Η ασυνέπεια των ανδρών στις σχέσεις είναι μια εξουθενωτική συμπεριφορά που μπορεί να προκαλέσει σύγχυση, αμηχανία και αίσθημα αβεβαιότητας στην σύντροφό του. Η αβεβαιότητα που προκαλεί μία τέτοια στάση μπορεί να οδηγήσει σε συναισθηματική ανασφάλεια, άγχος και χαμηλή αυτοεκτίμηση.
Τα αντικρουόμενα μηνύματα και οι ασυνεπείς πράξεις δημιουργούν απογοήτευση, καθώς η σύντροφος προσπαθεί να κατανοήσει τη συμπεριφορά του άλλου. Η ασυνέπεια εμποδίζει τη δημιουργία βαθιάς οικειότητας, καθώς η σύντροφος διστάζει να ανοιχτεί και να είναι ευάλωτη, ενώ μπορεί να την οδηγήσει σε συναισθηματική εξάντληση.
Στο άρθρο αυτό, αναλύουμε 7 χαρακτηριστικές συμπεριφορές των ανδρών που δεν μπορούν να είναι συνεπείς στη σχέση τους. Αντίθετα, η συνέπεια αποτελεί θεμελιώδη λίθο για την οικοδόμηση υγιών και διαρκών σχέσεων.
Η συνέπεια στις σχέσεις εκφράζεται μέσα από ορισμένες συμπεριφορές:
- Την τήρηση των υποσχέσεων,
- Τη συναισθηματική παρουσία,
- Την ώριμη αντιμετώπιση των συγκρούσεων,
- Την αποτελεσματική επικοινωνία,
- Τη διατήρηση σταθερής, αξιόπιστης σύνδεσης, χωρίς σκαμπανεβάσματα.
Οι 7 χαρακτηριστικές συμπεριφορές των ανδρών που δυσκολεύονται να είναι συνεπείς στις σχέσεις τους
- Ανεπίλυτο συναισθηματικό φορτίο
- Δυσκολία στην έκφραση συναισθημάτων
- Αποφυγή της έκφρασης ευαλωτότητας
- Φόβος δέσμευσης
- Ανάγκη ελέγχου
- Αδυναμία επικοινωνίας
- Παραμέληση της προσωπικής φροντίδας
Ανεπίλυτο συναισθηματικό φορτίο
Η πρώτη διακριτική συμπεριφορά που εμφανίζεται στους ανθρώπους που πασχίζουν με τη συνέπεια στις σχέσεις, είναι το ανεπίλυτο συναισθηματικό φορτίο.
Σύμφωνα με την ψυχολογία, οι εμπειρίες του παρελθόντος, ειδικά όσες σχετίζονται με την προσκόλληση και τις σχέσεις, διαμορφώνουν τη συμπεριφορά μας σήμερα.
Ο φόβος της δέσμευσης, εκφράζεται στις σχέσεις ως ασυνέπεια. Δηλαδή, την μία μπορεί να είναι αφοσιωμένοι στη σχέση, και την άλλη να είναι απόμακροι. Αυτό αποδίδεται στον φόβο της δέσμευσης.
Η κατανόηση της τάσης αυτής, μπορεί να μας οδηγήσει στην κατανόηση της ρίζας της ασυνέπειας.
Αν η σχέση σας κυμαίνεται ανάμεσα στα άκρα, ανατρέξτε στο παρελθόν σας.
Μήπως υπάρχουν ανεπίλυτες καταστάσεις που εξακολουθούν να επηρεάζουν τη συμπεριφορά σας;
Η απελευθέρωση από το συναισθηματικό φορτίο, δεν είναι εύκολη διαδικασία, αλλά είναι ένα αναγκαίο βήμα προς τη διαμόρφωση πιο σταθερών σχέσεων.
Δυσκολία στην έκφραση συναισθημάτων
Μερικοί άνθρωποι δυσκολεύονται να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, ιδιαίτερα τα αρνητικά. Τα καταπιέζουν ή κλείνονται στον εαυτό τους.
Τα συναισθήματά δεν εκφράζονται μόνο με τον λόγο, αλλά και με την παρουσία, την ακρόαση και την απόκριση.
Επίσης, εκφράζεται με τη δημιουργία περιθωρίου ανοιχτής επικοινωνίας στις σχέσεις μας.
Αν δυσκολεύστε να εκφράζετε τα συναισθήματά σας, κάντε την αρχή από τα βασικά. Μοιραστείτε καθημερινά κάτι με τον σύντροφό σας, χωρίς να περιμένετε τίποτα σε αντάλλαγμα.
Αποφυγή της έκφρασης ευαλωτότητας
Ορισμένοι άνδρες, είναι αρκετά εσωστρεφείς, όχι μόνο με τον κοινωνικό περίγυρο, αλλά και στη σχέση τους. Έχουν την ανάγκη να κρατούν τα συναισθήματά τους κρυφά. Αυτό όμως, αναχαιτίζει την επικοινωνία και εμποδίζει τη βαθιά σύνδεση.
Αποφεύγουν τις προσωπικές κουβέντες, ακόμη και με τον σύντροφό τους, αλλάζουν θέμα, ή κάνουν ένα αστείο για να ελαφρύνουν τη διάθεση.
Μπορεί να μην συνειδητοποιούν ούτε οι ίδιοι το μοτίβο της αποφυγής της έκφρασης ευλαωτότητας στις σχέσεις. Η τρωτότητα δεν είναι αδυναμία, αλλά δύναμη.
Χρειάζεται κουράγιο να είναι κανείς ανοιχτός και ειλικρινείς, να εκφράζει τους φόβους, τις ανασφάλειες και να διαμορφώνει μια ειλικρινή σύνδεση με τον σύντροφό τους.
Αν αποφεύγετε την έκφραση ευαλωτότητας, προσπαθήστε να είστε πιο ανοιχτοί. Μοιραστείτε κάτι προσωπικό σας, κάτι που δεν του έχετε πει.
Μπορεί στην αρχή να είναι δύσκολο, αλλά σταδιακά, θα δυναμώσει η σχέση σας.
Φόβος δέσμευσης
Οι άνθρωποι που δεν είναι συνεπείς στις σχέσεις τους, μπορεί να κάνουν τα πάντα προκειμένου ν’ αποφύγουν τη δέσμευση.
Δεν μιλούν για το μέλλον, είναι αποφευκτικοί, προκαλώντας στον σύντροφό τους σύγχυση.
Το συμπέρασμα αυτό, υποστηρίζει μελέτη που έχει δημοσιευτεί στο Journal of Personality and Social Psychology.
Σύμφωνα με την μελέτη, οι άνθρωποι που δεν έχουν συνέπεια στις σχέσεις τους, τις σαμποτάρουν, προκαλώντας άσκοπο στρες και ένταση.
Αν η δέσμευση σας προκαλεί άγχος, αυτό είναι ένα σαφές σημάδι.
Ανάγκη ελέγχου
Η ανάγκη ελέγχου, μπορεί να ερμηνεύεται ως αποφασιστικότητα και δυναμικότητα. Στην πραγματικότητα, η υπερβολική ανάγκη ελέγχου, επηρεάζει τις σχέσεις.
Εκτός από τις καταστάσεις, το άτομο προσπαθεί να ελέγξει τις αντιδράσεις και τα συναισθήματα του άλλου, δημιουργώντας παρανοήσεις και θυμό.
Ο σύντροφος μπορεί να νιώθει ότι δεν έχει ελευθερία στη σχέση, να πνίγεται. Η ανάγκη ελέγχου, μπορεί να οδηγήσει σε ασυνέπεια στη σχέση.
Αν έχετε υπερβολική ανάγκη ελέγχου, κάντε ενδοσκόπηση.
Δώστε στον σύντροφό σας τη δυνατότητα να εκφράσει τον εαυτό του και τα συναισθήματά τους. Μπορεί να νιώσετε άβολα στην αρχή, αλλά πρέπει να απελευθερωθείτε από την ανάγκη ελέγχου των πάντων.
Αδυναμία επικοινωνίας
Μία χαρακτηριστική συμπεριφορά των ανθρώπων που δεν είναι συνεπείς στις σχέσεις, είναι η αδυναμία επικοινωνίας. Δηλαδή, μπορεί να μην καταφέρνουν να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, φοβούμενοι ότι θα οδηγηθούν σε σύγκρουση.
Οι παρανοήσεις επιβαρύνουν τις σχέσεις και διαταράσσουν τις δυναμικές της σχέσεις. Η αποφυγή επίλυσης των προβλημάτων, οδηγεί σε περισσότερο θυμό.
Ο γνωστός ψυχολόγος, Δρ. John Gottman, έχει πει πως: “Δεν λύνονται τα προβλήματα όταν οι σύντροφοι αποφεύγουν ο ένας τον άλλον”. Αυτή η διαπίστωση είναι καθοριστικής σημασίας για την καλλιέργεια συνέπειας στη σχέση.
Να εκφράζετε ανοιχτά και με ειλικρίνεια τα συναισθήματά σας. Μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπίσετε άβολες συζητήσεις, όμως θα ανοίξει τον δρόμο για τη δημιουργία μιας πιο υγιούς και δυνατής σχέσης.
Παραμέληση της προσωπικής φροντίδας
Αρκετοί είναι οι άνθρωποι που, όταν βρίσκονται σε μια σχέση, παραμελούν τον εαυτό τους και αφοσιώνονται στον σύντροφό τους. Η φαινομενικά αυτή τρυφερή συμπεριφορά, οδηγεί σε εξουθένωση και θυμό, επηρεάζοντας τη συνέπεια και τη σταθερότητα της σχέσης.
Οι σύντροφοι πρέπει να φροντίζουν τη σωματική και την πνευματική τους υγεία.
Αν παραμελείτε τις ανάγκες σας για χάρη του συντρόφου, αρχίστε να φροντίζετε τον εαυτό σας.
Η αυτοφροντίδα δεν είναι πράξη εγωισμού, αλλά αναγκαία για τη διατήρηση της σταθερότητας και της ισορροπίας στις σχέσεις.