον εαυτό μου – όλοι οι άλλοι, για εμένα μιλάνε!»

Αναρωτηθείτε: Ποιοι είναι αυτοί οι «όλοι»; Υπάρχουν άραγε στ’ αλήθεια ή είναι επινοήσεις των αυτάρεσκων που βρίσκουν τρόπους να υποστηρίξουν το αφήγημά τους. Δύσκολο ερώτημα.

«Εμένα όλοι μου λένε», είναι μια φράση που μαρτυρά αυταρέσκεια.

Αυτοί που την λένε, δημιουργούν μια ψευδαίσθηση ότι όλοι οι άλλοι θέλουν να τους ακούν.

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στη συγκεκριμένη φράση – μαρτυρά τον πόθο του ανθρώπου να μιλάτε μόνο για εκείνον.

Tips: Οι ουσιαστικές σκέψεις χτίζονται μέσα από το αμοιβαίο μοίρασμα, όχι από την μονομερή αφήγηση

Οι παραπάνω εκφράσεις μαρτυρούν τον διακαή πόθο του ανθρώπου να είναι το επίκεντρο της προσοχής.

Οι υγιείς συζητήσεις βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό, όπου όλοι οι συμμετέχοντες νιώθουν πως τους ακούν και τους εκτιμούν.

Αν παρατηρήσετε το ενδιαφέρον να στρέφεται μονομερώς σε μία πλευρά πάρτε μία απόσταση και δείτε την κατάσταση αντικειμενικά. Προσπαθήστε να επαναφέρετε την ισορροπία στην κουβέντα.

Οι ουσιαστικές σκέψεις χτίζονται μέσα από το αμοιβαίο μοίρασμα, όχι από την μονομερή αφήγηση.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ